Ψηφαλάκια μου γλυκά

Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν να εκπληρωθεί το "Τάμα του Έθνους", ενώ βουλευτές του Σύριζα να ανατραπεί η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού.
Ψηφαλάκια μου γλυκά

Τις προηγούμενες ημέρες δύο πρωτοβουλίες βουλευτών των δύο μεγάλων κομμάτων φαίνεται να έφεραν σε αμηχανία τις ηγεσίες Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης. Με δυο λόγια λειτούργησαν αντίθετα με ό,τι φαντάζομαι ότι θα εύχονταν τα κομματικά επιτελεία σε Κουμουνδούρου και Πειραιώς.  

Λίγο μετά την επιστροφή Κυριάκου από τα ένδοξα Βερολίνα, ομάδα 16 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας καταθέτει κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, την υπουργό Πολιτισμού και τον υπουργό Παιδείας. Γιατί; Γιατί την απασχολεί ένα φλέγον θέμα. Ο λόγος για το «Τάμα του έθνους». Όπως εξηγούν οι συνολικά 18 βουλευτές (προστέθηκαν και δύο των ΑΝ.Ελ.) που υπογράφουν την ερώτηση, μόλις απελευθερώθηκε η πατρίδα μας από τον τουρκικό ζυγό (!) ως ένδειξη ευγνωμοσύνης στον Θεό για τις υπηρεσίες που προσέφερε στους (πρώην) σκλαβωμένους Έλληνες  η Δ’ Εθνοσυνέλευση του Άργους δεσμεύθηκε για την ανέγερση Ιερού ναού του Σωτήρος Χριστού στην Αθήνα.

Στην ερώτηση περιγράφονται όλες οι φορές κατά τις οποίες- στο διάστημα αυτών των τελευταίων 200 χρόνων- το ελληνικό κράτος απέτυχε να τηρήσει την υπόσχεσή του αυτή. «Είναι στις προθέσεις της σημερινής συγκυβέρνησης η εκπλήρωση της ηθικής αυτής υποχρέωσης της ελληνικής πολιτείας;» καταλήγει μεταξύ άλλων η ερώτηση. Η πρωτοβουλία φωτίζει τις πραγματικές προτεραιότητες του ελληνικού κράτους: να παραμείνει ηθικά ακέραιο. Και πως θα το πετύχει αυτό; Να κρατήσει τον λόγο του, βρε αδελφέ! Να χτίσει σε κεντρικό σημείο των Αθηνών (στην ερώτηση προτείνονται και χώροι) ένα τεράστιο ναό προς τιμής του Σωτήρος- χωρίς τη βοήθεια του οποίου, καλό είναι να θυμόμαστε, θα ήμασταν ακόμη υπήκοοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πέρα όμως από αυτό, σίγουρα θα έκανε πολύ χαρούμενο και τον Κυριάκο, μια που δίνει ένα πολύ καλό μέτρο για το εκσυγχρονιστικό προφίλ της παράταξής του.  

Αντιστοίχως χαρούμενος πρέπει να νιώθει ο Αλέξης Τσίπρας βλέποντας 15 βουλευτές του Σύριζα να ζητούν την προστασία αρχαιολογικών χώρων όχι πριν αλλά μήνες μετά την ιδιωτικοποίησή του Ελληνικού και στην ουσία την ανατροπή της μοναδικής σημαντικής ιδιωτικοποίησης που έχει έως τώρα ολοκληρώσει η Κυβέρνησή του. Κατά τα άλλα, η σημαντική δουλειά στο Παρίσι ήταν να δει τη L’ Oreal για να την πείσει πόσο σοβαρή χώρα είμαστε για επενδύσεις.        

Δεν θεωρώ ότι κάποια από τις δύο κομματικές παρεμβάσεις είναι ιδεολογικής φύσης, αν και η αναντιστοιχία με τις ηγεσίες θα ήταν πιο διασκεδαστική έτσι. Νομίζω ότι το ψάρεμα ψήφων είναι η αιτία της διαφοροποίησης. Οι μεν κλείνουν το μάτι στους χριστιανούς αδελφούς που νιώθουν το χρέος του εθνικού τάματος, και οι δε στους… προστάτες των πελεκάνων που διεκδίκησαν για τα πτηνά το σχεδιαζόμενο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v