Όσα δεν ξέρατε για τον μεταβολισμό

Τι είναι ο μεταβολισμός, και πώς μπορείτε να τον «ρυθμίσετε» προς όφελός σας; Όλα όσα πάντα θέλατε να μάθετε, αλλά δεν είχατε ποιον να ρωτήσετε.
Όσα δεν ξέρατε για τον μεταβολισμό
Τι ακριβώς μπορεί να κάνει ο μεταβολισμός; Πώς μπορούμε να τον «ξυπνήσουμε» για να δουλεύει καλύτερα; Γίνεται να μας αδυνατίζει ενώ εμείς τρώμε και κοιμόμαστε; Είναι μύθος ή αλήθεια ότι εξαρτάται από την ηλικία –και ότι όσο μεγαλώνουμε τεμπελιάζει; Απαντήσεις σε δύσκολες ερωτήσεις, από τους ειδικούς του Iatronet.gr

Τι είναι ο μεταβολισμός;

Με τον όρο «μεταβολισμός» περιγράφουμε τις χημικές μεταβολές που συντελούνται στον ανθρώπινο οργανισμό έτσι ώστε τη χημική ενέργεια που προσλαμβάνει μέσω των τροφών να τη μετατρέψει σε διάφορες άλλες μορφές ενέργειας –κυρίως κινητική.

Η μέτρηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού μας δείχνει το ελάχιστο ποσό ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να κάνει τις βασικές του λειτουργίες (αναπνοή, μεταβολισμός των κυττάρων, λειτουργία καρδιάς).

Αλήθεια «τεμπελιάζει» ο μεταβολισμός μου όσο μεγαλώνω;

Δυστυχώς, ναι. Καθώς μεγαλώνουμε, ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται, κι αυτή είναι η βασικότερη αιτία που οι περισσότεροι άνθρωποι παχαίνουν μεγαλώνοντας. Το επιπλέον λίπος επιβραδύνει περαιτέρω το μεταβολισμό, κι έτσι η όλη κατάσταση γίνεται φαύλος κύκλος.

Μπορώ να κάνω κάτι για να τον αλλάξω;

Ναι. Αν γεννηθήκατε με γρήγορο, μέτριο ή αργό μεταβολισμό υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τον αυξήσετε ή να τον επιβραδύνετε, για να βοηθήσετε τη ρύθμιση του βάρους σας.

Πώς θα γίνει αυτό;

Με περισσότερη άσκηση, και γενικότερα κίνηση μέσα στην ημέρα (περπάτημα, χορό, σεξ…) και σωστότερη διατροφή: Λιγότερα λιπαρά και περισσότερες ίνες, σύνθετους υδατάνθρακες και νερό –τα οποία βρίσκουμε σε φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως καθώς και στο κρέας και τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών. Επίσης, ένα καλό κόλπο είναι να τρώτε λίγο πριν ασκηθείτε, ή πριν βγείτε για περπάτημα, για να εκπαιδεύσετε τον μεταβολισμό σας σχετικά με το πότε πρέπει να… σηκωθεί και να δουλέψει.

Μα, τα κάνω όλα αυτά και πάλι τίποτα.

Το βασικό λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι άνθρωποι και το οποίο επιβραδύνει τον μεταβολισμό μας είναι η παράλειψη γευμάτων. Μια διατροφή πολύ χαμηλή σε θερμίδες επιβραδύνει το μεταβολισμό και δεν καίει πολύ λίπος. Αντ’ αυτού καίει τη μυϊκή μάζα, η οποία βοηθά στην ενίσχυση του μεταβολισμού. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην πεινάτε καθόλου μέσα στη διάρκεια της ημέρας, αν θέλετε γρήγορο μεταβολισμό.

Κάντε κλικ εδώ και εδώ για να μάθετε περισσότερα για τον μεταβολισμό στο Iatronet.gr.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v