Μήπως βουρτσίζεις τα δόντια σου λάθος;

Δέκα (ναι, κι όμως, δέκα) από τα πιο κοινά λάθη που όλοι κάνουμε στο βούρτσισμα των δοντιών, και τι μπορείς να κάνεις για να τα αποφύγεις.

Μήπως βουρτσίζεις τα δόντια σου λάθος;

Δεν είναι μόνο ο κανόνας των τριών λεπτών που μας έλεγαν όταν ήμασταν μικροί, και που σχεδόν κανένας δεν τηρεί. Υπάρχουν πολλά ακόμα λάθη που κάνεις στο πλύσιμο των δοντιών σου, και σου κοστίζουν συχνότερες επισκέψεις στον οδοντίατρο. Κι επειδή αυτό είναι κάτι που κανείς δεν το θέλει, ιδού τα 10 συχνότερα λάθη στο βούρτσισμα των δοντιών, και πώς μπορείς να τα αποφύγεις.

1. Βάζεις πολλή δύναμη

Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι όταν βουρτσίζουν τα δόντια τους. Υπάρχει η εσφαλμένη αντίληψη ότι η δύναμη της κίνησης είναι αυτή που καθαρίζει τα δόντια. Στην πραγματικότητα, είναι η κίνηση της βούρτσας που πραγματοποιεί τον καθαρισμό. Αν βουρτσίζεις τα δόντια σου πολύ δυνατά, μπορεί να φθείρεις το σμάλτο και τα ούλα σου και να προκαλέσεις ευαισθησία στα δόντια. Πώς θα καταλάβεις ότι βάζεις πολλή δύναμη; Παρατηρώντας την οδοντόβουρτσά σου: Αν οι τρίχες της είναι ανοιχτές προς τα έξω, πρέπει να χαλαρώσεις με το βούρτσισμα.

2. Χρησιμοποιείς πολύ σκληρή οδοντόβουρτσα

Ξανά, δεν είναι η σκληρότητα της οδοντόβουρτσας που καθαρίζει τα δόντια. Είναι η κίνηση του βουρτσίσματος. Η χρήση μιας πολύ σκληρής οδοντόβουρτσας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια σμάλτου και ιστού των ούλων και να προκαλέσει πόνο αν δεν είσαι προσεκτικός/η. Γενικώς, καλό είναι να προτιμάς μαλακή προς μέτρια οδοντόβουρτσα.

3. Δεν αλλάζεις συχνά οδοντόβουρτσα

Οι περισσότεροι άνθρωποι αλλάζουν την οδοντόβουρτσά τους δύο φορές τον χρόνο, στην καλύτερη περίπτωση. Και αυτό δεν είναι αρκετά συχνά. Οι οδοντίατροι συνιστούν να αλλάζεις την οδοντόβουρτσά σου κάθε τρεις μήνες, αφενός για λόγους υγιεινής, αφετέρου επειδή συνήθως η οδοντόβουρτσα χάνει την αποτελεσματικότητά της μετά από τρεις μήνες.

4. Χρησιμοποιείς λάθος οδοντόπαστα

Όλα τα πρόσθετα στις οδοντόπαστες σήμερα έχουν κόστος για τη στοματική υγεία. Οι χημικές ουσίες που προορίζονται για την λεύκανση των δοντιών μπορούν πραγματικά να τα αποδυναμώσουν ή ακόμα και να τα βλάψουν. Ρίξε μια ματιά σε αυτόν εδώ τον πίνακα https://www.williamsonperio.com/wp-content/uploads/2014/07/Toothpaste-Abrasiveness-Ranked-by-RDA.pdf και προτίμησε μία από τις οδοντόκρεμες που εμφανίζονται με μπλε χρώμα (χαμηλής περιεκτικότητας σε RDA).

5. Δεν βουρτσίζεις τη γλώσσα σου

Η γλώσσα σας είναι φωλιά μικροβίων και συνήθως η βασική αιτία της κακοσμίας του στόματος. Όταν τελειώνεις το βούρτσισμα των δοντιών, είναι απαραίτητο να βουρτσίζεις και την γλώσσα σου. Αυτό θα μειώσει τον αριθμό των μικροβίων στη στοματική κοιλότητα και θα βελτιώσει την αναπνοή σου.

6. Δεν βουρτσίζεις αρκετά

Ναι, αυτός είναι ο κανόνας των τριών λεπτών που λέγαμε στην αρχή. Έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι βουρτσίζουν τα δόντια τους για 45 δευτερόλεπτα ή λιγότερο, που δεν είναι αρκετός χρόνος για να καθαρίσετε προσεκτικά τα δόντια σας και να αφαιρέσετε όλα τα τρόφιμα και την πλάκα. Εν ανάγκη, βάλε χρονόμετρο στο κινητό και προσπάθησε στην αρχή να βουρτσίσεις για δύο λεπτά συνεχόμενα: 30 δευτερόλεπτα για κάθε τεταρτημόριο του στόματός σου.

7. Βουρτσίζεις με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά

Αν πάντα ξεκινάς το βούρτσισμα από πάνω δεξιά και τελειώνεις κάτω αριστερά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παραλείπεις τις ίδιες περιοχές κάθε μέρα. Για να το αποφύγεις αυτό, άλλαζε συχνά τον τρόπο που βουρτσίζεις τα δόντια σου. Ναι, στην αρχή απαιτεί προσπάθεια, αλλά σου εξασφαλίζει ότι όλα σου τα δόντια θα καθαρίζονται σωστά.

8. Βουρτσίζεις τη λάθος περιοχή του δοντιού

Όταν είμαστε μικροί, συνήθως προκαλούνται τερηδόνες στο πάνω μέρος των δοντιών. Ως αποτέλεσμα, μας μαθαίνουν να βουρτσίζουμε τα δόντια σας μόνο σε αυτήν την περιοχή. Στην ενήλικη ζωή, όμως, οι πιο σημαντικές περιοχές για βούρτσισμα είναι κατά μήκος της γραμμής των ούλων, ανάμεσα στα δόντια και στο πίσω μέρος των δοντιών. Το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται με γωνία 45 μοιρών, κατά μήκος της γραμμής των ούλων, με ιδιαίτερη έμφαση στους τραπεζίτες.

9. Δεν χρησιμοποιείς οδοντικό νήμα

Ίσως το μεγαλύτερο, και συχνότερο, λάθος για τη στοματική υγιεινή. Το βούρτσισμα μπορεί να φτάσει μόνο σε συγκεκριμένα μέρη των δοντιών, και το νήμα είναι απαραίτητο για τον σωστό καθαρισμό. Αν δεν είσαι συνηθισμένος/η στο νήμα καθημερινά, ξεκίνα με την πρόθεση να χρησιμοποιείς νήμα σε ένα ή δύο δόντια. Με τον καιρό θα φτάσεις να χρησιμοποιείτε νήμα οδοντογλυφίδας σε όλο το στόμα, κάτι που θα βοηθήσει στην πρόληψη τερηδόνων και κακοσμίας του στόματος.

10. Βουρτσίζεις πολύ συχνά (ή όχι αρκετά συχνά)

Οι οδοντίατροι συνιστούν να βουρτσίζουμε τα δόντια μας δύο φορές την ημέρα: μία φορά το πρωί και μία φορά πριν τον ύπνο. Το βούρτσισμα των δοντιών μία φορά την ημέρα δεν είναι αρκετό και τρεις φορές την ημέρα είναι υπερβολικό, ειδικά αν κάνεις κάποια από τα παραπάνω λάθη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v