Τα πράγματα που πρέπει να πάψουν να μας απασχολούν

Πόσες φορές κατηγορούμε τον εαυτό μας για τις ερωτικές μας αποτυχίες… Ποια είναι όμως τα πράγματα που πρέπει να πάψουμε επιτέλους να σκεφτόμαστε;
Τα πράγματα που πρέπει να πάψουν να μας απασχολούν
του Θοδωρή Διάκου

Είναι πολύ εύκολο – μετά από μία, δύο, ίσως εφτά – απογοητεύσεις να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πως το πρόβλημα είμαστε εμείς. Και, σίγουρα, η αυτοκριτική είναι καλό πράγμα, είναι ο τρόπος να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Η γραμμή όμως που την διαχωρίζει από την αυτολύπηση είναι πολύ, πολύ λεπτή, και είναι μονάχα μια ιδέα να την περάσουμε. Ας βάλουμε τα πράγματα λοιπόν σε μια σειρά. Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να φρικάρουμε για τα παρακάτω πράγματα και να πιστεύουμε ότι δεν αξίζουμε την προσοχή και την αγάπη των ανθρώπων.

Το σώμα μας
Παραπάνω κιλά; Μερικά κιλά λιγότερα; Κάποια ουλή, κάποιο σημάδι, περίεργες τρίχες σε κάποιο σημείο; Όλα αυτά είναι κομμάτι του εαυτού μας, και δεν πρέπει να πιστεύουμε πως ευθύνονται για τις αποτυχίες μας. Αν πραγματικά θέλουμε να αλλάξουμε κάτι στο σώμα μας, είναι μια εντελώς προσωπική απόφαση, και δεν το κάνουμε για να ευχαριστήσουμε τους άλλους.

Το σεξ στο πρώτο ραντεβού
Το κάνεις. Δεν το κάνεις. Όποια και να είναι η στάση σου στο ζήτημα, κάποιος θα βρεθεί να σε κάνει να νιώσεις πως έχεις διαλέξει τον λάθος δρόμο. Στην πραγματικότητα, όμως, το πόσο γρήγορα θα επιλέξεις να κάνεις σεξ με έναν καινούριο σύντροφο δεν παίζει κανέναν ρόλο – και αν κάποιος το επικαλεστεί σαν αιτία για να σταματήσει να βγαίνει μαζί σου, δεν τον χρειάζεσαι στην ζωή σου.

Τα “ψυχολογικά” μας
Πόσο συχνά ακούμε αυτή την καταραμένη έκφραση; Αν προσπεράσουμε το γεγονός ότι είναι αρκετά προσβλητική για τους ανθρώπους που όντως πάσχουν από ψυχικές ασθένειες, υπάρχει κάτι που πρέπει να σκεφτούμε: όλοι έχουμε προβλήματα. Όλοι κουβαλάμε μέσα μας πληγές και ενοχές και εκείνα τα μικρά κολλήματα που μπορεί να σου προκαλέσει η ζωή. Όλοι έχουμε κάνει λάθη. Όλα αυτά μας έχουν κάνει τους ανθρώπους που είμαστε, και κάθε μέρα προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι—και δεν υπάρχει τίποτα πιο γοητευτικό από έναν άνθρωπο που έχει μια ιστορία από πίσω του.

Ότι δεν ξέρουμε τι θέλουμε
Θα το πούμε, και θα το υποστηρίζουμε μέχρι να πεθάνουμε: δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην ένιωσε έστω και μια φορά χαμένος. Όλοι έχουμε βρεθεί σ’ αυτή τη θέση, όταν δεν ξέρεις ακριβώς πού οδεύει η ζωή σου, και ίσως δεν θέλεις και τόσο να αναζητήσεις την λύση αυτή τη στιγμή. Αν κάποιος δεν μπορεί να σε δεχτεί όταν είσαι “στα χαμένα”, δεν αξίζει να σε δει ούτε στα καλύτερά σου.

Ότι δεν προσπαθούμε αρκετά
Αυτό ίσως είναι το χειρότερο απ’ όλα—και συνήθως μας το προκαλούν οι άλλοι, για να προβάλλουν πάνω μας την δική τους ανασφάλεια, να νιώσουν καλύτερα με τον εαυτό τους. Υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν τις ερωτικές σχέσεις σαν σκοπό ολόκληρης της ζωής τους, και τις περισσότερες φορές είναι οι ίδιοι άνθρωποι που θα μας κάνουν να αισθανθούμε… εξωγήινοι επειδή απλά δεν προσπαθούμε τόσο όσο αυτοί. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να μην ενδιαφέρεσαι, στο να έχεις απαιτήσεις και στο να μην συμβιβάζεσαι με ημίμετρα. Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να νιώθουμε ντροπή για τον εαυτό μας… και ίσως να γυρίσουμε την πλάτη σε όσους χαίρονται να μας την προκαλούν!


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v