Γιατί είμαι πάντα κουρασμένος;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί νοιώθετε συνέχεια κουρασμένοι; Δείτε τα πιο συνηθισμένα αίτια και τι μπορείτε να κάνετε για να τα αντιμετωπίσετε.
Γιατί είμαι πάντα κουρασμένος;
Μόνιμα αίσθημα κόπωσης, η… μπάρα της ενέργειας σε μονοψήφιο αριθμό, ατονία και εκείνο το συναίσθημα ότι η ξεκούραση είναι μίλια μακριά. Δεν είστε μόνοι. Πολύς κόσμος νοιώθει έτσι κατά τη διάρκεια της ημέρας και έχει την ίδια απορία με εσάς «Γιατί νοιώθω έτσι;».

Διαβάστε παρακάτω τις δέκα πιο συχνές αιτίες κόπωσης και τι μπορείτε να κάνετε για να ξεφορτωθείτε αυτόν τον… βραχνά.

* Τι τρώτε: Αρκετές φορές η κατανάλωση καφεΐνης και ζάχαρης μπορεί να σας κάνει να νοιώθετε κουρασμένοι, μιας και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα ανεβοκατεβαίνουν γρήγορα χάρη σε αυτές τις δύο ουσίες. Δοκιμάστε εναλλακτικά να καταναλώνετε φρούτα, λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη. Οι τροφές αυτές θα σας κάνουν να νοιώθετε λιγότερο κουρασμένοι, ενώ σε γενικές γραμμές μια υγιεινή διατροφή συνδέεται με μεγαλύτερα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό κυρίως μέσα από τον έλεγχο του βάρους.

* Πόσο κοιμάστε; Σίγουρα το περιμένατε αυτό. Αρκετός κόσμος δεν συμπληρώνει τις ώρες που χρειάζεται για να ξεκουραστεί. Πόσες ώρες είναι αυτές; Δείτε εδώ. Αν λοιπόν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, τότε θα πρέπει να αποφεύγετε ουσίες όπως η καφεΐνη και το αλκοόλ, τις ώρες πριν ξαπλώσετε. Επίσης, κλείστε την τηλεόραση πριν κοιμηθείτε και φροντίστε στο υπνοδωμάτιο να επικρατεί ησυχία και… γαλήνη.

* Πόσο (λίγο) ασκείστε; Όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, η άσκηση δεν σας κάνει να νοιώθετε κουρασμένοι -εκτός και αν προπονείστε καθημερινά και δεν ξεκουράζεστε επαρκώς. Αντιθέτως, οι ειδικοί συνιστούν να ασκείστε σε καθημερινή βάση για να αυξήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε η προπόνησή σας να τελειώνει τουλάχιστον τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο, έτσι ώστε να εξασφαλίσετε καλύτερη ποιότητα ξεκούρασης.

* Αναιμία: Από τις πιο συχνές αιτίες κούρασης, η αναιμία μπορεί να διαπιστωθεί μέσα από μια απλή εξέταση αίματος. Συνήθως αφορά περισσότερο τις γυναίκες και ιδιαίτερα εκείνες που έχουν προβλήματα με την έμμηνο ρύση τους. Η αναιμία αντιμετωπίζεται συνήθως με δίαιτα πλούσια σε σίδηρο από κρέας και λαχανικά ή συμπληρώματα για όσους έχουν χρόνια έλλειψη σιδήρου.

* Ελλείψεις σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως το Κάλιο. Και πάλι, αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε εύκολα με μια εξέταση αίματος και αναλόγως να προχωρήσετε σε θεραπεία με τη λήψη συμπληρωμάτων.

* Προβλήματα με τον θυρεοειδή: Τόσο ο υπέρ, όσο και ο υποθυρεοειδισμός προκαλούν την εμφάνιση αισθήματος κόπωσης. Μια εξέταση αίματος για τον έλεγχο τις λειτουργίας των ορμονών του θυρεοειδή θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε συνολική εικόνα για το πρόβλημα και να ξεκινήσετε την κατάλληλη θεραπεία.

* Διαβήτης: Άνθρωποι με προβλήματα διαβήτη, οι οποίοι δεν λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία, νοιώθουν ένα μόνιμο αίσθημα κόπωσης. Αν λοιπόν νοιώθετε συνέχεια κουρασμένοι, έχετε μόνιμα θολή όραση και συχνουρία, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε εξετάσεις αίματος.

* Κατάθλιψη: Αν το αίσθημα κόπωσης συνοδεύεται με αισθήματα λύπης και έλλειψη όρεξης, ενώ παράλληλα δεν βρίσκετε ευχαρίστηση σε πράγματα τα οποία παλαιότερα σας έκαναν να νοιώθετε όμορφα, τότε ενδεχομένως να έχετε κατάθλιψη. Μην το κρατάτε μέσα σας και απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον ειδικό ψυχολόγο.

* Προβλήματα ύπνου: Αν νοιώθετε ότι δεν ξεκουράζεστε ποτέ και αυτό δεν αλλάζει με τίποτα, τότε ίσως θα πρέπει να επισκεφθείτε κάποιο εργαστήριο ύπνου, ειδικά αν ροχαλίζετε έντονα. Το ροχαλητό μπορεί να αποτελεί κομμάτι της υπνικής άπνοιας, μιας κατάστασης κατά την οποία ο πάσχων σταματά να αναπνέει για σύντομες περιόδους κατά τη διάρκεια της νύχτας.

* Αδιάγνωστη καρδιακή πάθηση: Η μόνιμη κούραση μπορεί να συνδέεται με πρόβλημα στην καρδιά, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Αν λοιπόν συναντάτε πρόβλημα κατά την άσκηση, το οποίο δεν είχατε παλαιότερα ή αν νοιώθετε περίεργα κάθε φορά που γυμνάζεστε, ενδεχομένως να πρέπει να απευθυνθείτε στον παθολόγο σας.

Επιμέλεια: Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v