Πώς φεύγει η κυτταρίτιδα;

Το ερώτημα που απασχολεί γενεές γυναικών παγκοσμίως βρίσκει απαντήσεις στα γονίδια μας, την συστηματική γυμναστική, την προσοχή στην διατροφή και σε μερικά ακόμα μυστικά που μπορούν να κάνουν την διαφορά.
Πώς φεύγει η κυτταρίτιδα;
Τα αίτια εμφάνισης της κυτταρίτιδας μικρή σημασία έχουν όταν αυτή έχει ήδη εξαπλωθεί στους μηρούς και τους γλουτούς μιας γυναίκας. Ναι, κάτι έφταιξε. Δεν ακολουθούσε πάντα την πιο χαμηλή σε λιπαρά διατροφή, δεν πήγαινε κάθε μήνα γυμναστήριο και δεν έπινε όσο νερό έπρεπε. Είναι, όμως, και άτυχη. Ζει σε μολυσμένο περιβάλλον, έχει κυτταρίτιδα και η μαμά της και το δέρμα της είναι ιδιαίτερα λεπτό. Το θέμα είναι τώρα τι γίνεται. Πώς φεύγει η κυτταρίτιδα όταν δείχνει να έχει εγκατασταθεί για τα καλά;

Καταρχήν, τα νέα είναι ευχάριστα. Η κυτταρίτιδα μπορεί κάποια στιγμή να φύγει, είτε με τον «εύκολο» είτε με τον «δύσκολο» τρόπο, αρκεί αυτή τη φορά να το πάρετε πραγματικά απόφαση και να ακολουθήσετε τις οδηγίες των ειδικών μέχρι τέλους.

Ο… εύκολος τρόπος
«Εύκολος» με την έννοια ότι δεν χρειάζονται μακροπρόθεσμες, συστηματικές θυσίες και κόπος είναι ο τεχνητός ή χειρουργικός τρόπος αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας. Ο πλαστικός χειρούργος Απόστολος Γαϊτάνης κάνει λόγο για την θεραπεία Εndermologie. Πρόκειται για ένα ιατρικό μηχάνημα υψηλής τεχνολογίας, εγκεκριμένο από τον μεγαλύτερο και πλέον αυστηρό οργανισμό F.D.A. της Αμερικής, το οποίο με την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη δράση δύο κυλίνδρων, κινητοποιεί τον δερματικό ιστό, αναδιπλώνοντάς τον με μαλάξεις, δίνοντας έτσι άλλη μορφή στην όψη του. Η θεραπεία, βέβαια, αυτή θα πρέπει να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα –ιδιαίτερα σε περιπτώσεις με έντονο πρόβλημα.
Μάθετε περισσότερα για την θεραπεία εδώ: www.agaitanis.gr

Η δερματολόγος – αφροδισιολόγος κ. Βασιλική Μουσάτου, από την άλλη, κάνει λόγο για την Μεσοθεραπεία και το λεμφικό μασάζ, μεθόδους δηλαδή που επεμβαίνουν στους μηχανισμούς της λιπογένεσης και λιποδιάλυσης. Πιο συγκεκριμένα, όπως λέει, «η μεσοθεραπεία γίνεται με υποδόριες εγχύσεις λιποδιαλυτικών ουσιών στις πάσχουσες περιοχές. Πρόκειται για μια αρκετά διαδεδομένη και αποτελεσματική μέθοδο. Οι ενέσεις περιέχουν μία ή περισσότερες δραστικές ουσίες. Συνήθως χρησιμοποιείται κοκτέιλ ουσιών (καφεΐνη, εκχύλισμα αγγινάρας, θεοφυλλίνη, βιταμίνη Ε) και η θεραπεία πραγματοποιείται μόνο από εξειδικευμένο δερματολόγο, ενώ απαιτούνται 4-8 θεραπείες ανάλογα με την έκταση και το βαθμό της κυτταρίτιδας, ανά 10 με 15 ημέρες. Συνήθως υπάρχει μικρή ευαισθησία και πρήξιμο τοπικά μετά τις εγχύσεις τα οποία υποχωρούν εντός 48 ωρών».

