Όλα αυτά που πρέπει να σταματήσεις να ανέχεσαι

Αν νιώθεις ότι μπούχτισες, ότι ανέχτηκες αρκετά… μάλλον ήρθε η ώρα να σταματήσεις να ανέχεσαι μερικές συμπεριφορές απ’ τους ανθρώπους γύρω σου.
Όλα αυτά που πρέπει να σταματήσεις να ανέχεσαι
του Θοδωρή Διάκου

Υπάρχουν άνθρωποι υπομονετικοί. Και υπάρχουν άνθρωποι που γίνονται χαλί να τους πατήσεις. Και λένε πως αυτοί οι άνθρωποι είναι οι πιο επικίνδυνοι, γιατί μόλις φτάσουν στα όριά τους (επειδή είναι κανόνας, όλοι έχουμε όρια) κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα αντιδράσουν. Και αν νιώθεις πως είσαι από αυτούς τους ανθρώπους, και έχεις ανεχτεί αρκετά, αυτά είναι τα πράγματα και οι συμπεριφορές που πρέπει να σταματήσεις να δέχεσαι—για το καλό των γύρω σου, αλλά κυρίως για το δικό σου.

Κανείς δεν μπορεί να σου πει πώς θα ζήσεις
Κανείς δεν μπορεί να σου πει τι θα κάνεις, πού θα πας, τι θα φορέσεις, με ποιον θα κάνεις σεξ και πόσες ευθύνες πρέπει να αναλάβεις. Το μόνο αφεντικό που έχεις στην ζωή σου (εντάξει, εκτός από αυτό στην δουλειά, μα αυτό είναι άλλη ιστορία) είναι ο εαυτός σου.

Μερικοί άνθρωποι είναι… βρικόλακες
Και το μόνο που κάνουν είναι να σου ρουφάνε την ενέργεια και την όρεξή σου για ζωή με την αρνητικότητά τους. Δεν τους χρειάζεσαι στην ζωή σου. Το μόνο που έχεις ανάγκη είναι άνθρωποι που θα στηρίξουν εσένα και τα όνειρά σου. Να θυμάσαι: μικρά μυαλά, μικρές ιδέες. Και μην αφήσεις ποτέ κανέναν να σου πει ότι αυτά που θέλεις δεν αξίζουν επειδή δεν θα σου φέρουν λεφτά.

Δεν χρειάζεται να δίνεις λογαριασμό
Υπάρχει (πολύ) μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο φιλικό ενδιαφέρον και στο κουτσομπολιό. Αν νιώθεις πως έχεις άτομα γύρω σου που ενδιαφέρονται κυρίως για το δεύτερο, δεν έχεις υποχρέωση να τους λες τίποτα. Η προσωπική σου ζωή είναι ζήτημα δικό σου—και οι μόνοι που μπορούν να σου μιλήσουν για αυτήν είναι οι άνθρωποι που τους έχεις δώσει την άδεια.

Σταμάτα να δίνεις δεύτερες ευκαιρίες (εκεί που δεν πρέπει)
Με πολύ απλά λόγια; Εμπιστεύσου το ένστικτό σου. Αυτό που λένε ότι αν δεν δείχνεις τυφλή εμπιστοσύνη στους ανθρώπους και στο σύμπαν, θα ζεις συνέχεια με ένα “αν” στο κεφάλι σου, είναι όλα – συγγνώμη – μπούρδες. Όταν νιώθεις πως τα πράγματα δεν πάνε καλά, καλύτερα να προστατεύσεις τον εαυτό σου.

Δάσκαλε που δίδασκες…
Οι άνθρωποι μπορούν πολύ εύκολα να δώσουν συμβουλές, για τα πάντα. Και, αν τους παρατηρήσεις καλά, θα ανακαλύψεις ότι σπάνια ακολουθούν τις ίδιες τους τις συμβουλές. Μην χάνεις τον χρόνο σου.

Μην επιτρέπεις να χαίρονται με τα λάθη σου
Χαιρέκακοι άνθρωποι. Κυκλοφορούν ανάμεσά μας, συνήθως μεταμφιεσμένοι. Ίσως πίσω από ένα χαμόγελο, ή από μια ευγενική κουβέντα… αλλά στην πρώτη ευκαιρία θα σου θυμίσουν τα λάθη που έχεις κάνει για να νιώσουν καλύτερα με τον εαυτό τους. Και όσο τρώγεσαι με το παρελθόν, δεν μπορείς να εξελιχθείς. Μην τους αφήνεις να σε κάνουν να νιώθεις ότι δεν αξίζεις αυτά που θες: αγάπη, επιτυχία, χρήματα, τα πάντα.

Μην αφήνεις να σε έχουν δεδομένο
Μπορείς να είσαι ο καλύτερος φίλος στον κόσμο, να δείχνεις αστείρευτη υποστήριξη, αλλά πρέπει να γνωρίζεις πότε κάποιος σε έχει πλέον δεδομένο. Κανείς δεν μπορεί να σου το κάνει αυτό. Και, μια που το ‘φερε η κουβέντα, σταμάτα να υπακούς σε οποιαδήποτε ταμπέλα που θα θέλουν να σου βάλουν: συναισθηματικός, αναποφάσιστος, περίπλοκος, δύσκολος άνθρωπος—είσαι απλά ο εαυτός σου.

Μην αναλαμβάνεις την ευθύνη
Για τα λάθη των άλλων, τουλάχιστον. Για τα δικά σου λάθη, η ευθύνη είναι όλη δική σου, και δεν είσαι πια μωρό για να ρίχνεις το φταίξιμο αλλού. Το ίδιο πρέπει να μάθουν να κάνουν και οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά σου…

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v