Κυτταρίτιδα: Οι μόνες αλήθειες

Δίνουμε απάντηση στο ερώτημα που απασχολεί το 80% του γυναικείου πληθυσμού, το οποίο «πάσχει» από αυτήν: «Υπάρχει λύση για την κυτταρίτιδα; Και να ναι, ποια;» Αντέχετε να την μάθετε;
Κυτταρίτιδα: Οι μόνες αλήθειες
Κανένα άλλο θέμα στην σύγχρονη αισθητική δεν έχει απασχολήσει τόσο πολύ ερευνητές, εταιρίες καλλυντικών, διατροφολόγους, γυμναστές και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όσο η κυτταρίτιδα. Και να σκεφτεί κανείς πως πρόκειται απλά για μία ατέλεια στο –γυναικείο συνήθως- σώμα. Δεν αποτελεί πρόβλημα υγείας -παρόλο που μπορεί να συνδέεται με ορισμένα- ούτε δημιουργεί θέαμα αποκρουστικό. Κι όμως είναι ικανή να καταστρέψει την διάθεση του ατόμου που «υποφέρει» από αυτήν, να γίνει εμμονή και να αποτελέσει λόγο χρεοκοπίας όταν κανείς αποφασίζει να αναζητήσει λύση σε πανάκριβες αντικυτταριτιδικές κρέμες και λοσιόν που υπόσχονται θαύματα.

Συντηρείται, όμως, τόσο μεγάλο μέρος της φαρμακευτικής βιομηχανίας, διαιτολόγων και γυμναστηρίων, από την επιθυμία της κάθε γυναίκας να ξεφορτωθεί την κυτταρίτιδα που οι φωνές όσων ειδικών επιμένουν πως οι όποιες κρέμες είναι άσκοπες και ο αγώνας εναντίον της άνισος πνίγονται κάτω από γυαλιστερές, άκρως ρετουσαρισμένες διαφημίσεις με εξωπραγματικά σμιλεμένους γλουτούς. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν λύσεις -ή πιο σωστά προτάσεις- για να μειώσει μια γυναίκα την κυτταρίτιδα. Αρκεί να κατανοήσει τι είναι αυτό που πραγματικά πολεμά και με ποιον τρόπο.

Τι ακριβώς είναι η κυτταρίτιδα και ποια είναι τα αίτιά της;
Τον ακριβή ορισμό της κυτταρίτιδας μας δίνει η αισθητικός κ. Ιωάννα Κουκιά «Κυτταρίτιδα ονομάζεται η διήθηση (στράγγισμα, φιλτράρισμα) του συνδετικού ιστού με λιπαρές ουσίες, οι οποίες έχουν την τάση να σκληραίνουν. Είναι, δηλαδή, σωροί λίπους και νερού σταθεροποιημένοι με υποδόριο ιστό. Εμφανίζεται με πολλές όψεις και ποικίλλει κατά περιοχές. Τα αίτιά της είναι τοξικής προέλευσης». Αυτό σημαίνει πως ο οργανισμός δεν αποβάλλει κανονικά τα απορρίμματά του (από τους νεφρούς και τους ιδρωτοποιούς αδένες), με αποτέλεσμα αυτά να παραμένουν στο σώμα και να εναποτίθενται στον κυτταρικό ιστό. Με τον καιρό, τα σημεία του ιστού στα οποία έχουν τοποθετηθεί τα «απορρίμματα» σκληραίνουν, τότε έρχεται η λέμφος (μεσοκυττάριο υγρό που μεταφέρει τα λίπη από τα εντερικά τοιχώματα) που προσπαθεί να διαλύσει τις τοξίνες που βρίσκονται εκεί, με αποτέλεσμα ο συνδετικός ιστός να παχαίνει, να διατείνεται και να σχηματίζεται όζος.

Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν, τα αίτια εμφάνισης της κυτταρίτιδας, σύμφωνα με την κ. Κουκιά, είναι: οι φλεγμονώδεις και τοξικές καταστάσεις, οι διαταραχές του εντέρου, η ζωή μας σε μολυσμένη ατμόσφαιρα και η μη κανονική λήψη οξυγόνου, η πλούσια σε λιπαρές ουσίες διατροφή, η ηπατική ανεπάρκεια και ενδεχόμενη ανωμαλία ενδοκρινών αδένων –ιδιαίτερα του θυρεοειδή. Γίνεται έτσι κατανοητό ότι είναι μάλλον απίθανο για μια γυναίκα να προλάβει όλα αυτά τα αίτια προκειμένου να αποφύγει την κυτταρίτιδα. Γίνεται δε σαφές ότι, όπως λέει η κ. Κουκιά, κυτταρίτιδα εμφανίζεται τόσο σε ισχνά άτομα όσο και σε άτομα με έντονη παχυσαρκία. Τονίζει, όμως, η αισθητικός ότι «στις περιπτώσεις που συνυπάρχουν κυτταρίτιδα και παχυσαρκία μαζί, δεν θα μπορούσε ποτέ η κυτταρίτιδα να υποχωρήσει με την ίδια θεραπευτική αγωγή που συστήνεται για την παχυσαρκία».