Σχετικά με το λεμφικό μασάζ, από την άλλη, αυτό λειτουργεί ως σύστημα ‘αποχέτευσης’ του οργανισμού, καθώς αποσκοπεί στη διέγερση της άντλησης του λεμφικού συστήματος. «Έτσι, με ήπιες σταθερές κυκλικές κινήσεις στους λεμφαδένες απομακρύνονται ταχύτερα τα απόβλητα από τα κύτταρα και τους ιστούς, βοηθώντας τον οργανισμό να αποβάλει τις τοξίνες. Ταυτόχρονα, το μασάζ τονώνει τη μικροκυκλοφορία και συντελεί στην εξάλειψη του οιδήματος που συνοδεύει τη συσσώρευση λίπους», εξηγεί η γιατρός, προτείνοντας, για πιο δραστικά αποτελέσματα να συνδυάζονται η μεσοθεραπεία με το λεμφικό μασάζ.

Μάθετε περισσότερα για την μεσοθεραπεία και πού αλλού μπορεί αυτή να χρησιμοποιηθεί εδώ.

Ο… δύσκολος τρόπος
Περισσότερο μακροπρόθεσμα αλλά και με μεγαλύτερη διάρκεια αποτελέσματα κατά της κυτταρίτιδας μπορεί να προσφέρει ο συστηματικός συνδυασμός άσκησης, σωστής διατροφής και κατανάλωσης πολλών λίτρων νερού κάθε μέρα. Για την ακρίβεια, ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος κ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου τονίζει τα βασικά βήματα που θα πρέπει να κάνει μια γυναίκα για να έχει ελπίδες να απαλλαγεί οριστικά από την κυτταρίτιδα:
** Αύξηση φυσικής δραστηριότητας: Μία ώρα περπάτημα κάθε μέρα, πρωί ή απόγευμα, χρήση της σκάλας αντί του ασανσέρ και περισσότερη δραστηριότητα στην ζωή μας, συνολικά, μπορούν να κάνουν θαύματα. Αν, βέβαια, καταφέρει κανείς να βρει χρόνο και για το γυμναστήριο τότε αυτό αποτελεί την καλύτερη λύση.

** Μείωση του junk food: Όπως λέει και ο ειδικός, «οι τροφές αυτές κατά βάση είναι πλούσιες σε λιπαρά και μάλιστα κορεσμένα, τα οποία ευθύνονται τόσο για διάφορα προβλήματα υγείας (καρδιαγγειακά, καρκίνος κ.α.), όσο και για τη δημιουργία και αύξηση της κυτταρίτιδας. Τα λιπαρά αυτά δύσκολα μεταβολίζονται από το σώμα και συνήθως (όταν συνυπάρχει και υψηλή ενεργειακή πρόσληψη) αποθηκεύονται στις ευαίσθητες περιοχές των μηρών και γλουτών, επιτείνοντας το πρόβλημα της κυτταρίτιδας».

** Νερό και φρούτα: Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ο ιδανικός συνδυασμός υδατανθράκων, βιταμινών και άλλων αντιοξειδωτικών συστατικών, δηλαδή ενέργειας και των στοιχείων εκείνων που βοηθούν το σώμα να χρησιμοποιήσει την ενέργεια αυτή. Ταυτόχρονα, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές κυρίως βιταμίνης C, Ε και φλαβονοειδών, που αποτελούν συμμάχους στον πόλεμο κατά της κυτταρίτιδας. Σε συνδυασμό με την άφθονη κατανάλωση νερού, η οποία βοηθά στην διάσπαση του λίπους και την αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό, η διατροφή μας εμπλουτίζεται με όσα ακριβώς χρειάζεται για να πολεμήσει την κυτταρίτιδα.

Ο… λάθος δρόμος
Είναι αυτός που οδηγεί μέσω προϊόντων αδυνατίσματος, ειδικών κρεμών, βοτάνων, συμπληρωμάτων διατροφής κ.λ.π., τα οποία, όπως διαπιστώσαμε και σε προηγούμενο άρθρο μας με την συμβολή ειδικών (δείτε στα Σχετικά Άρθρα), μόνο συμπληρωματικά μπορούν να λειτουργήσουν και όχι από μόνα τους.

Μην βασιστείτε, λοιπόν, σε σκευάσματα χωρίς να κάνετε καμία περαιτέρω προσπάθεια για να μειώσετε την κυτταρίτιδα, είτε με τον εύκολο (και κοστοβόρο) τρόπο είτε με τον δύσκολο και περισσότερο χρονοβόρο τρόπο, ο οποίος, άλλωστε, θα ωφελήσει συνολικά την υγεία σας.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v