Πόσο θρεπτική είναι η γαλοπούλα;

Όσα – διατροφικά – πρέπει να ξέρετε για τον βασικό πρωταγωνιστή του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.
Πόσο θρεπτική είναι η γαλοπούλα;

Χριστούγεννα χωρίς γαλοπούλα, φάτνη χωρίς Ιησού.

Εντάξει, μη γινόμαστε βλάσφημοι, αλλά το συμπαθέστατο πουλερικό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του εορταστικού τραπεζιού. Και μάλιστα πολύ θρεπτικό.

Για αρχή, λίγη… ιστορία



Πατρίδα της θεωρείται η Αμερική και οι πρώτοι που την εξημέρωσαν ήταν οι Αζτέκοι. Την πρωτοσυνάντησαν οι Ισπανοί θαλασσοπόροι στο Μεξικό, την ονόμασαν ινδικό κοτόπουλο, νομίζοντας ότι βρίσκονταν στις Ινδίες και την μετέφεραν στην Ευρώπη, όπου μετά τη Γαλλία και την Αγγλία, έγινε παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο πιάτο σε πολλές χώρες.

Τα θρεπτικά της στοιχεία

Η γαλοπούλα αποτελεί μια εξαίρετη πρωτεϊνική επιλογή για μια ισορροπημένη διατροφή. Αρκεί, να αποφεύγετε την πέτσα.

Μια μερίδα 100 γρ. γαλοπούλας (με πέτσα) αποδίδουν 160 θερμίδες, εκ των οποίων οι 72 είναι από λίπος. Στην ίδια ποσότητα έχουμε 20 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, 8 γραμμάρια λίπους και μηδέν υδατάνθρακες. Η ίδια ποσότητα μας δίνει επίσης βιταμίνες (Β6, Β3, Β2, Β12), σίδηρο (ανεβάζει τον αιματοκρίτη), φώσφορο (για γερά οστά και δόντια), ψευδάργυρο (ενισχύει την άμυνα), μαγνήσιο (καταπραϋντική δράση) και κάλιο (καρδιολογική δράση).

Η γαλοπούλα περιέχει επίσης τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που συμβάλλει στην παραγωγή της σεροτονίνης που με τη σειρά της χαρίζει αισθήματα χαλάρωσης και ευφορίας στον οργανισμό. Όμως μην φοβάστε, δεν θα σας πάρει… ο ύπνος μετά το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μιας και περιέχεται σε μικρή ποσότητα.

Χωρίς την πέτσα, έχει ελάχιστα λιπαρά, γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα που ακολουθούν διατροφικό πρόγραμμα απώλειας βάρους με αυξημένη ποσότητα άλιπης πρωτεΐνης.

Όσον αφορά τη γέμιση, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του χριστουγεννιάτικου γεύματος, δεν είναι ανάγκη να την αποφύγετε.

Μπορείτε απλώς να κάνετε μικρές αλλαγές ώστε να μειώσετε το θερμιδικό της φορτίο. Έτσι, αποφύγετε να βάλετε κιμά ή αλλαντικά και προσθέστε ρύζι, ξερά φρούτα, λαχανικά, ψωμί, κάστανα, ξηρούς καρπούς και σταφίδες για να δώσετε γεύση και άρωμα, χωρίς υπερβολικά πολλές θερμίδες.

Δείτε στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά την θρεπτική της αξία:



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v