Επτά άγνωστα τρόφιμα και τα οφέλη τους

Πόσοι έχετε φυστικοβούτυρο στο ντουλάπι σας; Πόσοι βάζετε κινόα στα δημητριακά σας; Γάλα αμυγδάλου πίνετε; Δείτε επτά «σούπερ» τροφές που ωφελούν σημαντικά τον οργανισμό.
Επτά άγνωστα τρόφιμα και τα οφέλη τους
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η ελληνική κουζίνα και εν γένει η μεσογειακή διατροφή έχει συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές οι οποίες μας είναι λίγο έως πολύ γνωστές: όλοι ξέρουμε τα οφέλη του ελαιόλαδου, τις θρεπτικές ουσίες φρούτων και λαχανικών όπως το πορτοκάλι ή το μήλο και το πλούσιο σε ενέργεια μέλι.

Όμως είναι τα προϊόντα που επιλέγουμε στην καθημερινότητα πανάκεια για μια υγιεινή διατροφή; Σίγουρα όχι. Οι τροφές που υπάρχουν και μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά την υγεία μας σε διάφορους τομείς (ενέργεια, ευζωία, απώλεια βάρους) είναι δεκάδες και το μόνο που μένει από εμάς είναι να τις… ανακαλύψουμε.
Ιδού λοιπόν μερικές τέτοιες τροφές, οι οποίες διεκδικούν επάξια μια θέση στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

Φυστικοβούτυρο

Σας ακούγεται υπερβολικά «αμερικανιά»; Ίσως, αλλά το φυστικοβούτυρο είναι μια άκρως θρεπτική τροφή που αξίζει να μπει στην καθημερινή διατροφή σας. Ακόμα και μια μικρή ποσότητα φυστικοβούτυρου μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του λίπους στην κοιλιά, στην μυϊκή ανάπλαση για όσους γυμνάζονται μιας και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες (28γρ. ανά 100 γραμμάρια προϊόντος) και στην υγεία της καρδιάς. Επίσης, η κατανάλωση φυστικοβούτυρου σε κάποιο σνακ, σας χορταίνει για τουλάχιστον 2 ώρες, σε σύγκριση με ένα σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες, το οποίο κόβει την όρεξη σας για ακριβώς 30 λεπτά.

Βούτυρο αμυγδάλου

Έχει την ίδια φυσή με το φυστικοβούτυρο, εξίσου νόστιμη γεύση και εξίσου «δυνατά» οφέλη για τον οργανισμό. Είναι χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά σε σχέση με τα υπόλοιπα, ζωικά και φυτικά βούτυρα, γεγονός που το καθιστά ιδανική επιλογή για καρδιακούς. Επίσης, δεν αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη (15γρ ανά 100γρ.) και φυτικές ίνες (3,7γρ. ανά 100γρ.).

Ηλιόσποροι
Μικροί αλλά θαυματουργοί, οι ηλιόσποροι είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Ο σίδηρος φτάνει τα 7,4 mg ανά φλιτζάνι, καλύπτοντας το 41% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης, ενώ οι ανάλατοι ηλιόσποροι έχουν έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λίπη, δηλαδή τα ωφέλιμα λιπαρά, που βοηθούν στη απώλεια λίπους. Βάλτε τους στις σούπες και στις σαλάτες ή ανακατέψτε τους, με γιαούρτι.

Γάλα καρύδας

Αποτελεί βασικό συστατικό στην ασιατική κουζίνα και είναι άκρως θρεπτικό. Το λίπος του, συγκαταλέγεται στα «καλά» λιπαρά και βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος, ενώ είναι πλούσιο και σε βιταμίνες C, Ε, Β1, Β3, Β5 και Β6. Επίσης, διαθέτει μέταλλα, όπως είναι ο σίδηρος, το νάτριο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το φώσφορο. Περιέχει 2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα 80 γραμμαρίων, δύο γραμμάρια υδατάνθρακες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή κέικ, γλυκών, μπισκότων και παγωτών «χαρίζοντάς» τους τα θρεπτικά του οφέλη.

Γάλα αμυγδάλου
Μία κούπα από πλήρες γάλα αμυγδάλου περιλαμβάνει 35-40 θερμίδες, τη στιγμή που το άπαχο αγελαδινό γάλα περιέχει 90. Επίσης, δεν έχει ζάχαρη και είναι εμπλουτισμένο με ασβέστιο και Βιταμίνη D, ενώ – όπως και το γάλα καρύδας- δεν έχει καθόλου λακτόζη γεγονός που το καθιστά ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία. Τέλος, περιέχει υψηλά επίπεδα μαγγανίου, σεληνίου και βιταμίνης Ε, ενώ είναι μια αρκετά καλή πηγή φλαβονοειδών, καθώς παράγεται από την πολτοποίηση των αμυγδάλων με τη φλούδα της, η οποία είναι πλούσια σε αυτά. Θα το βρείτε στα ψυγεία αρκετών σούπερ μάρκετ.

Κινόα
Έχετε δοκιμάσει αυτό το δημητριακό από το Περού; Αν όχι, τότε μάλλον… χάνετε. Η κινόα περιέχει τις περισσότερες πρωτεΐνες από οποιοδήποτε δημητριακό, η αξία της οποίας συγκρίνεται με αυτήν του κόκκινου κρέατος και των γαλακτοκομικών. Είναι μια τροφή ελαφριά και εύπεπτη, βοηθά στην αιμάτωση του εγκεφάλου και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Περιέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης που μειώνει την όρεξη και 5 γραμμάρια φυτικών ινών ανά φλιτζάνι. Είναι γεμάτη με θρεπτικές ουσίες όπως σίδηρος, ψευδάργυρος, σελήνιο και βιταμίνη Ε. Για γρήγορο και ενδιαφέρον δείπνο, αναμείξτε με λαχανικά, ξηρούς καρπούς ή άλιπη πρωτεΐνη. Κινόα θα βρείτε στα ράφια μαγαζιών με προϊόντα ειδικής διατροφής, σε παντοπωλεία και σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Μύρτιλλα
Ανήκουν στην οικογένεια των μούρων και παρά το γεγονός ότι δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην ελληνική διατροφή αποτελούν μια «σούπερ τροφή» που αξίζει να ανακαλύψετε. Είναι νόστιμα, όπως και όλα τα μούρα, βοηθούν στην απώλεια λίπους έχουν σημαντικά οφέλη στο δέρμα και αποτελούν μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v