Πρώτη παρουσίαση: Αρμακάς Αϊβαλή 2009

Ο Χρήστος Αϊβαλής είναι ο πρώτος οινοποιός που γνώρισα, την πρώτη φορά που βρέθηκα στη Νεμέα. Έκτοτε συναντιόμαστε τακτικά και έχουμε περάσει πολύ όμορφες στιγμές μαζί, πάντα συντροφιά με τα κρασιά του, τα οποία αγαπώ πολύ. Φέτος ήρθε η ώρα να παρουσιάσει στο κοινό ένα νέο κόκκινο κρασί, σημαδιακό για τη ζωή και την καριέρα του. Ο Αρμακάς 2009, λοιπόν, θα παρουσιαστεί επίσημα την Τετάρτη 14 του μηνός. Εγώ όμως την ώρα της παρουσίασης θα βρίσκομαι στην επιστροφή από τη Θεσσαλονίκη, κι έτσι θα την χάσω. Δεν ήθελα όμως να μην δοκιμάσω ένα κρασί τόσο σημαντικό για τον Χρήστο. Έτσι, σήμερα Σάββατο, πήρα το αυτοκίνητο και κατέβηκα στη Νεμέα, μία εκδρομή που έτσι κι αλλιώς απολαμβάνω πάντα. Και είχα το προνόμιο να δοκιμάσω αυτό το σημαντικό κρασί πρώτος. Σας παρουσιάζω λοιπόν, σε αποκλειστικότητα, τον Αρμακά 2009 από το Κτήμα Αϊβαλή!


Ο Αρμακάς, ως έννοια, είναι κάτι πολύ οικείο στους ανθρώπους που δουλεύουν στο αμπέλι. Είναι η πρόχειρη ξερολιθιά που φτιάχνεται από τις πέτρες που βγαίνουν από το ίδιο το αμπέλι, όταν σκάβεται, και στην οποία, στη συνέχεια, όσοι δουλεύουν στο αμπέλι κάθονται για να ξαποστάσουν, για να φάνε το κολατσιό τους όταν κάνουν διάλειμμα από τις εργασίες μέσα στο αμπέλι, κλπ. Πολλά από τα αμπέλια στη Νεμέα έχουν αρμακάδες που τα οριοθετούν, αλλά και που φιλοξενούν αδιαμαρτύρητα τους αμπελουργούς και τους εργάτες της περιοχής. Στα πιο πετρώδη terroirs της ζώνης, μάλιστα, οι αρμακάδες είναι πολύ συνηθισμένα και γνώριμα στοιχεία στα αμπέλια, και οι στρογγυλεμένες, ταλαιπωρημένες πέτρες που τους συνθέτουν μαρτυρούν την ηλικία και την ιστορία τους.


Σε κάτι τέτοια αμπέλια περιπλανιόταν ο Χρήστος, όπως μου εκμυστηρεύθηκε αλλά και μου έδειξε επιτόπου, για να βρει κλήματα παρθένα, ποιοτικά, και ικανά να δώσουν το μεγάλο κρασί που οραματιζόταν. Όταν τα βρήκε, έκανε αλλεπάλληλες οινοποιήσεις και δοκιμές, ώσπου κατέληξε στο κρασί που αντιπροσώπευε ακριβώς αυτό που είχε στο μυαλό του. Και έτσι δημιούργησε τον Αρμακά. Οι 3 χρονιές που έχει ήδη οινοποιήσει τον έχουν ικανοποιήσει απόλυτα. Η πρώτη από αυτές θα εμφιαλωθεί εντός των επόμενων ημερών και θα πάρει το δρόμο για την αγορά μετά από τουλάχιστον 6 μήνες παραμονής στη φιάλη. Πρόκειται για πολύ μικρή παραγωγή, και συγκεκριμένα για λιγότερες από 300 φιάλες. Μάλιστα, 2 από αυτές εμφιαλώθηκαν ήδη για χάρη μου: τη μία την δοκιμάσαμε μαζί με το Χρήστο σήμερα. Τη δεύτερη την πήρα μαζί μου για ενθύμιο φεύγοντας, χωρίς ετικέτα ακόμα, αλλά με ιδιόχειρη αφιέρωση του δημιουργού της στο μπουκάλι.


|ig:all|
Ο Αρμακάς 2009 είναι ένα πολύ εντυπωσιακό κόκκινο κρασί
. Πληθωρικό, γεμάτο και πολύπλοκο, με αρώματα που δεν σταματούν να εξελίσσονται στο ποτήρι όσο μένει. Στο στόμα έχει πολύ πλούσια και μεστή δομή, με δυνατές αλλά σωστές τανίνες και μεγάλη διάρκεια. Πρόκειται για χαρμάνι από Αγιωργίτικο (50%), Cabernet Sauvignon (25%), Merlot (20%) και Malbec (5%). Έχει ωριμάσει σε καινούριο βαρέλι Radoux αρκετά έντονου καψίματος (ΜΤ+) για 28 μήνες και έχει αλκοολικό τίτλο 15%. Όπως καταλαβαίνετε είναι κρασί για βαθιά παλαίωση που γενικώς δεν... αστειεύεται!

Ο Χρήστος το χαρακτηρίζει το Grange (το μυθικό κρασί του Αυστραλιανού οίκου Penfolds) της Νεμέας. Εγώ, βλέποντας - και δοκιμάζοντας - ένα μεγάλο κρασί που παντρεύει το καλό Αγιωργίτικο με διεθνείς ποικιλίες σε μία πολύ ποιοτική οινοποίηση, και το οποίο, αναπόφευκτα, θα κυκλοφορήσει ως επιτραπέζιος οίνος, το βλέπω ως μία "Super Nemea", κατά το Τοσκανέζικο πρότυπο, κι αυτό μου αρέσει πολύ, ως εικόνα και προοπτική. Πιστεύω πολύ στη Νεμέα, στο Αγιωργίτικο και στους καλούς παραγωγούς της ζώνης, γι αυτό και, στο πλαίσιο αυτής της πίστης και σιγουριάς, θεωρώ σημαντικές τέτοιες κινήσεις που ανεβάζουν το προφίλ της ποικιλίας και της περιοχής και της δίνουν έναν κοσμοπολίτικο αέρα. Εύλογα, λόγω ποσότητας, ο Αρμακάς 2009 θα κυκλοφορήσει σε πολύ περιορισμένη διάθεση και σε αρκετά premium τιμή.


Α, υπάρχει και κάτι άλλο ευχάριστο από την οικογένεια Αϊβαλή, που θέλω εδώ και μέρες να μοιραστώ μαζί σας: ο γιος του Χρήστου, ο Σωτήρης, που σπουδάζει οινολογία στην Beaune της Βουργουνδίας, πρόσφατα συμμετείχε στον διαγωνισμό Concours des Jeunes Professionnels στο Παρίσι, και ανακηρύχθηκε ανάμεσα στους καλύτερους νέους γευσιγνώστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Γαλλία! Πέρα από την - δικαιολογημένη - υπερηφάνεια του Χρήστου για το γιο του, όλοι οι φίλοι των κρασιών του Κτήματος Αϊβαλή έχουμε κι εμείς κάθε λόγο να χαιρόμαστε με αυτήν την εξέλιξη, καθώς η διαδοχή στο τιμόνι του Κτήματος φαίνεται να μας επιφυλάσσει ακόμα μεγαλύτερες οινικές συγκινήσεις στο μέλλον!


Συγχαρητήρια, λοιπόν, στον Σωτήρη και το Χρήστο Αϊβαλή, και καλή αρχή στην είσοδο του Αρμακά 2009 στην αγορά!...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v