Νέα ουσία υπόσχεται τέλειο μαύρισμα χωρίς κίνδυνο

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα μικρό μόριο που μιμείται το φως του ήλιου και υπόσχεται ασφαλέστερο μαύρισμα.
Νέα ουσία υπόσχεται τέλειο μαύρισμα χωρίς κίνδυνο
Μπορούμε να μαυρίσουμε… τροπικά χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία μας; Επιστήμονες από την Αμερική φαίνεται πώς δίνουν τη λύση για ασφαλές μαύρισμα, μιας και ανακάλυψαν ένα μόριο, το οποίο κάνει το δέρμα να παράγει μελανίνη μιμούμενο το φως του ήλιου – χωρίς όμως τις βλαβερές του επιπτώσεις.

Η επιστημονική ομάδα του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Dana-Farber στη Βοστόνη, με επικεφαλής τον καθηγητή Δερματολογίας Ντέιβιντ Φίσερ, κατάφεραν με επάλειψη ενός αναστολέα της πρωτεΐνης SIK στο δέρμα να επιτύχουν αντίστοιχης ποσότητας παραγωγή μελανίνης, χωρίς την εμπλοκή της καταστροφικής για τα κύτταρα UV ακτινοβολίας.

Οι δοκιμές έγιναν σε πειραματόζωα και το μαύρισμα ήταν αναστρέψιμο μετά από δύο περίπου εβδομάδες.

Οι ερευνητές δεν θεωρούν ότι η νέα ουσία θα αντικαταστήσει τα αντηλιακά, αλλά σκέφτονται τη πιθανότητα να συνδυάσουν το συγκεκριμένο μόριο με αντηλιακό, έτσι ώστε να πετύχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία.

Προς το παρόν, πάντως, η νέα ουσία δεν είναι έτοιμη για εμπορική αξιοποίηση, καθώς εκκρεμούν και άλλα τεστ ασφάλειας και τοξικότητας, καθώς επίσης και κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v