Έξι συνήθειες που βλάπτουν την υγεία

Μπορεί το καθισιό να είναι το ίδιο βλαβερό με το κάπνισμα; Πόσο κακό κάνει ένα κουτάκι αναψυκτικού; Έξι καθημερινές συνήθειες που είναι επικίνδυνες για την υγεία.
Έξι συνήθειες που βλάπτουν την υγεία
Όλοι ξέρουμε ότι το κάπνισμα βλάπτει. Το ίδιο και η έλλειψη άσκησης. Πιθανότατα να γνωρίζουμε κιόλας ότι το υπερβολικό αλκοόλ έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία μας, το ίδιο και η καθημερινή κατανάλωση γλυκών.

Όμως υπάρχουν ορισμένες συγκεκριμένες συνήθειες και δραστηριότητες που κάνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας οι οποίες είναι εξίσου ανθυγιεινές για το σώμα μας. Ποιες είναι λοιπόν αυτές;

Καθόμαστε πολύ
Στον καναπέ, στο γραφείο, στο αυτοκίνητο, η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη… καθισιό. Έρευνες έχουν δείξει ότι το συνεχές καθισιό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εμφάνισης διαβήτη, κατάθλιψης και συγκεκριμένων μορφών καρκίνου. Αυτό που αρκετός κόσμος αγνοεί όμως, είναι ότι ακόμα και η άσκηση δεν μπορεί να αντιστρέψει τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι πολύ απλά να φροντίσουμε να καθόμαστε μέσα στην ημέρα όσο το δυνατόν λιγότερες ώρες.

Φοράμε άβολα παπούτσια και εσώρουχα
Οι γυναίκες που ταλαιπωρούνται από τον πόνο ενός άβολου σουτιέν ή ενός στιλάτου ζευγαριού παπουτσιών στο όνομα της μόδας, μπορεί να νομίζουν ότι «έλα μωρέ, για λίγο είναι», όμως οι ειδικοί δεν είναι και τόσο καθησυχαστικοί. Πέρα από τους πόνους που μπορεί να εμφανιστούν στην πλάτη, ένα άβολο σουτιέν μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση τενοντίτιδας, ακόμα και γαστρικών προβλημάτων. Το ίδιο ισχύει και με τις τσάντες. Μια υπερβολικά βαριά τσάντα στον ένα ώμο «χαλάει» την σωστή στάση του σώματος και μπορεί να προκαλέσει μυοσκελετικές παθήσεις. Τα παπούτσια από την πλευρά τους, έχουν και αυτά επίδραση στην σωστή στάση επηρεάζοντας τη θέση της σπονδυλικής στήλης με αποκορύφωμα τα ψηλά τακούνια.

Ασχολούμαστε συνεχώς με το κινητό ή το tablet
Ενδεχομένως να υποτιμούμε τη ζημία που προκαλεί η χρονοβόρα ενασχόληση με το smartphone ή το tablet όμως αυτή δεν είναι καθόλου αμελητέα. Η κακή στάση του σώματος που συνοδεύει το κοίταγμα κινητών συσκευών δεν επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους, αλλά και τους νέους κάτω των 24 χρονών, οι οποίοι δύσκολα… ξεκολλάνε το βλέμμα τους από την οθόνη ακόμα και για μερικά δευτερόλεπτα. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 85%των κατόχων κινητών συσκευών ηλικίας 18 με 24 αντιμετωπίζουν προβλήματα στη μέση λόγω της πολύωρης ενασχόλησης με την οθόνη του κινητού, του υπολογιστή ή του tablet. Μια ακόμα πάθηση που συνδέεται με αυτές τις συσκευές είναι το “text neck”, δηλαδή η πάθηση που συνδέεται με την κλίση του κεφαλιού προς τα μπροστά κάθε φορά που κοιτάμε μια οθόνη: ο αυχένας και οι ώμοι επιβαρύνονται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση διάφορων μυοσκελετικών παθήσεων.

Δεν κοιμόμαστε αρκετά
Οι συνιστώμενες ώρες ξεκούρασης ανά ημέρα (ή καλύτερα νύχτα) ορίζονται στις επτά με εννιά για έναν ενήλικο. Δυστυχώς όμως, η πλειοψηφία του κόσμου δεν συμπληρώνει ούτε στο ελάχιστο τις ώρες αυτές εξαιτίας του κακού ημερησίου ωραρίου. Πέρα από το να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, η έλλειψη επαρκούς ύπνου μπορεί να εμποδίσει την σωστή νευρολογική ανάπτυξη. Έρευνα μάλιστα στη Σουηδία έδειξε ότι ακόμα και ένα βράδυ χωρίς σωστό ύπνο μπορεί να αυξήσει τα μόρια που «ευθύνονται» για εγκεφαλικό επεισόδιο. Άτομα που έχουν συνηθίσει να μην κοιμούνται αρκετά, εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, πίεσης και ένα σωρό ακόμα προβλήματα υγείας.

Κοιμόμαστε… πολύ
Στο άλλο άκρο, ο υπερβολικός ύπνος έχει και αυτός τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Η μεσημεριανή σιέστα ενδεχομένως να είναι αποτελεσματική για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα μας την υπόλοιπη ημέρα, όμως οι πολλές ώρες ύπνου καθημερινά έχουν αρνητικό αντίκτυπο. Οι ειδικοί συνιστούν να περιορίζεται ο «υπνάκος» σε χρόνο λιγότερο των τριάντα λεπτών, έτσι ώστε να μην μπαίνει το σώμα μας σε βαθύτερα στάδια ύπνου. Επίσης, αυτά τα δεδομένα από το Ίδρυμα Ερευνών για τον Καρκίνο στη Μεγάλη Βρετανία, δείχνουν ότι όσα άτομα παίρνουν έναν υπνάκο για παραπάνω από μία ώρα κάθε μέρα αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 32%.

Πίνουμε ζαχαρούχα αναψυκτικά
Όλοι ξέρουμε ότι η ζάχαρη μπορεί να καταστρέψει τη δίαιτά μας και μόνο υγιεινή δεν είναι. Όμως αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι η έκταση της «ζημιάς» που προκαλεί ο εθισμός στην υγρή αυτή μορφή ζάχαρης. Για παράδειγμα, άτομα τα οποία καταναλώνουν ένα κουτάκι ζαχαρούχου αναψυκτικού την ημέρα έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου κατά 20% σύμφωνα με αυτήν εδώ την έρευνα του Χάρβαρντ. Η ποσότητα που περιέχεται σε αυτό το κουτάκι – περίπου 10 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη – μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών παθήσεων όπως το άσθμα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v