Πώς να κάνεις πιο ασφαλείς τους λογαριασμούς σου στα social media;

Τρέμεις στην ιδέα μήπως χακάρουν τους λογαριασμούς σου στα social media; Χαλάρωσε και ρίξε ένα βλέφαρο σε όσα λένε οι ειδικοί επί του θέματος.

Πώς να κάνεις πιο ασφαλείς τους λογαριασμούς σου στα social media;

Είναι πλέον πολύ δύσκολο να φανταστείς τον κόσμο γύρω μας χωρίς social media αφού ευτυχώς ή δυστυχώς το 24/7 σκρολάρισμα ζει μέρες και νύχτες δόξας. Την ίδια ώρα ωστόσο διάφοροι επιτήδειοι χάκερς καιροφυλαχτούν για να υποκλέψουν τα προσωπικά μας δεδομένα με τα χακαρίσματα γύρω μας να αυξάνονται συνεχώς. Για αυτόν τον λόγο χρειάζεται να ακολουθούμε κι εμείς κάποιους βασικούς κανόνες ασφαλείας στους social media λογαριασμούς μας ώστε να μην χακαριστούμε ή πέσουμε θύμα ηλεκτρονικής απάτης. Για έλα λίγο πιο κοντά να σου πούμε τι χρειάζεται να κάνεις.

Eν αρχήν είναι ένας δύσκολος κωδικός πρόσβασης

Όχι μην βάλεις την ημερομηνία γενεθλίων σου, ούτε 12345 για να το θυμάσαι και να μην το ξεχνάς. Προτίμησε αντί αυτών να βάλεις έναν κωδικό πρόσβασης που να περιλαμβάνει κεφαλαία, μικρά, σημεία στίξης και αριθμούς. Όσο πιο περίπλοκος είναι ο κωδικός σου, τόσο πιο δύσκολο θα είναι και να παραβιαστεί. Για να είναι εύκολο να τον θυμάσαι, διάλεξε μια περίεργη ή αστεία φράση στα ελληνικά, και κάνε @ τα α και κεφαλαία τα κύρια ονόματα, πχ @mpel@ki@S@l@min@s. Δεν το μαντεύει ποτέ κανείς.

Άλλαζε συχνά τον κωδικό πρόσβασης

Είναι πολύ σημαντικό να ανανεώνεις τον κωδικό πρόσβασης στους social media λογαριασμούς σου ανά τρίμηνο τουλάχιστον, ώστε να είναι πιο ασφαλείς. Η συνεχής ενημέρωση του κωδικού πρόσβασης θα σε βοηθήσει να αποτρέψεις επίδοξους χάκερς.

Έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA)

Ενεργοποίησε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων όπου είναι δυνατόν. Αυτό προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφαλείας.

Περιορισμός αποστολής μηνυμάτων και σχολίων

Ορισμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σου δίνουν τη δυνατότητα να περιορίσεις ποιος μπορεί να σου στείλει μήνυμα ή ποιος μπορεί να σχολιάσει τις αναρτήσεις σου. Έτσι λοιπόν μπορείς να αποκλείσεις ομάδες ή συγκεκριμένους χρήστες, περιορίζοντας τη πιθανότητα χακαρίσματος.

Έλεγχος συνδέσμων και εφαρμογών

Μην κάνεις κλικ σε ύποπτους συνδέσμους κι αντίστοιχα μην δεχθείς αιτήματα από άγνωστα άτομα. Είναι πολύ σημαντικό επίσης να ελέγξεις προσεκτικά όλες τις εφαρμογές στις οποίες έχεις επιτρέψει να έχουν πρόσβαση στον λογαριασμό σου.

Οι ρυθμίσεις απορρήτου θα σου δείξουν τον δρόμο

Ενημέρωσε τις ρυθμίσεις απορρήτου για να ελέγχεις ποιος μπορεί να βλέπει τις δημοσιεύσεις και τις πληροφορίες σου για να προσθέσεις ένα ακόμη τείχος προστασίας στους λογαριασμούς σου.

Απενεργοποίησε την αυτόματη αναπαραγωγή βίντεο

Απενεργοποιώντας τη λειτουργία «αυτόματης αναπαραγωγής» θα χρειαστεί να πατάς κλικ για να δεις κάθε βίντεο στο feed σου ωστόσο, θα περιορίσεις με αυτόν τον τρόπο την έκθεση του λογαριασμού σου σε πιθανό κακόβουλο υλικό.

Απενεργοποίησε το GPS και μην έχεις ορατά τα στοιχεία επικοινωνίας σου

Περιόρισε την ορατότητα των στοιχείων επικοινωνίας σου στα social media ώστε να μην είναι δημόσια και απενεργοποίησε τη λειτουργία GPS/γεωεντοπισμού προκειμένου να θωρακίσεις περισσότερο τους λογαριασμούς σου.

Ενημέρωση Λογισμικού

Κράτα ενημερωμένο το λογισμικό του κινητού σου και οποιασδήποτε άλλης συσκευής που χρησιμοποιείς για πρόσβαση στα social media.

Προσοχή σε λινκς που προτείνουν επαναφορά κωδικού

Είναι πολύ σύνηθες να σου προταθεί να επαναφέρεις τον κωδικό σου στα social media με σκοπό να υποκλέψουν τα στοιχεία σου, αφού πέσεις θύμα κακόβουλων εφαρμογών και λογισμικού. Για αυτό πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικ@ και καχύποπτ@ απέναντι σε οποιοδήποτε αντίστοιχο μήνυμα.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v