Δοκιμάζοντας στην Κάβα...

Χτες, λοιπόν, πήγα σε μια κάβα που είχε ειδικό μηχάνημα συντήρησης και σερβιρίσματος κρασιού, για να μπορεί ο πελάτης να δοκιμάσει πριν αγοράσει. Ξέρω, θα αναρρωτηθείτε που βρέθηκα πάλι: στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στο Μπορντώ, στη Φλωρεντία; Όχι, σας πληροφορώ όλα αυτά έγιναν πολύ πιο κοντά στο σπίτι μου - γύρω στα 300 μέτρα, για την ακρίβεια, και συγκεκριμένα στην Κάβα Δροσιά.

Αυτό που πάντα λέγαμε είναι ότι το να ψωνίζει κανείς κρασί στην κάβα έχει το βασικό πλεονέκτημα ότι με τον ιδιοκτήτη ή τον υπεύθυνο μπορεί κανείς να συζητήσει, να ρωτήσει, να ενημερωθεί κλπ. Ενίοτε μπορεί και να δοκιμάσει πριν αγοράσει, ωστόσο η διαχείριση ανοιχτών φιαλών δεν είναι καθόλου πρακτική για μια κάβα που θέλει να διασφαλίζει πάντα ότι ο πελάτης δοκιμάζει το κρασί κάτω από ιδανικές συνθήκες. Κι αυτό είναι κάτι που λύνεται με τέτοια μηχανήματα, σαν αυτό της φωτογραφίας, το οποίο όχι μόνο συντηρεί το ανοιγμένο μπουκάλι στη σωστή θερμοκρασία, αλλά έχει και συνεχή παροχή αζώτου, που προστατεύει το κρασί από την οξείδωση για μεγάλο χρονικό διάστημα, διατηρώντας το ουσιαστικά στην "φρεσκότερη" δυνατή κατάσταση. Το εν λόγω μηχάνημα η Κάβα Δροσιά το έχει και το λειτουργεί από το Πάσχα και, απ' ότι μου είπαν, έχει εντυπωσιάσει τους πελάτες της που ψάχνουν για νέες οινικές προτάσεις.

Για την ιστορία θέλω να σας πω ότι την συγκεκριμένη τεχνολογία εφηύρε ένας... χασάπης! Εντάξει, το λέω με λίγο... χονδροειδή τρόπο για χάρη εντυπώσεων, ωστόσο αναφέρομαι στον Lorenzo Bencistà Falorni, η οικογένεια του οποίου έχει ένα από τα γνωστότερα κρεοπωλεία στην Ιταλία (ενδεχομένως και στον κόσμο), στην πόλη Greve της Τοσκάνης, στην καρδιά του Chianti Classico. Ο Falorni, που ίδρυσε την εταιρεία Enomatic το 2002, έχει συμπεριληφθεί στη λίστα του περιοδικού Decanter με τις πιο ισχυρές προσωπικότητες του παγκόσμιου οινικού κλάδου και θεωρείται ένας από τους ανθρώπους που, με τη διορατικότητά τους, έχουν επηρεάσει ουσιαστικά την οινική κουλτούρα σε όλο τον πλανήτη. Σήμερα τα μηχανήματα Enomatic, όπως και παρεμφερή μηχανήματα που έχουν δημιουργηθεί στην πορεία, όπως αυτό της φωτογραφίας, δεν λείπουν από τα πιο ενημερωμένα wine bars, εστιατόρια αλλά και καταστήματα πώλησης κρασιού σε όλο τον κόσμο. Περιττό να σας πω, δε, ότι η Antica Macelleria Falorni, το (αγαπημένο μου) κρεοπωλείο της οικογένειας στη Greve, δεν είναι ένα απλό "χασάπικο", αλλά ένας σύγχρονος "ναός" της οινογαστρονομίας με ονειρεμένα κρέατα της ευρύτερης περιοχής σε διάφορα κομμάτια, εκλεκτά τυριά και - βέβαια - ατέλειωτα μηχανήματα Enomatic, για να μπορεί να δοκιμάζει ο πελάτης σε ποτήρι τα καλύτερα δείγματα του Τοσκανέζικου αμπελώνα.

Πίσω στην Κάβα Δροσιά, λοιπόν, και αυτή την πραγματικά εντυπωσιακή της πρωτοβουλία. Με πληροφόρησαν ότι το πρόγραμμα των δοκιμών "παίζει" άλλοτε σε επίπεδο παραγωγών και άλλοτε σε επίπεδο ποικιλιών. Αυτή τη στιγμή από το δικό της μηχάνημα ο πελάτης μπορεί να δοκιμάσει (πριν αγοράσει) λευκά και ροζέ κρασιά των Κτημάτων Χρυσοχόου από Νάουσα και Παλυβού από Νεμέα, ενώ προσεχώς θα ανοιχτούν αντιπροσωπευτικά δείγματα των ποικιλιών Μαλαγουζιά και, στη συνέχεια, Μοσχοφίλερο. Για όσους δεν γνωρίζουν, η Κάβα Δροσιά βρίσκεται (ε ναι λοιπόν) στη Δροσιά (Λεωφόρος Σταμάτας 3 / 210-8142943 / [email protected]). Σπεύσατε!...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v