Αλλάζει ο τρόπος αποζημίωσης των φαρμάκων από τα Ταμεία

Αλλάζει ριζικά ο τρόπος αποζημίωσης των φαρμάκων από τα ασφαλιστικά ταμεία από την ερχόμενη εβδομάδα, βάση μνημονιακού μέτρου το οποίο αναμένεται να εξοικονομήσει 210 εκατομμύρια ευρώ από την ετήσια φαρμακευτική δαπάνη.
Αλλάζει ο τρόπος αποζημίωσης των φαρμάκων από τα Ταμεία
Αλλαγές στον τρόπο αποζημίωσης του κόστους των φαρμάκων των ασφαλισμένων –πέραν του καθιερωμένου ποσοστού συμμετοχής όπου αυτό υπάρχει– επιφέρει η νέα θετική λίστα φαρμάκων που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας και αναμένεται να ισχύσει –εκτός απροόπτου– από αύριο.

Η θετική λίστα κατατάσσει τις δραστικές ουσίες και τα σκευάσματά τους ανά θεραπευτικές ομάδες (π.χ. όλες οι στατίνες σε μία κατηγορία) και ορίζει ασφαλιστική τιμή για τα φάρμακα της κάθε κατηγορίας ανάλογα με την ημερήσια δόση θεραπείας. Το ασφαλιστικό ταμείο θα καλύπτει την ασφαλιστική τιμή, ενώ συνεχίζουν να ισχύουν και τα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων. Σε περίπτωση που το φάρμακο έχει υψηλότερη τιμή της ασφαλιστικής, τη διαφορά που προκύπτει θα την πληρώνει κατά 50% ο ασφαλισμένος και κατά 50% το ασφαλιστικό ταμείο.

Εξαίρεση αποτελούν 180 δραστικές ουσίες για τις οποίες θα ισχύσει ο παλιός τρόπος αποζημίωσης με βάση το φθηνότερο γενόσημο. Πρόκειται για 120 αντιβιοτικά και αντικαρκινικά φάρμακα, καθώς και άλλες 60 δραστικές ουσίες διαφόρων κατηγοριών.

Επίσης, το Υπουργείο Υγείας μελετά την επιβολή επιπλέον «πειθαρχικών» μέτρων σε γιατρούς με συγκεκριμένο συνταγογραφικό προφίλ που δεν βοηθάει στη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, μέσω των γενικότερων αλλαγών που θα γίνουν στις συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Πηγή: Καθημερινή

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v