Τα μικρά πράγματα που κρατούν έναν γάμο ζωντανό

Με ποιους τρόπους μπορεί ο γάμος μας να… λειτουργεί στην εντέλεια, ακόμα και μετά από χρόνια;
Τα μικρά πράγματα που κρατούν έναν γάμο ζωντανό
Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που έχουν συνδυάσει την λέξη Γάμος με αρκετά όχι και τόσο θετικά πράγματα. Ρουτίνα, βαρεμάρα, λιγότερο σεξ… Δεν είναι όμως αυτά που ορίζουν έναν γάμο. Υπάρχουν τρόποι να γλυτώσουμε από όλα αυτά τα αρνητικά που οι “σχεσοφοβικοί” και οι υπέρμαχοι του να είσαι single τρέμουν τόσο πολύ. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί.

Μην χάνετε επαφή
Δώστε σημασία στις μικρές λεπτομέρειες της καθημερινής σας ζωής. Προσπαθήστε να μιλάτε καθημερινά, όσο τρελό κι αν είναι το πρόγραμμά σας. Στο τηλέφωνο, το βράδυ… Μιλήστε ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα, εκφραστείτε ελεύθερα και μοιραστείτε τις ανησυχίες σας, τις χαρές, ακόμα και τις γκρίνιες σας.

Δώστε προσοχή
Είναι εύκολο να πούμε λέξεις όπως “Ευχαριστώ”, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η έμφαση στην λεπτομέρεια. Υπάρχουν πράγματα που δεν προσέχουμε – εκτός κι αν αργήσουν να γίνουν για πολύ καιρό. Είναι εκείνες οι μικρές δουλίτσες του σπιτιού, ή ότι ο/η σύντροφός σας ξέκλεψε δέκα λεπτά για να τακτοποιήσει μια αγγαρεία. Η εκτίμηση γι’ αυτές τις κινήσεις μετράει πολύ περισσότερο από κάθε μεγάλη κίνηση αγάπης.

Η ευγένεια είναι μεταδοτική
Δεν το καταλαβαίνουμε συχνά, μα η μια καλή πράξη οδηγεί στην άλλη. Προσπαθήστε να κάνετε απλά και γλυκά πράγματα ο ένας για τον άλλο – και δεν μιλάμε μόνο για δωράκια και υλικά αγαθά. Ένα χαλαρωτικό μασαζάκι μετά την δουλειά, λίγη βοήθεια σε κάποια δουλειά, ακόμα κι ένα χαριτωμένο σημείωμα αν χρειαστεί να φύγετε νωρίτερα το πρωί.

Δείξτε κατανόηση
Σίγουρα, δεν είναι πολλές οι φορές που μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι καταλαβαίνουμε πλήρως έναν άνθρωπο, αλλά κάποιες στιγμές τα πράγματα δεν χρειάζονται πολλές εξηγήσεις. Όταν καταλάβετε πως ο/η σύντροφός σας έχει τις μαύρες του, δώστε την συμπαράσταση που αξίζει. Ακούστε προσεκτικά τι έχει να πει, και μην αρχίσετε αμέσως τις συμβουλές. Μπορεί απλά να θέλει να βγάλει κάποια πράγματα από μέσα του/της, και αυτό που χρειάζεται από εσάς είναι ένα στήριγμα…

Μην σταματάτε να διασκεδάζετε
Το πιο κλασικό παράπονο των ζευγαριών που είναι παντρεμένα για πολύ καιρό είναι πως δεν διασκεδάζουν πια “όπως παλιά”. Μην πέσετε σε αυτή την παγίδα. Ακόμα κι αν κάποιες πτυχές της ζωής σας αρχίζουν να σκουριάζουν, μπορείτε ακόμα να περνάτε καλά, σαν να μην πέρασε μια μέρα. Μην ακολουθείτε τα ίδια μοτίβα συνεχώς, και δοκιμάστε νέα πράγματα. Και, φυσικά, αυτό μπορεί να εφαρμοστεί και στο κρεβάτι!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v