Πώς θα τον κάνεις να μη φοβάται τη δέσμευση

Τον είδες, τον ερωτεύτηκες, σου είπε ότι «φοβάται τη δέσμευση» και δεν ξέρεις τι να κάνεις; Εμείς είμαστε εδώ!
Πώς θα τον κάνεις να μη φοβάται τη δέσμευση
της Ηρώς Κουνάδη

Τον γνώρισες, τον ερωτεύτηκες –ή τουλάχιστον ενθουσιάστηκες με το πόσο «τέλειος» είναι– κι εκείνος ξεστόμισε το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να πει, μετά το «είμαι παντρεμένος με τρία παιδιά». Φοβάται τη δέσμευση. Κι εσύ, παρ’ όλα αυτά, δεν έκανες επιτόπου μεταβολή να φύγεις τρέχοντας, δεν μετανάστευσες σε άλλη χώρα να τον ξεχάσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται, δεν έπεσες στην αγκαλιά του πρώτου τυχόντα περαστικού να σε παρηγορήσει, αλλά αποφάσισες να το παλέψεις. Ωραία –σχήμα λόγου. Ας δούμε τώρα τα λίγα πράγματα που μπορείς να κάνεις.

Βήμα 1ο: Σιγουρέψου ότι όντως φοβάται τη δέσμευση

Πολύ λυπόμαστε αν το ακούς πρώτη φορά από εμάς, αλλά είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να βγάλουμε από την μέση: Οι περισσότεροι άνδρες που θα σου πουν ότι «φοβούνται τη δέσμευση» στην πραγματικότητα απλώς δεν σε γουστάρουν τόσο ώστε να θέλουν να δεσμευτούν μαζί σου. Πώς θα καταλάβεις τη διαφορά; Αφήνοντας τον χρόνο –και τον χώρο– να κάνουν τη δουλειά τους: Αφού ακούσεις την δήλωση-βόμβα, απομακρύνσου και περίμενε να δεις πώς θα αντιδράσει. Ένας άνθρωπος που όντως σε θέλει (έστω και αν όντως φοβάται τη δέσμευση) θα βρίσκει συνεχώς αφορμές να σου μιλάει, να σε παίρνει τηλέφωνο, να σου στέλνει αστεία μηνύματα επειδή «είδε αυτό και σε σκέφτηκε», να προτείνει να κάνετε πράγματα μαζί –προσοχή: το σεξ δεν είναι ένα από αυτά τα πράγματα, ειδικά αν είναι το μοναδικό πράγμα που προτείνει να κάνετε.

Βήμα 2ο: Βρες (μαζί του) το γιατί

Έστω λοιπόν ότι διαπίστωσες πως έπεσες στη σπάνια περίπτωση του ανθρώπου που λέει ότι φοβάται τη δέσμευση, και το εννοεί, πολύ ειλικρινά. Γιατί, όμως; Επειδή έζησε στα 5 του χρόνια ένα οικογενειακό δράμα από εκείνα που σου αφήνουν ανεξίτηλα τραύματα για μια ολόκληρη ζωή; Ή μήπως επειδή η πρώην κοπέλα του τον απάτησε με τον καλύτερό του φίλο; Η πρώτη περίπτωση χρειάζεται, κατά κανόνα, επαγγελματική βοήθεια (μια απλή αναζήτηση στο Google των όρων «δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη» είναι η καλύτερη απάντηση στη μόνιμη επωδό «δεν υπάρχουν λεφτά για ψυχολόγους», μην ακούμε αηδίες). Η δεύτερη περίπτωση χρειάζεται απλά χρόνο, και θα του περάσει. Απλά φρόντισε εσύ να είσαι κάπου εκεί γύρω όσο αυτός ο χρόνος περνά.

Βήμα 3ο: Εξέτασε το ενδεχόμενο της ελεύθερης σχέσης

Υπάρχει κι ένας τέταρτος λόγος που κάποιος μπορεί να λέει ότι φοβάται τη δέσμευση: Να θέλει να έχει τις επιλογές του ανοιχτές, επειδή (θεωρεί ότι) είναι ακόμα πολύ μικρός/ πολύ ερωτιάρης/ πολύ μπερμπάντης για να «κλειστεί» σε μια σχέση, όσο ωραία και αν είναι τα χουχουλιάρικα βράδια αγκαλιά στον καναπέ. Κι αυτό το σενάριο, εδώ που τα λέμε, δεν έχει τίποτα κακό ή επιλήψιμο: Κρατάς και το σεξ και την παρέα με έναν άνθρωπο που σου αρέσει πολύ, και τα ενδεχόμενα και τις επιλογές σου ανοιχτές κι εσύ. Προσοχή-προσοχή: Αν πιστεύεις ότι είσαι ερωτευμένη μαζί του, αν σε πιάνει δύσπνοια μόνο στην ιδέα ότι θα κάνει σεξ και με άλλες πέρα από σένα, ή αν (κρυφο)ελπίζεις πως η ελεύθερη σχέση στο μέλλον μπορεί να μεταμορφωθεί σε κανονική σχέση, δεν εξετάζεις για κανένα λόγο το ενδεχόμενό της. Προχωράς κατ’ ευθείαν στο παρακάτω βήμα.

Βήμα 4ο: Χαμήλωσε τα στάνταρ σου

Σίγουρα, δεν θα είναι ευχάριστο –ούτε και ωραίο. Αν, όμως, είσαι πραγματικά αποφασισμένη να τον κάνεις να μη φοβάται να δεσμευτεί (μαζί σου) και αν είσαι σίγουρη ότι αξίζει τον κόπο να προσπαθήσεις, τότε θα χρειαστεί, για κάμποσο καιρό τουλάχιστον, να συμβιβαστείς με μια ζωή που δεν θα είναι ακριβώς αυτή που θέλεις να ζεις. Θα πάρεις απόφαση ότι θα «το πάτε αργά», θα περάσεις μερικούς μήνες μην ξέροντας αν έχεις σχέση ή όχι, θα περνάτε χρόνο μαζί και θα είναι ωραία, αλλά όχι τόσο χρόνο όσο θα ήθελες –και ενδεχομένως ούτε τόσο ωραία όσο θα ήθελες. Αν σου ακούγεται εφιαλτικό, εμείς θα λέγαμε να ξανασκεφτείς το κατά πόσο είσαι όντως σίγουρη ότι αξίζει τον κόπο να προσπαθήσεις.

Βήμα 5ο: Μην τον πιέζεις

Όσο ο χρόνος θα περνά, τόσο πιο κοντά θα έρχεστε ο ένας στον άλλο, τόσο καλύτερα θα γνωρίζεστε, και τόσο περισσότερο (ελπίζουμε) θα μειώνονται οι αναστολές του σχετικά με την δέσμευση, εφόσον, όπως είπαμε, πραγματικά του αρέσεις και δεν χρησιμοποιεί τον φόβο της δέσμευσης σαν δικαιολογία για να σε αποφύγει ευγενικά. Σε αυτό το στάδιο είναι πραγματικά κρίσιμο να μην προσπαθήσεις να «τρέξεις» τα πράγματα, επαναφέροντας την κουβέντα στο «τι θα γίνει με εμάς;» ή προσκαλώντας τον στον γάμο της ξαδέρφης σου, ή γενικότερα κάνοντας ή λέγοντας κάτι που θα ήταν σαν να πατάς το fast forward στη σχέση. Αυτό που θέλεις σε αυτό το τελικό στάδιο είναι να το σκεφτεί –και ενδεχομένως να το αποφασίσει– μόνος του, αφού έχει δει πόσο τέλεια είσαι, και πόσο δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v