Πώς να σταματήσετε τις λιγούρες

Έξυπνοι τρόποι να νικάτε την πείνα σας εκείνες τις δύσκολες στιγμές που σας πιάνει λιγούρα και θέλετε… να φάτε τα πάντα.
Πώς να σταματήσετε τις λιγούρες

Όλοι μας έχουμε βιώσει τις στιγμές εκείνες που μια ξαφνική πείνα μας στέλνει στο ψυγείο για ένα γλυκό ή στο τηλέφωνο για επείγουσα παραγγελία πίτσας. Είναι εκείνες οι λιγούρες που μπορούν να καταστρέψουν την προσπάθειά μας για να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή.

Γιατί όμως το παθαίνει αυτό ο οργανισμός μας; Μπορεί να νομίζετε ότι το απαιτεί εδώ και τώρα το στομάχι σας, αλλά στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο μέρος του «παιχνιδιού» παίζεται στον εγκέφαλο. Όταν δεν έχουμε φάει αρκετά ή έχουμε καταναλώσει τροφές που μεταβολίζονται γρήγορα, ή ακόμη κι όταν νιώθουμε κουρασμένοι ή θλιμμένοι, στον εγκέφαλο χτυπά «συναγερμός», απελευθερώνει στρεσογόνες ορμόνες και στέλνει μήνυμα να αποζητήσουμε τροφή στην πιο απλή μορφή για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του – συνήθως ζάχαρη.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως εκείνη τη στιγμή που «σκάει» το μήνυμα από τον εγκέφαλο και μας στέλνει κατευθείαν για σοκολάτες και junk food; Υπάρχουν τρόποι να ικανοποιήσετε τις ανάγκες του οργανισμού για «καύσιμα» χωρίς να επιβαρυνθείτε με λιπαρά ή υπερβολικές θερμίδες.

Καταναλώστε πρωτεΐνη
Ένα γιαούρτι με μια χούφτα ξηρούς καρπούς για παράδειγμα θα ικανοποιήσει το αίσθημα της πείνας, και θα σας δώσει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεστε, χωρίς περιττά λιπαρά.

Πάρτε βαθιές ανάσες
Οι ασκήσεις ηρεμίας με βαθιές ανάσες μπορούν να βοηθήσουν. Πάρτε τρεις αναπνοές και συγκεντρωθείτε στα συναισθήματά σας: Γιατί θέλετε να φάτε; Πεινάτε στ’ αλήθεια; Ρωτήστε τον εαυτό σας και βρείτε τα αίτια πίσω από τη λιγούρα. Θα καταλάβετε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, η λιγούρα οφείλεται σε λόγους που μπορείτε να λύσετε – αν π.χ. είστε αγχωμένοι με τη δουλειά, επικεντρωθείτε στο να την τελειώσετε ή να την οργανώσετε ή ακόμη και να ακούσετε χαλαρωτική μουσική, αντί να στραφείτε στο παγωτό.

Πείτε στον εαυτό σας ότι θα φάτε «άλλη ώρα»
Τα μπισκότα στο ντουλάπι μοιάζουν να σας… φωνάζουν εκεί. Αλλά ένα απλό κόλπο για να «ξεγελάσετε» τον εγκέφαλό σας είναι να πείτε στον εαυτό σας ότι θα τα φάτε μια άλλη φορά, όταν θα είστε πραγματικά πεινασμένοι ή σε μια ειδική περίσταση, μια γιορτή, ένα γεύμα έξω. Με αυτό τον τρόπο, μαθαίνετε να επιβάλλεστε στο μυαλό σας και εκπαιδεύετε τον εγκέφαλό σας, δείχνοντάς του ότι δεν ικανοποιείτε κάθε ενστικτώδη επιθυμία του.

Σκεφτείτε… 20 λεπτά μετά
Το λαχταριστό burger με ένα βουνό πατάτες μπορεί να σας φαίνεται καλή ιδέα το μεσημέρι μετά από σκληρή δουλειά, και να λέτε στον εαυτό σας ότι το αξίζετε. Αλλά αν σκεφτείτε πώς θα αισθάνεστε αμέσως μετά την κατανάλωσή του, θα θυμηθείτε ότι σας προκαλεί φούσκωμα, υπνηλία που εμποδίζει τη δουλειά σας, ακόμη και τύψεις και τελικά σας βγαίνει ξινό. Αξίζει λοιπόν να υποκύψετε;

Ενδώστε στην απόλαυση – αλλά όχι του φαγητού
Ένα κομμάτι τούρτα δεν είναι ο μόνος τρόπος να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας. Μπορείτε να σας χαρίσετε άλλες απολαύσεις αντί φαγητού, που θα σας κάνουν να νιώσετε εξίσου καλά, όπως ένα μπάνιο, μια συνεδρία μασάζ, μια έξοδο για καφέ ή shopping, κάτι που σας κάνει να νιώθετε χαρούμενοι – και ταυτόχρονα να ξεχάσετε το φαγητό.

Ενδώστε (και) στο φαγητό
Όχι, δεν μπορείτε να υπερνικήσετε κάθε λιγούρα. Αναπόφευκτα, θα φάτε. Το σημαντικό είναι σε αυτή τη διαδικασία να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι τίποτα δεν «απαγορεύεται» ή δεν είναι «εκτός ορίων». Ακριβώς γιατί όταν το καθιστάτε απαγορευμένο, το επιθυμείτε ακόμα περισσότερο. Φροντίστε μόνο, τις στιγμές που υποκύπτετε στο φαγητό, να τρώτε αργά για να μην καταναλώσετε περισσότερο από όσο θα ικανοποιήσει την πείνα σας, απλώς και μόνο από λαιμαργία.

Με πληροφορίες από WebMD 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v