Πώς αποφεύγεται η κυτταρίτιδα;
Η αποφυγή της κυτταρίτιδας δείχνει πράγμα μάλλον απίθανο. Πώς μπορεί μια γυναίκα να γνωρίζει εγκαίρως ότι δεν αποβάλλει σωστά τις τοξίνες της ή τι μπορεί να κάνει αν είναι αναγκασμένη να ζει σε μία ρυπογόνα ατμόσφαιρα; Κι όμως, όσο νεώτερη είναι, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να αποφύγει ή να καθυστερήσει την εμφάνισή της, αρκεί να ακολουθήσει τους βασικούς κανόνες καλής υγείας:
- Πολλά φρούτα και λαχανικά στη διατροφή
- Πολλά υγρά -κυρίως νερό και όχι αλκοόλ- μέσα στην ημέρα
- Όχι τσιγάρο
- Σωστό σωματικό βάρος, σύμφωνα με τον Δείκτη Μάζας Σώματος.
- Τακτική άσκηση για καλό μυϊκό τόνο και γερά οστά.

Όταν η κυτταρίτιδα έχει πλέον κάνει την εμφάνισή της…
Τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και απαιτούνται θυσίες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πέντε παραπάνω κανόνες πρέπει πλέον να γίνουν νόμοι στην καθημερινότητα της γυναίκας που θέλει να βελτιώσει την όψη των μηρών και των γλουτών της. Πρέπει, λοιπόν, να πίνει πολύ νερό για να αποβάλλονται καλύτερα και περισσότερες τοξίνες από τον οργανισμό και να γυμνάζεται για να αποβάλλονται τοξίνες από τους ιδρωτοποιούς αδένες. Πρέπει να διακόψει το κάπνισμα, καθώς και την κατανάλωση τροφίμων με πολλά λιπαρά και μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

Ως προς την διατροφή, συγκεκριμένα, αυτή θα πρέπει να αλλάξει κατά πολύ. Όπως εξηγεί ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος κ. Χαρίλαος Δημοσθενόπουλος, «επειδή η κυτταρίτιδα είναι μια μορφή λίπους, για να απομακρυνθεί θα πρέπει να σταματήσουμε αρχικά τη μεταμόρφωση της τροφής και των συστατικών της -κυρίως των σακχάρων- σε λίπος, καθώς βέβαια και την πρόσληψη αυτού καθαυτού του λίπους». Έτσι, το άτομο που θέλει να μειώσει την κυτταρίτιδα θα πρέπει να αποφεύγει την κατανάλωση τροφών όπως: λιπαρά κρέατα, τηγανητά, μαγιονέζα και κρέμα γάλακτος, αλλαντικά, ζωικά βούτυρα, αυγά, ολόπαχα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα. Επιπλέον, θα πρέπει να περιορίσει τα σάκχαρα και τους υδατάνθρακες όπως είναι η ζάχαρη, το ψωμί και τα μακαρόνια. Τέλος, η διατροφή του ατόμου αυτού θα πρέπει να περιλαμβάνει περιορισμένο αλάτι, καθώς αυτό, όπως τονίζει ο κ. Δημοσθενόπουλος, προκαλεί κατακράτηση υγρών και άρα εμποδίζεται η ομαλή απομάκρυνση των τοξινών.

Τροφές που ενισχύουν τις αρτηρίες για την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, άρα έμμεσα βοηθούν στον αγώνα ενάντια στην κυτταρίτιδα είναι τα σπαράγγια, το αβοκάντο, οι μπανάνες, τα μούρα, οι νιφάδες βρώμης, το μπρόκολο, τα πορτοκάλια, τα αμύγδαλα, τα λιπαρά ψάρια, τα κρεμμύδια, τα αχλάδια, ο ανανάς και το πεπόνι. Οι τροφές αυτές θα πρέπει να εναλλάσσονται στην καθημερινή διατροφή.

