Άντρες και αισθήματα: Πώς τα διαχειρίζονται;

Λένε πως οι γυναίκες είναι από την Αφροδίτη και οι άντρες απ’ τον Άρη. Μήπως μερικές φορές ισχύει αυτό;
Άντρες και αισθήματα: Πώς τα διαχειρίζονται;
Υπάρχει μια φράση που λέει πως οι γυναίκες είναι από την Αφροδίτη και οι άντρες απ’ τον Άρη. Και είναι λάθος φράση, κυρίως επειδή όλοι είμαστε από τον ίδιο πλανήτη, και οι ομοιότητες είναι περισσότερες από τις διαφορές μας. Ας μιλήσουμε όμως λίγο για αυτές τις λίγες διαφορές. Μήπως οι άντρες διαχειρίζονται τα αισθήματά τους διαφορετικά από τις γυναίκες; Μήπως οι συναισθηματικές ανάγκες των αντρών διαφέρουν σε μικρά αλλά σημαντικά σημεία;

Οι άντρες και η ανάγκη να τους έχουν ανάγκη
Από όλα τα στερεότυπα που κυκλοφορούν για τους άντρες, αυτό ίσως να είναι το πιο αληθινό· οι άντρες χρειάζονται κάποιον να τους έχει ανάγκη. Και μπορεί να μην έχει καν να κάνει με την εξέλιξη και τις χιλιετίες που πέρασαν όντας οι μόνοι που έφερναν το φαγητό στο σπίτι. Όχι, μάλλον έχει να κάνει με κοινωνικά πρότυπα και με τον πολύ ευαίσθητο αντρικό εγωισμό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο τρόπος που λειτουργεί ο ανδρικός εγκέφαλος μπορεί να συνοψιστεί σε αυτή την φράση: “Τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό;” Όταν, λοιπόν, ένας άντρας προσπαθεί να δώσει την βοήθειά του, δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι προσπαθεί να ελέγξει την κατάσταση.

Μ’ αρέσει να μη λέω πολλά
Είναι άλλη μια μεγάλη αλήθεια ότι οι περισσότεροι άντρες θα προτιμήσουν να επεξεργαστούν πρώτα οποιοδήποτε πρόβλημα μόνοι τους, παρά να το αναλύσουν αμέσως με την σύντροφό τους. Ταυτόχρονα, οι γυναίκες είναι πολύ καλύτερες team players όσον αφορά την λύση των διάφορων θεμάτων που θα προκύψουν σε μια σχέση. Οι άντρες, από την άλλη, θα απομονωθούν για λίγο, θα κάνουν κάτι άλλο, θα αδειάσουν το κεφάλι τους και αφού καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα, τότε είναι έτοιμοι για κουβέντα. Πράγμα που δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα, απλά και μόνο γιατί οι “λύσεις” των περισσότερων ανδρών δεν συμπεριλαμβάνουν αυτά που σκέφτεται η σύντροφός τους. Άλλος ένας λόγος που η κατανόηση – και η επικοινωνία, και η ειλικρίνεια! – είναι πάντα οι καλύτερες επιλογές.

Χρειάζονται τον χρόνο τους
Ένας φυσιολογικός άντρας – και όχι κάποιος που δρα στις σχέσεις του υποκινούμενος από την απελπισία του – μπορεί να χρειαστεί λίγο καιρό για να νιώσει άνετα με την ιδέα μιας σχέσης. Ξανά, αυτό έχει να κάνει με τον διαφορετικό τρόπο σκέψης. Τα πράγματα είναι στο κεφάλι του αρκετά πιο απλοποιημένα. Γι’ αυτό πολλές φορές, όταν μια γυναίκα έχει το ξαφνικό παράπονο ότι ένας άντρας που έμοιαζε να είναι τρελός για εκείνη ξαφνικά απομακρύνεται, η εξήγηση είναι απλή: δεν σταμάτησε να είναι κολλημένος, επειδή δεν ήταν ποτέ ακριβώς κολλημένος. Ενθουσιασμένος, ναι. Και τώρα απλά θέλει λίγο χρόνο για να αποφασίσει. Και, αν γνωρίζεις αυτή τη διαδικασία, ίσως να μην σε ενοχλεί και τόσο.

Χρειάζονται, όμως, και τον χώρο τους
Το ξέρουμε. Αυτό ισχύει για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου. Στους άντρες, όμως, λειτουργεί κάπως διαφορετικά, απλά και μόνο επειδή δεν νιώθουν καμία ανάγκη να δώσουν εξηγήσεις για την συμπεριφορά τους. Το αποτέλεσμα; Τα πιο κοντινά τους άτομα να νιώθουν πολλές φορές παραμελημένα.

Και ξέρουμε πως διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, αναρωτιέστε πώς μπορούν τότε να συμβιώσουν δυο άνθρωποι, αν διαφέρουν σε τέτοιο βαθμό. Θα το ξαναπούμε, και θα το λέμε μέχρι να μην αντέχουμε άλλο: επικοινωνία. Δεν υπάρχει πρόβλημα που να μην μπορεί να λυθεί και σχέση που να μην μπορεί να σωθεί με την σωστή επικοινωνία. Γι’ αυτό μιλήστε ειλικρινά με τους συντρόφους σας για τις ανάγκες σας, για να είστε και οι δυο ευτυχισμένοι…


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v