Χάστε βάρος χωρίς να μετράτε τις θερμίδες

Ναι, μια δίαιτα θα σας βοηθήσει σημαντικά να χάσετε βάρος. Όμως, μήπως υπάρχουν λιγότερο… αγχωτικές εναλλακτικές;
Χάστε βάρος χωρίς να μετράτε τις θερμίδες

Ζύγισμα μερίδων, μέτρημα θερμίδων, πείνα και άγχος. Η δίαιτα σας κάνει να «ασφυκτιάτε» σε έναν κόσμο απαγορεύσεων; Υπάρχει εναλλακτική. Ακολουθώντας έξυπνες συμβουλές, μπορείτε να πετύχετε τον στόχο σας και να χάσετε σημαντικό αριθμό κιλών.

Δείτε πώς.

Φάτε μικρότερες ποσότητες από τις «κακές» ομάδες τροφίμων

Τα κορεσμένα λιπαρά και τα πρόσθετα σάκχαρα μπορούν να σας φορτώσουν μέχρι και 800 θερμίδες την ημέρα. Σχεδόν τις μισές δηλαδή από αυτές που πρέπει να καταναλώσετε μέσα σε αυτή. Μειώνοντας την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών όπως το fast food, σε συνδυασμό με τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού μειώνετε και τις συνολικές θερμίδες που καταναλώνετε μέσα στην ημέρα.

Και περισσότερες από τις «καλές»

Αντί για λιπαρά κρέατα, προτιμήστε άπαχη πρωτεΐνη (μοσχάρι, κοτόπουλο) και ψάρι. Αντί για λίπη όπως βούτυρο και μαργαρίνη, χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο και αντί για επεξεργασμένα δημητριακά και άλευρα, προτιμήστε τις ολικής άλεσης εναλλακτικές τους. Τέλος, ενισχύστε τη διατροφή σας με χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, όσπρια και λαχανικά.

Το… πρόβλημα της πίτσας

Αρέσει σε όλους και είναι από τα ‘γρήγορα’ τρόφιμα που αγαπάμε όσο λίγα. Υπάρχει τρόπος να την εντάξουμε σε μια ισορροπημένη διατροφή για απώλεια βάρους; Υπάρχει. Διαλέξτε λεπτό ζυμάρι ει δυνατόν ολικής αλέσεως, ενισχύστε την με λαχανικά αντί για αλλαντικά και χρησιμοποιήστε τυρί χαμηλών λιπαρών. Τέλος, καταναλώστε 1-2 μικρά κομμάτια στο γεύμα σας και γεμίστε το υπόλοιπο πιάτο με λαχανικά.

Οι σωστές μερίδες

Ξεκινήστε μειώνοντας το μέγεθος των μερίδων που καταναλώνετε και το σώμα σας θα ανταποκριθεί θετικά. Προς αυτήν την κατεύθυνση, το Precision Nutrition έχει αναρτήσει μια ενδιαφέρουσα μέθοδο ελέγχου θερμίδων με βάση τις μερίδες, τα μακροθρεπτικά συστατικά και την… παλάμη σας.

Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή, για να χάσουν βάρος οι άντρες πρέπει να τρώνε δύο μερίδες ανά γεύμα από γαλακτοκομικά/κρέας/ψάρι/αυγά/όσπρια, ίσες με τις παλάμες τους. Οι γυναίκες μία μερίδα. Για λαχανικά, οι άντρες τρώνε δύο μερίδες λαχανικών ίσες με τις γροθιές τους. Οι γυναίκες πάλι θα τρώνε μία. Για υδατάνθρακες είτε είναι φρούτα, είτε ρίζες, είτε δημητριακά, οι άντρες θα τρώνε δύο μερίδες ίσες με τις παλάμες τους και οι γυναίκες μία μερίδα.



Για λιπαρά, οι άντρες θα έχουν δύο μερίδες ίσες με τους αντίχειρές τους και οι γυναίκες θα έχουν μία παρόμοια μερίδα. Σίγουρα στους παραπάνω κανόνες υπάρχουν μερικές προσαρμογές ανάλογα με τον στόχο σας (κάψιμο λίπους, αύξηση μάζας), όμως σε γενικές γραμμές η μέθοδος αυτή είναι εύκολη, απλή και αποτελεσματική. Διαβάστε περισσότερα εδώ.



Το κατάλληλο πιάτο

Το κατοχικό σύνδρομο των μαμάδων/γιαγιάδων μας έμαθε να «καθαρίζουμε το πιάτο μας». Το πρόβλημα, όμως, τη σήμερον ημέρα είναι ότι τα πιάτα – τόσο στα σπίτια όσο και στα εστιατόρια – μεγαλώνουν. Το ίδιο και οι ποσότητες φαγητού που βάζουμε. Αν λοιπόν… τρώτε όλο το φαγητό σας, τότε μάλλον παρατρώτε.

Όταν τρώτε έξω

Παραγγείλετε το lunch μέγεθος ή κάποια επιλογή από το παιδικό μενού. Αν παραγγείλετε κανονική μερίδα ορεκτικού, πείτε να σας βάλουν πακέτο τη μισή, πριν ξεκινήσετε να τρώτε. «Σπάστε» μια μερίδα με κάποιον φίλο και αντί για ορεκτικό επιλέξτε πράσινη σαλάτα ή μια σούπα.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Με πληροφορίες από: Web MD 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v