Γιατί οι άντρες φοβούνται την δέσμευση;

Γιατί, άραγε, οι άντρες αρνούνται πεισματικά να δεσμευτούν, ακόμα κι αν έχουν βρει κάτι που μοιάζει ιδανικό;
Γιατί οι άντρες φοβούνται την δέσμευση;
Ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα των γυναικών, όταν μιλάμε για σχέσεις, είναι πως οι περισσότεροι άντρες τρέμουν την ιδέα της δέσμευσης. Και, όσο κι αν μας αρέσει να καταρρίπτουμε μύθους, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως αυτή η γενίκευση ισχύει σε μεγάλο βαθμό. Ας κάνουμε, λοιπόν, μια προσπάθεια να καταλάβουμε – με ψυχραιμία, πάντα – γιατί τόσοι πολλοί άντρες φοβούνται την δέσμευση.

1. Δεν είναι ακόμα σίγουρος τι θέλει
Η ιδέα της μονογαμίας μπορεί να τρομάξει πολλούς άντρες που ακόμα δεν είναι σίγουροι τι ακριβώς ψάχνουν. Νιώθουν πως ακόμα δεν έχουν αποκτήσει αρκετές εμπειρίες, και πως δεν ήρθε η ώρα που θα… δέσουν τον γάιδαρό τους.

2. Τα κορίτσια ωριμάζουν πιο γρήγορα
Ναι, άλλη μια γενίκευση, αλλά αυτή είναι πέρα για πέρα αληθινή: οι γυναίκες μπορούν να διαχειριστούν μία σοβαρή σχέση πολύ νωρίτερα σε σχέση με τον μέσο άντρα. Τώρα, κατά πόσο αυτό είναι θέμα βιολογίας και κατά πόσο πρέπει να ρίξουμε το φταίξιμο στα κοινωνικά πρότυπα, είναι άλλη συζήτηση…

3. Υπάρχει άλλη
Απλό, όχι και τόσο όμορφο σαν σκέψη, αλλά πολύ πιθανό. Αν αρνείται να δεσμευτεί μαζί σου, η κοινή λογική λέει πως στο μυαλό του μπορεί να φιγουράρει κάποια άλλη γυναίκα.

4. Δεν είναι προτεραιότητα
Μερικούς ανθρώπους απλώς δεν τους ενδιαφέρει η ιδέα μιας σοβαρής σχέσης. Δεν έχουν (και δεν πρόκειται να αποκτήσουν σύντομα) τις ζογκλερικές ικανότητες που χρειάζεται κάποιος για να έχει σχέση, κοινωνική ζωή, καριέρα, οικογένεια και κάθε τι που θεωρεί σημαντικό.

5. Το παρελθόν του είναι κακό
Το παρελθόν μπορεί να είναι δύσκολο να το ξεφορτωθούμε. Οι αιτίες, αμέτρητες· ίσως είναι παιδί με δύσκολα παιδικά χρόνια, ίσως η προηγούμενη σχέση του να ήταν καταστροφική. Ο πόνος του παρελθόντος δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε μέχρι να αντιμετωπιστεί.

6. Φοβάται
Ναι, μπορεί να είναι τόσο απλό. Οι σχέσεις σημαίνουν ρίσκο, βάζεις τα δυνατά σου και ελπίζεις όλα να πάνε καλά. Αν δεν μπορεί να σταματήσει να σκέφτεται πως όλα θα καταστραφούν, μάλλον θα αποφεύγει εντελώς να δένεται με ανθρώπους – γλυτώνει τον πόνο, μα χάνει και την ευτυχία.

7. Τον ενδιαφέρει μόνο το σεξ
Κάποιοι άντρες νιώθουν την ανάγκη να συλλέγουν κατακτήσεις, και τίποτα άλλο. Αν είναι ξεκάθαροι μαζί σου και δεν προσπαθήσουν να σου πουλήσουν φούμαρα μέχρι να πέσεις στο κρεβάτι τους, δεν υπάρχει πρόβλημα. Στην αντίθετη περίπτωση, πρέπει να εμπιστευτείς το ένστικτό σου.

8. Απλά δεν σε γουστάρει (αρκετά)
Ίσως να σε γουστάρει όσο χρειάζεται για να περάσετε λίγες ωραίες βδομάδες/μήνες μαζί, αλλά να μην σε βλέπει σαν την γυναίκα που θα μπορούσε να έχει δίπλα του για την υπόλοιπη ζωή του. Αυτή μπορεί και να είναι η μόνη αιτία που ένας άντρας θα αρνείται την δέσμευση που θα έχει να κάνει μαζί σου, και όχι με κάποιο δικό του πρόβλημα. Και μπορεί να είναι δύσκολο να το αποδεχτείς, μα πρέπει. Αποδέξου πως αυτό που είχατε ήταν διασκεδαστικό, μίλησέ του ειλικρινά, ότι οι προσδοκίες σου είναι διαφορετικές απ’ τις δικές του, και αποχώρησε με το κεφάλι ψηλά.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v