Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τον Πάπα... Βελουχιώτη

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την συνάντηση με τον Πάπα εμφάνιζε τον αρχηγό της καθολικής εκκλησίας σχεδόν ζωσμένο με φυσεκλίκια…
Όποιος λίγα χρόνια ασχολείται με το γράψιμο, ακόμη και το δημοσιογραφικό, ξέρει ότι η πραγματική τέχνη του βρίσκεται στην ρητορική πειθώ και όχι στην εκπόνηση λαμπερών κειμένων γεμάτων με εξυπνακισμούς, η κατασκευή των οποίων απαιτεί ένα αμφισβητούμενης αξίας τάλαντο.

Έχοντας αυτά στο μυαλό μου βρήκα την προσπάθεια που κατέβαλαν στον Σύριζα, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης του προέδρου με τον Πάπα, σχεδόν συγκινητική.

Λόγω των επικρίσεων που ακούστηκαν τις ημέρες πριν την συνάντηση Τσίπρα- Φραγκίσκου, η ιδέα που έπεσε στο τραπέζι και προφανώς ακολουθήθηκε ήταν να εμφανιστεί ο Πάπας περίπου ως οπαδός των ιδεών του κ. Τσίπρα, κάτι το οποίο θα έκανε να φανεί φυσικό το γεγονός της συνάντησής τους. Στην κατεύθυνση αυτή το σχετικό δελτίο τύπου μας θυμίζει ότι ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλείται «Πάπας των φτωχών», ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «η κυριαρχία των κερδοσκοπικών αγορών και του καταναλωτισμού γεννούν την κρίση, τις ανισότητες και τη φτώχεια».

Στην ίδια συνάντηση ο Πάπας αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι είναι άδικο αυτό που συμβαίνει. Ο ίδιος μάλιστα ότι «οι αγορές επιβλήθηκαν της πολιτικής, ότι έφυγε από το επίκεντρο ο άνθρωπος και μπήκαν στο επίκεντρο οι τράπεζες και τα κέρδη».

Δεδομένου ότι, σύμφωνα με το δελτίο τύπου, η συνάντηση διήρκησε 20 μόνο λεπτά, αναρωτιέμαι πόσο γρήγορα πρέπει να μίλαγε ο σεβάσμιος προκαθήμενος ώστε να προλάβει να χωρέσει όλες αυτές τις αριστεροκουβέντες στον χρόνο που του αναλογούσε. Τόσο μάλιστα σημαντικό κρίθηκε να προβληθούν τα όσα είπε ο Πάπας στον κ. Τσίπρα, ώστε όσοι ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ “before it was cool” να μην αισθάνονται προδομένοι, που στην σχετική ενημέρωση του κόμματος εγώ δεν βρήκα τίποτα για τα όσα είπε στην συνάντηση ο ίδιος ο έλληνας πολιτικός αρχηγός.

Εκτός και αν ο επικεφαλής της καθολικής εκκλησίας- με την γνωστή προοδευτικότητα που διακρίνει τους κατόχους του αξιώματος- τον πήρε… παραμάζωμα με τα όσα ριζοσπαστικά είχε να του πει, και ο κ. Τσίπρας δεν πρόλαβε να ξεστομίσει τίποτα από τα μετριοπαθή που είχε ετοιμάσει.

Το θέμα είναι ότι τα δελτία τύπου και οι ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ένα πράγμα δεν μπορούν να πουν- το οποίο είναι και η ουσιαστική αλήθεια: Επισκέψεις στην ηγεσία της εκκλησίας και συναντήσεις με επιφανείς δυτικούς ηγέτες είναι επαφές που πρέπει να κάνει ένα κόμμα που φιλοδοξεί να γίνει κυβέρνηση εντός των αστικών ορίων.

Το «εντός των αστικών ορίων» όμως τι σημαίνει; Ότι δεν έχεις και την πρόθεση να κάνεις καμιά επανάσταση- απλώς μια διαφορετική διαχείριση των πραγμάτων θα επιχειρήσεις. Ε, και αν δεν σου βγει, υπάρχει και η επόμενη τετραετία «για να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας».

Πιο πολύ από μια ξαφνική αγάπη για το σύστημα αξιών της δυτικής καπιταλιστικής κοινωνίας, είναι αυτό το «ντεμέκ» που προσπαθούν να καλύψουν τέτοιες ανακοινώσεις.

Ε, δεν είναι και εύκολο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v