Αδυνάτισμα τώρα!

Φτάσατε στο χείλος του γκρεμού, είπατε δεν πάει άλλο και αποφασίσατε να χάσετε κάποια κιλά τελευταία στιγμή. Δείτε πώς θα τα καταφέρετε.
Αδυνάτισμα τώρα!

«Κόψτε» θερμίδες επιλέγοντας έξυπνα

Ξεχάστε τυρόπιτες και χυμούς για πρωινό. Αποφύγετε πάσης φύσεως επεξεργασμένες ζύμες και δημητριακά με ζάχαρη (το 90% των δημητριακών του εμπορίου δηλαδή). Επιλέξτε αυγά (βραστά ή σε ομελέτες με λαχανικά), γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με φρούτα ή σκέτο και, σε περίπτωση που δεν έχετε χρόνο για πρωινό, ένα ρόφημα πρωτεΐνης ως αντικατάστασή του.

Επιλέξτε άπαχη πρωτεΐνη για τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας (ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, όσπρια, μοσχάρι) και συνοδεύστε την με «καλούς» υδατάνθρακες (ρύζι καστανό ή μπασμπάτι, βραστή πατάτα, βραστά ή ψητά λαχανικά, σαλάτες). Για λιπαρά, επιλέξτε τροφές πλούσιες σε «καλές» πηγές τους, όπως το παρθένο ελαιόλαδο, το αυγό, και το ψάρι.

Αν λιγουρεύεστε εύκολα τα γλυκά και θέλετε να ικανοποιήσετε τη λιγούρα σας μια στο τόσο, πετάξτε οτιδήποτε έχει μέσα επεξεργασμένη ζύμη και βούτυρα και αντικαταστήστε το με ελάχιστη μαύρη σοκολάτα (50γρ.)

Περιορίστε το λάδι στις σαλάτες σε μια κουταλιά της σούπας (~119 θερμίδες) ή καθόλου, και προσθέστε γεύση με μηλόξυδο, ξύδι, λεμόνι, μπαχαρικά, βαλσάμικο και λεμόνι. Δε θα πιστεύετε πόσες θερμίδες θα γλιτώσετε συγκριτικά με την μέση «ελληνική» σαλάτα που είναι πνιγμένη στο λάδι.

Κόψτε το ψωμί, θα γλιτώσετε μπόλικες θερμίδες, ιδιαίτερα αν συνηθίζετε να συνοδεύετε κάθε σας γεύμα με αυτό. Αν δεν μπορείτε να το αποχωριστείτε, επιλέξτε τουλάχιστον παξιμαδάκια ολικής άλεσης – με μέτρο ήτοι 1-2 την ημέρα. Θα σας χορτάσουν περισσότερο.

Ελαττώστε ή κόψτε τη ζάχαρη. Στον καφέ, στα ροφήματα, στα αναψυκτικά. Αντικαταστήστε τη με γλυκαντικά για τα ροφήματά σας και επιλέξτε zero αναψυκτικά για να σβήσετε τη δίψα σας χωρίς να φορτωθείτε (το λιγότερο) 150 θερμίδες αποκλειστικά και μόνο από επεξεργασμένη ζάχαρη.

Οι ποσότητες που αδυνατίζουν

Δεδομένου ότι δε θέλετε να μετράτε γραμμάρια (δεκτό), μπορείτε να «μετρήσετε» τις μερίδες σας για να αδυνατίσετε χρησιμοποιώντας το… μέτρο των χεριών σας. Όχι, δε θα τρώτε με τις χούφτες.

Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή, καταναλώνετε δύο μερίδες, σε κάθε «μεγάλο» γεύμα (μεσημεριανό/βραδινό), από άπαχη πρωτεΐνη, ίσες με τις παλάμες σας (άντρες) ή μια μερίδα ίση με την παλάμη σας (γυναίκες). Για λαχανικά, σε κάθε γεύμα, καταναλώστε δύο μερίδες λαχανικών ίσες με τις γροθιές σας (άντρες) ή μία μερίδα (γυναίκες). Για υδατάνθρακες είτε είναι φρούτα, είτε ρίζες, είτε δημητριακά, καταναλώστε δύο μερίδες ίσες με τις παλάμες σας (άντρες) ή μία μερίδα (γυναίκες).

Για λιπαρά, οι άντρες θα έχουν δύο μερίδες ίσες με τους αντίχειρές τους και οι γυναίκες θα έχουν μία παρόμοια μερίδα. Στους παραπάνω κανόνες υπάρχουν μερικές προσαρμογές ανάλογα με τον στόχο σας (κάψιμο λίπους, αύξηση μάζας), όμως σε γενικές γραμμές η μέθοδος αυτή είναι εύκολη, απλή και αποτελεσματική.

Πιείτε καφέ

Πέρα από το να βοηθά στο να κάνετε το «κάτι παραπάνω» στην προπόνησή σας – οποιαδήποτε και αν είναι αυτή – ο καφές επιδρά στην μείωση της όρεξης, μεταξύ άλλων. Εκμεταλλευτείτε τον για να περιορίσετε τις «εκρήξεις» φαγητού.

Περιορίστε το αλκοόλ

Ναι, είναι δύσκολο το καλοκαίρι – αλλά να αδυνατίσετε δε θέλετε; Κανείς δεν αδυνάτισε με αλκοόλ. Λυπούμεθα. Περιορίστε το σε 1-2 ποτήρια κρασί την ημέρα και αν εν πάσει περιπτώσει πρέπει πάση θυσία να πιείτε επιλέξτε ή μπύρα ή κάποιο «σκέτο» spirit χωρίς χυμούς και ζαχαρούχα αναψυκτικά.

Αυξήστε την φυσική σας δραστηριότητα

Δεδομένου ότι δεν πάτε γυμναστήριο – wait, what? – αλλά θέλετε να χάσετε βάρος, βάλτε έξτρα φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας. Ένα ανεβοκατέβασμα στις σκάλες καίει από 100-200 θερμίδες ανάλογα το βάρος σας, ένα 30λεπτο γρήγορο περπάτημα μπορεί να κάψει μέχρι 180 θερμίδες, ενώ ένα 30λεπτο σκούπισμα/σφουγγάρισμα/ξεσκόνισμα στο σπίτι καίει περί τις 150 θερμίδες. Σας αρέσει ο χορός; Δώστε του να καταλάβει για 30 λεπτά και κάψτε μέχρι 300 θερμίδες.

Κάντε «έξυπνες» προπονήσεις στο γυμναστήριο

Αν πάτε γυμναστήριο –τώρα, μάλιστα– αλλά δεν βλέπετε αποτέλεσμα τότε τρία τα τινά: είτε δεν κάνετε σωστή προπόνηση είτε τρώτε υπερβολικά πολύ επαναπαυόμενοι στο γεγονός ότι γυμνάζεστε. Μια ώρα στον διάδρομο δεν καλύπτει την κατανάλωση μιας οικογενειακής πίτσας το βράδυ. Ούτε η κατανάλωση μιας οικογενειακής πίτσας το βράδυ μπορεί να «σβηστεί» με μια ώρα διάδρομο το επόμενο πρωί.

Σκεφτείτε έξυπνα, εστιάστε σε ασκήσεις ενδυνάμωσης και όχι στις ατελείωτες ώρες αερόβιο (εκτός και αν είστε στα πρώτα στάδια παχυσαρκίας) και ολοκληρώστε την άσκηση ενδυνάμωσης με 30-40’ αερόβιο αν έχετε χρόνο.

Καλή επιτυχία!

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v