Η σωματική άσκηση είναι κυρίαρχος παράγοντας μείωσης της κυτταρίτιδας, εφόσον γίνεται σωστά και συστηματικά. Προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι ιδρωτοποιοί αδένες που αποβάλλουν τοξίνες ιδανική είναι η αερόβια άσκηση, η οποία θα πραγματοποιείται συστηματικά, για 20 λεπτά τουλάχιστον ανά τρεις φορές την εβδομάδα και με σταθερό ρυθμό στους σφυγμούς. Έτσι, το έντονο περπάτημα, η χρήση του ελλειπτικού μηχανήματος, το κολύμπι, το σχοινάκι και το σκοινάκι κ.α. προάγουν την κυκλοφορία του αίματος και την διάλυση της κυτταρίτιδας. Για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα πραγματοποιείτε παράλληλα ασκήσεις επικεντρωμένες στους μηρούς και τους γλουτούς –δείτε στα Σχετικά Άρθρα.

Τα μεγάλα μέσα
Παράλληλα με την διατροφή και την άσκηση, η δερματολόγος – αφροδισιολόγος κ. Βασιλική Μουσάτου προτείνει στο άτομο που θέλει να απαλλαγεί από την κυτταρίτιδα κάποιο πρόγραμμα άσκησης για την ενίσχυση της μικροκυκλοφορίας. Όπως λέει «η δερματολογία ενισχύει αυτή την προσπάθεια με τη βοήθεια της μεσοθεραπείας, επεμβαίνοντας στους μηχανισμούς της λιπογένεσης και λιποδιάλυσης.» Τι σημαίνουν στην πράξη αυτά;

Ως προς την μεσοθεραπεία, αυτή γίνεται «με υποδόριες εγχύσεις λιποδιαλυτικών ουσιών στις πάσχουσες περιοχές. Πρόκειται για μια αρκετά διαδεδομένη και αποτελεσματική μέθοδο. Οι ενέσεις περιέχουν μία ή περισσότερες δραστικές ουσίες. Συνήθως χρησιμοποιείται κοκτέιλ ουσιών (καφεΐνη, εκχύλισμα αγγινάρας, θεοφυλλίνη, βιταμίνη Ε) και η θεραπεία πραγματοποιείται μόνο από τον εξειδικευμένο δερματολόγο, ενώ απαιτούνται 4-8 θεραπείες ανάλογα με την έκταση και το βαθμό της κυτταρίτιδας, ανά 10 -15ημέρες. Συνήθως υπάρχει μικρή ευαισθησία και πρήξιμο τοπικά μετά τις εγχύσεις τα οποία υποχωρούν εντός 48 ωρών», εξηγεί η γιατρός.

Προτείνει, μάλιστα, η μεσοθεραπεία να πραγματοποιείται σε συνδυασμό με λεμφικό μασάζ, για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Το λεμφικό μασάζ, εξηγεί η κ. Μουσάτου, «λειτουργεί ως σύστημα ‘αποχέτευσης’ του οργανισμού, καθώς αποσκοπεί στη διέγερση της άντλησης του λεμφικού συστήματος». Έτσι, με ήπιες σταθερές κυκλικές κινήσεις στους λεμφαδένες απομακρύνονται ταχύτερα τα απόβλητα από τα κύτταρα και τους ιστούς, βοηθώντας τον οργανισμό να αποβάλει τις τοξίνες. Ταυτόχρονα, τονώνει τη μικροκυκλοφορία και συντελεί στην εξάλειψη του οιδήματος που συνοδεύει τη συσσώρευση λίπους.

Η μόνη αλήθεια
Η μόνη αλήθεια σχετικά με την κυτταρίτιδα είναι ότι μπορεί να μειωθεί δραματικά. Μόνο, όμως, εφόσον η γυναίκα που ενοχλείται από αυτήν είναι διατεθειμένη να αλλάξει οριστικά τρόπο ζωής, διατροφής και άσκησης και να συνειδητοποιήσει ότι καμία αντικυτταριτιδική κρέμα και καμία περιστασιακή δίαιτα δεν θα διορθώσουν από μόνες τους το πρόβλημα, αν δεν αποτελέσουν μέρος μία μακρόχρονης, συνδυασμένης -και επίπονης για πολλές γυναίκες- προσπάθειας. Με λίγα λόγια, αν δεν έχετε κουράγιο και όρεξη για όλα τα παραπάνω… συμβιβαστείτε με την κυτταρίτιδά σας και δεχτείτε την ως κομμάτι του εαυτού σας.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v