Τι παίζει τώρα στην πλατεία Βραζιλίας;

Στα Ιλίσια μια προ ετών άγνωστη πλατεία μεταμορφώθηκε σε έναν all day προορισμό για καφέ, ποτό και ιδιαίτερες γεύσεις.

Τι παίζει τώρα στην πλατεία Βραζιλίας;

Πλατεία Βραζιλίας, αυτό το τρίγωνο που σχηματίζει η Μιχαλακοπούλου με την Ιλισίων και τον πεζόδρομο της Νυμφαίου υπήρξε προ ετών μια «άγνωστη» περιοχή για τους περισσότερους Αθηναίους.

Όμως μέσα σε μερικά χρόνια τα πράγματα άλλαξαν και πλέον η πλατεία έγινε πιάτσα.

Ποτς γκένεν αυτό; Θα αναρωτηθείς.

Το μεγάλο «μπαμ» έγινε το 2018, όταν ένα all day καφέ ξεμύτισε (όχι και τόσο) δειλά βγάζοντας τα λευκά του τραπεζάκια στην πλατεία. Εξωτικό, αλλά και urban, το LOT51 κατάφερε να κερδίσει αμέσως τον κόσμο, αποκτώντας σε μερικούς μήνες φανατικό κοινό που το μετέτρεψε σε στέκι για specialty καφέδες, ωραίες μουσικές και καλοφτιαγμένα κοκτέιλ.

Πλήθη συρρέουν πλέον εδώ από κάθε γωνιά της πόλης, πιάνοντας θέση από νωρίς για λαχταριστό brunch, στο οποίο βρίσκεις επιλογές scrambled αυγά με χαλούμι, ντοματίνια και λαδόψωμο, αλλά και προσεγμένους καφέδες από τα αρωματικά χαρμάνια της Area51 από Βραζιλία και Γουατεμάλα.

Όσο παίρνει και νυχτώνει, εγχώριοι Djs πιάνουν πόστο στο ατμοσφαιρικό εσωτερικό με τι πρασινάδες στο ταβάνι, και το πράγμα αρχίζει να… σοβαρεύει, με τον μεν κόσμο έξω να αράζει σε σταντ και τους μέσα να λικνίζονται υπό το άκουσμα afro, funk, αλλά και ενίοτε electro ρυθμών. Το απλό ποτό στα 6€, κοκτέιλ από 7€.

Λίγα βήματα πιο πέρα, τα 2020, ένα… Τρομερό Παιδί ξεκινά να ψήνει τρομερό προζυμένιο ψωμί και γαλλικές μπαγκέτες, αφράτα brioche και αριστουργηματικά γλυκά, τα οποία εκτίθενται στην βιτρίνα του και γίνονται ανάρπαστα.

Το ψωμί και τα γλυκά παρασκευάζονται καθημερινά στο εργαστήριο που λειτουργεί στον ίδιο χώρο, ενώ στον κατάλογό του θα βρεις μεταξύ άλλων ψωμί πολύσπορο με 9 δημητριακά, χωριάτικο, ψωμί με αλεύρι Ζέας, με φαγόπυρο, με φρούτα και ένα σωρό ακόμα λαχταριστές συνταγές που εναλλάσσονται συχνά.

Ένα χρόνο μετά, σειρά πήρε το Iguazu. Με όνομα εμπνευσμένο από τους καταρράκτες που βρίσκονται στα όρια Βραζιλίας, Αργεντινής και Παραγουάης και εντυπωσιακή, καταπράσινη διακόσμηση μέσα και έξω που θυμίζει ζουγκλα, αυτό το εστιατόριο με το λατινοαμερικάνικο ταπεραμέντο συνδυάζει καφέ, φαγητό και ποτό σε ένα ενδιαφέρον πακέτο. Το πρωί ξεκινά με brunch, και συνεχίζει με έναν εκλεκτό κατάλογο στον οποίο θα βρεις διάφορες κοπές κρέατος – Short Ribs, Rib Eye, Picanha κ.α. – αλλά και βραζιλιάνικα sushi rolls, poke bowls, taco pokes, sashimi και temaki.

Τα βράδια η ένταση της μουσικής ανεβαίνει, και ανεβαστικά πάρτι διοργανώνονται από δημοφιλείς ομάδες της Αθήνας, με τον κόσμο να χορεύει εντός και εκτός, απολαμβάνοντας τροπικά κοκτέιλ που μοσχοβολούν καλοκαίρι. Για ένα γεύμα με κρασί, υπολόγισε περί τα 30-35€ το άτομο, το απλό ποτό στα 9€, τα κοκτέιλ από 11€.

Τον ίδιο χρόνο, ο Λιβανέζος Fadi Haddad άνοιξε ένα συμπαθέστατο cafe & aperitivo bar, το οποίο αγαπά τους έλληνες οινοποιούς, αλλά και τις ελληνικές μικροζυθοποιίες, ενώ φημίζεται για το εξαιρετικό του Negroni. Η ατμόσφαιρα στο Cyrano en ville είναι φιλική, σχεδόν οικογενειακή και σε αυτό συμβάλλει τα μέγιστα ο ιδιοκτήτης, ενώ ο κατάλογος πέρα από καφέ, κρασιά και μπίρες, περιλαμβάνει και νοστιμότατες επιλογές για τσιμπολόγημα, όπως πεντανόστιμες μπρουσκέτες, flatbreads, ποικιλίες τυριών και αλλαντικών, λιβανέζικες συνταγές που αλλάζουν διαρκώς και νοστιμότατες, χειροποίητες πίτσες. Οι μπίρες από 5€, το Prosecco στα 6€, τα κοκτέιλ στα 9€.

Κι επειδή ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς, το Flaneur υπήρξε ένας από τους πρώτους «κατοίκους» της πλατείας πριν αυτή γίνει διάσημη. Ένα all day café φιλικό, με χαλαρό κλίμα και τραπεζάκια στον πεζόδρομο της πλατείας, ιδανικό για κάθε στιγμή της ημέρας. Είτε θες να πιείς το καφεδάκι σου και να κουβεντιάσεις, είτε θες να τσιμπολογήσεις κάποιο σνακ ή μια ολόφρεσκη σαλάτα είτε νιώθεις την ανάγκη για ένα καθαρό ποτό ή κοκτέιλ, το Flaneur θα σε καλύψει. Συχνά διοργανώνει και κεφάτα λάιβ με εγχώριες πάντες. Το απλό ποτό στα 7€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v