Ο ιός του έρπητα «θεραπεύει» τον καρκίνο του δέρματος

Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν τροποποιημένο ιό του έρπητα και να θεραπεύσουν ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του δέρματος.
Ο ιός του έρπητα «θεραπεύει» τον καρκίνο του δέρματος
Με την βοήθεια τροποποιημένου ιού, ομάδα επιστημόνων κατάφερε να «θεραπεύσει» ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του δέρματος, μια σημαντική ανακάλυψη που μπορεί να αποτελέσει την αρχή του τέλους των χημειοθεραπειών.

Συγκεκριμένα, επιστήμονες του Ινστιτούτου Καρκινικών Ερευνών του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποίησαν τροποποιημένο ιό του κοινού έρπητα και δημιούργησαν μια νέα θεραπευτική μέθοδο ενάντια στο μελάνωμα, επιτρέποντας σε ασθενείς να μείνουν στη ζωή πάνω από τρία χρόνια – αυτό είναι το όριο που θέτουν χοντρικά οι ογκολόγοι, πέρα από το οποίο οι θεραπείες θεωρούνται επιτυχείς.

Η νέα μέθοδος ονομάζεται T-VEC και στηρίζεται στην εξής λογική: Ο τροποποιημένος ιός επιτίθεται και σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, ενώ παράλληλα ωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα να δράσει εναντίον των όγκων.

Προς το παρόν, οι κύριες θεραπευτικές μέθοδοι που ακολουθούνται είναι η χημειοθεραπεία, οι ακτινοβολίες και το χειρουργείο, όλες πρακτικές που εγκυμονούν αρκετούς κινδύνους πρόκλησης περαιτέρω βλαβών. Η νέα θεραπεία, υποστηρίζουν οι ερευνητές, έχει λιγότερες παρενέργειες και δεν βλάπτει τα υγιή κύτταρα ή τον ιστό.

Οι ερευνητές ευελπιστούν πως θα μπορέσουν να προσαρμόσουν την θεραπεία και σε άλλες μορφές καρκίνου, δίνοντας ελπίδα στους συλλόγους καρκινοπαθών. «Ασθενείς που δείχνουν σημάδια απόκρισης σε θεραπεία πέρα από τα τρία έτη είναι κάτι που μέχρι τώρα μόνο να φανταστούμε μπορούσαμε», δήλωσε εκπρόσωπος της ομάδας «Melanoma UK». 

Πηγή 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v