Η διαρκής παρουσία του κ. Παπανώτα

Για την τηλεόραση που βλέπει όλος ο κόσμος μια χαρά, για την Ευρωβουλή ακατάλληλος.  

Η διαρκής παρουσία του κ. Παπανώτα

Ο Παπανώτας δεν είναι ούτε η πρώτη τηλεπερσόνα που πιάνεται να έχει πει μπούρδες, και ούτε θα είναι η τελευταία. Είναι όμως ένα πολύ καλό δείγμα για το τι «σηκώνει» και τι δεν σηκώνει πια η κοινή γνώμη να λέγεται και να διεκδικεί την αντιπροσώπευση του εκλογικού σώματος.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι ο Δ. Παπανώτας δεν θα μπορεί να εμφανιστεί στην τηλεόραση; Ότι το κοινό κατάλαβε «ποιος πραγματικά είναι» και πλέον δεν θα θέλει να τον δει ούτε ζωγραφιστό; Ε, όχι δα. Άλλωστε ο Παπανώτας τις δηλώσεις δεν τις έκανε χθες-προχθές, αλλά πριν από εβδομάδες.

Και λοιπόν; Είναι το ίδιο να είσαι υποψήφιο για την Ευρωβουλή και το ίδιο να κάνεις τον πανελίστα; θα ρωτήσει ίσως κάποιος. Όχι, αλλά και… όχι και τόσο όχι.

Ο Δ. Παπανώτας έχει δημόσιο λόγο, ο οποίος διαμορφώνει συνειδήσεις και εκβάλει στην κοινή γνώμη καθημερινά. Το πιθανότερο είναι μάλιστα ότι ως ευρωβουλευτής (αν εκλέγονταν) θα ακολουθούσε το παράδειγμα των άλλων αναγνωρίσιμων που έγιναν ευρωβουλευτές και δεν θα έβγαζε κιχ για όσο διαρκούσε η θητεία του. Όμως η πολιτική υποψηφιότητα έχει έναν συμβολισμό που είναι πολύτιμος. Πολύτιμος για τους επικοινωνιολόγους βέβαια, γιατί ποιος νοιάζεται για τους πολίτες;

Οι πολίτες μπορούν να ανοίγουν την τηλεόρασή τους και να παρακολουθούν κανονικά τα σχόλια του κ. Παπανώτα, χωρίς να στερηθούν την παρουσία του για λογαριασμό της Ευρωβουλής,

Αυτό που θέλω να πω με αφορμή την (δίκαιη) αποπομπή Παπανώτα από τα ψηφοδέλτια του Σύριζα είναι ότι υπάρχει μια διάχυτη υποκρισία που κάνουμε ότι δεν την βλέπουμε και με την οποία πορευόμαστε. Οι μισογυνικές και ρατσιστικές απόψεις που λέγονται ξένοιαστα, εν είδει κουτσομπολιού σε κάποιο μεσημεριανάδικο, είναι ένα δείγμα για το σε ποιο πραγματικά σημείο βρισκόμαστε ως προς τα δικαιώματα ομάδων που διεκδικούν ακόμη την ισότητα.

Να προσθέσω σε αυτό ότι και εκεί στον Σύριζα θα έπρεπε να έχουν ασχοληθεί λίγο περισσότερο με το ποιος είναι αυτός που προτείνουν στους πολίτες να τους εκπροσωπήσει στην Ευρώπη; Θα το προσθέσω. Να προσθέσω και ότι δεν εξετάζουμε μόνο τα social media ή «όσα βλέπει η πεθερά» ενός ανθρώπου αλλά ολόκληρη την προσωπικότητά του και τις θέσεις του επί των σοβαρών ζητημάτων; Θα το προσθέσω και αυτό.

Καλή η γρήγορη αντίδραση, αλλά καλύτερο το να δίνεις την εντύπωση ότι ξέρεις να διαλέγεις ανθρώπους που θα υπηρετήσουν το καλό των πολιτών και όχι τις δημοσκοπικές επιδόσεις του κόμματος.

Εκτός βέβαια, αν οι υποκριτικές ικανότητες και του κ. Παπανώτα είναι σπουδαίες.     

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v