ΔΙΑΤΡΟΦΗΒΙΤΑΜΙΝΕΣ & ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Ιδού πώς θα παίρνετε περισσότερες βιταμίνες

Απλές συμβουλές για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να απορροφά περισσότερες βιταμίνες από την τροφή που καταναλώνετε.

Ιδού πώς θα παίρνετε περισσότερες βιταμίνες

Μην αποφεύγετε τα λιπαρά
Αρκετές βιταμίνες χρειάζονται τα λιπαρά για να διαλυθούν και να απορροφηθούν – ιδιαίτερα οι βιταμίνες A, D, E, και K. Αποφύγετε όμως τα «κακά λιπαρά» και προσθέστε λίγα καλά λιπαρά στο φαγητό σας: Ελαιόλαδο στη σαλάτα, ψάρια με ω-3 λιπαρά και ξηροί καρποί αποτελούν μερικές από τις καλύτερες λύσεις.

Μην πετάτε την φλούδα
Το εξωτερικό περίβλημα των φρούτων και των λαχανικών συχνά είναι εξαιρετικά πλούσιο σε βιταμίνες – π.χ. του μήλου και της πατάτας διαθέτουν βιταμίνη C και του καρότου βιταμίνη Α. Καταναλώστε με την φλούδα, αλλά φροντίστε να πλένετε καλά τα συγκεκριμένα τρόφιμα.

Μην παρα-μαγειρεύετε τα τρόφιμα
Βιταμίνες όπως οι C και B είναι υδατοδιαλυτές και δεν αντέχουν στο μαγείρεμα για πολύ ώρα. Είναι προτιμότερο, αν θέλετε τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση των συγκεκριμένων βιταμινών, να καταναλώνετε ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα τα τρόφιμα που σας τις χαρίζουν. Τα λαχανικά είναι ιδανικό να καταναλώνονται στον ατμό, ενώ αν τα βράζετε, μην πετάτε το υγρό που απομένει – αξιοποιήστε το για σούπες ή βράσιμο ρυζιού, ώστε να μην πάνε χαμένα τα θρεπτικά συστατικά.

Προσέξτε τα φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα μπορούν να ελαττώνουν τα επίπεδα βιταμινών στον οργανισμό – για παράδειγμα τα αντιβιοτικά, όταν χορηγούνται για αρκετό διάστημα, μπορεί να μειώνουν αισθητά τα επίπεδα των βιταμινών Β στο σώμα. Επιπλέον, αν παίρνετε σκευάσματα αδυνατίσματος, υπάρχει περίπτωση, εκτός από το λίπος, να αποβάλλουν και βιταμίνες μαζί του – γι’ αυτό είναι πάντα απαραίτητο να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας, όταν παίρνετε κάποια αγωγή.

Προσπαθήστε να καταναλώνετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά
Όσο περνούν οι ώρες και οι μέρες από τη στιγμή που ένα φρούτο ή λαχανικό κόπηκε από το δέντρο ή τη ρίζα του, τόσο ελαττώνεται το θρεπτικό «φορτίο» του, γι’ αυτό όσο πιο φρέσκο, τόσο καλύτερα.

Αποφύγετε τα λάθη στην προετοιμασία του μαγειρέματος
Μην βάζετε λαχανικά με υδατοδιαλυτές βιταμίνες (C και βιταμίνες συμπλέγματος B) σε νερό, μέχρι να μαγειρευτούν, γιατί χάνονται οι βιταμίνες τους. Αποφύγετε να ψιλοκόβετε τα λαχανικά όταν δεν είναι απαραίτητο, γιατί όσο μεγαλύτερη επιφάνεια εκτίθεται στον αέρα, τόσο μεγαλύτερη οξείδωση υπάρχει.

Μασάτε καλά
Αντίστροφα με την έκθεση στον αέρα που αναφέραμε πιο πάνω, μέσα στο σώμα, όσο μεγαλύτερη επιφάνεια της τροφής εκτίθεται στο στομάχι, τόσο περισσότερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών μπορεί να γίνει. Βοηθήστε τον οργανισμό σας, μασώντας καλά την τροφή σας.

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Αν νιώθεις θλιμμένος ζεις στο παρελθόν. Αν είσαι ανήσυχος, ζεις στο μέλλον. Αν είσαι γαλήνιος, ζεις στο παρόν."

Λάο Τσε, 6ος αιώνας π.Χ., Κινέζος φιλόσοφος

  • 356 π.Χ.- Ο Ηρόστρατος βάζει φωτιά στο Ναό της Αρτέμιδας στην Έφεσο, ο οποίος ήταν και ένας από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου.

    1774 - H Ρωσία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπογράφουν τη Συνθήκη Κιουτσούκ-Καϊναρτζή, σηματοδοτώντας τη λήξη του Ρωσοτουρκικού πολέμου.

    1957 - Ο Τσε Γκεβάρα γίνεται Κομμαντάντε του Επαναστατικού Στρατού της Κούβας.

© 2002-2018 MEDIA2DAY