Οκτώ «κακές» τροφές που μας κάνουν καλό

Ποια η γνώμη σας για το βούτυρο; Τα ποπ κορν; Το αλάτι; Παχαίνουν; Μήπως ανεβάζουν την πίεση; Μια ψύχραιμη καταγραφή τροφών που δεν είναι τόσο κακές όσο νομίζουμε.
Οκτώ «κακές» τροφές που μας κάνουν καλό

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η δαιμονοποίηση τροφών είναι κάτι αρκετά συχνό στην σύγχρονη κοινωνία, η οποία διέπεται από μία τάση για… "εξυγίανση" των πάντων. Όμως όπως και όλες οι ακραίες συμπεριφορές έτσι και αυτή που σχετίζεται με τη διατροφή δεν είναι πάντα προς όφελός μας. Αρκετές τροφές που κατά κύριο λόγο θεωρούνται «κακές» από την πλειοψηφία του κόσμου, αποδεικνύονται άκρως θρεπτικές και σε λογικές δόσεις ωφέλιμες για την υγεία μας.

Ας δούμε μερικές από αυτές.

Βούτυρο
Κάθε φορά που ακούμε για «υγιεινή» διατροφή, το βούτυρο είναι ο νούμερο ένα ένοχος για να την καταστρέψει συθέμελα. Ή μήπως όχι; Η υψηλή του περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος είναι η αιτία για την οποία κατηγορείται ότι «μπλοκάρει» τις αρτηρίες και μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα. Κάτι τέτοιο, βάσει ερευνών, δεν ισχύει, ενώ σε λογικές ποσότητες το βούτυρο μπορεί να συνεισφέρει στη γενικότερη καλή υγεία: είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και D οι οποίες ενισχύουν το ανοσοποιητικό, βοηθά τα οστά να παραμείνουν υγιή χάρη στην περιεκτικότητά του σε ασβέστιο και χάρη στην περιεκτικότητά του σε CLA μπορεί να προστατέψει από τον καρκίνο του εντέρου και του στήθους. Αφήστε λοιπόν τα υποκατάστατα και καταναλώστε το, αλλά με σύνεση.


Καφές
Σε υπερβολικές δόσεις μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα, καούρες, αέρια και να αυξήσει το στρες και το άγχος, όμως σε λογικές δόσεις ο καφές έχει φανεί ότι βοηθά στην υγεία του εγκεφάλου, συνεισφέρει στην απώλεια βάρους και ενισχύει την αθλητική επίδοση. Μάλιστα σε κάποιες έρευνες, ο καφές φαίνεται να προστατεύει από την άνοια και το Αλτζχάιμερ.

Πλήρες γάλα
Στον βωμό της χαμηλής σε λιπαρά δίαιτας, η οποία έκανε το μεγάλο “boom” στα 90s (και ύστερα οδήγησε στην υπέρμετρη κατανάλωση υδατανθράκων), το πλήρες γάλα ήταν μία από τις… θυσίες χάρη στην μεγάλη περιεκτικότητά του σε λιπαρά. Το πλήρες γάλα όμως, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, όχι μόνο δεν βλάπτει την υγεία και τη σιλουέτα, αλλά προσφέρει πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με το άπαχο ή των χαμηλών λιπαρών. Παράλληλα, χάρη στην περιεκτικότητά του σε λιπαρά, μπορεί να μας κρατήσει «χορτασμένους» για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πατάτες
Η αμυλούχος τροφή, η οποία μετατρέπεται σε γλυκόζη και αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα, έχει πολλά «υπέρ» και ας θεωρείται κίνδυνος θάνατος για όσους (λένε ότι) θέλουν να χάσουν βάρος. Μια μεσαία πατάτα, καλύπτει το 50% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης βιταμίνης C, το 30% της βιταμίνης B6 και το 25% του Καλίου. Επίσης, είναι πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και ψευδάργυρο.

Ποπ Κορν
Φτηνό και χαμηλό σε θερμίδες, το σπιτικό ποπ κορν (όχι το έξτρα λιπαρό και γεμάτο ζάχαρη «έτοιμο») είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και πολυφαινόλων. Οι τελευταίες, είναι γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση και την προστασία που παρέχουν στον οργανισμό από τη δράση των ελεύθερων ριζών. Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα, έδειξε ότι η περιεκτικότητα πολυφαινόλων στο σπιτικό ποπ κορν είναι μεγαλύτερη από εκείνη των φρούτων και των λαχανικών.

Αλάτι
Το αλμυρό… αξεσουάρ τις κουζίνας μας βρίσκεται στο στόχαστρο των απανταχού «υγιεινιστών» εδώ και δεκαετίες, όμως η κατανάλωση αλατιού σε λογικές ποσότητες μόνο καλό μπορεί να κάνει στον οργανισμό μας. Όπως αναφέρει ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Τζαννείου κ. Χρήστος Ντέλλος σε παλαιότερο άρθρο, η κατανάλωση αλατιού δε θα πρέπει να μας φοβίζει και μπορούμε να το απολαμβάνουμε ανάλογα με τη γεύση και τη διάθεσή μας μιας και το σώμα μας το ζητά – και πολύ καλά κάνει. Αν θέλετε μια πιο θρεπτική «εκδοχή» του, δοκιμάστε το αλάτι Ιμαλαΐων, το οποίο έχει περισσότερα μέταλλα (82) έναντι του επιτραπέζιου αλατιού (4).

Κρόκος Αυγού
Πέταξε τον κρόκο – κράτα το ασπράδι, ο κρόκος ανεβάζει τη χοληστερίνη. Αρκετά «κακός» λόγος για να αφήσουμε το πιο θρεπτικό κομμάτι του αυγού. Η διατροφική χοληστερίνη, δηλαδή αυτή που προσλαμβάνουμε από την τροφή, δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα . Επομένως, πετώντας τον κρόκο του αυγού και δεν αλλάζουμε κάτι όσον αφορά την ολική μας χοληστερίνη και χάνουμε γενναίες δόσεις βιταμίνης Β, βιταμίνης Α, Σελήνιου και ενός σωρού ακόμα θρεπτικών στοιχείων, όπως η Λουτεΐνη, μια ουσία που προστατεύει από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας στα μάτια. Μάλιστα, η κατανάλωση του κρόκου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης (LDL) και να μειώσει εκείνα της «κακής» (ΗDL).

Οποιαδήποτε «κακή» τροφή μπορείτε να σκεφτείτε
Η λίστα αυτή θα μπορούσε να συνεχιστεί επ’ άπειρον καταγράφοντας κάθε «κακή» τροφή που υπάρχει, όπως για παράδειγμα το λευκό ψωμί ή το ρύζι ή ακόμα και το bacon, όμως δεν θα είχε κανένα απολύτως νόημα να επεκταθούμε τόσο. Στον τομέα της διατροφής, ο… Διάβολος βρίσκεται όχι στις επιλογές, αλλά στις δόσεις. Υπερβολική κατανάλωση μιας τροφής, μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων. Επομένως δεν θα πρέπει να δαιμονοποιούμε μια συγκεκριμένη τροφή για όλα τα… κακά της ανθρωπότητας, αλλά να εστιάσουμε στα πράγματα που πραγματικά μας κάνουν κακό και έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία από το αν θα φάμε μια "αμαρτία" ή όχι.

Και αυτά τα πράγματα, είναι δύο: το γεγονός ότι καταναλώνουμε υπερβολικές θερμίδες μέσα στην ημέρα και το ότι καθόμαστε πολλές – πάρα πολλές - ώρες ακίνητοι σε ένα γραφείο, ένα αυτοκίνητο και έναν καναπέ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v