Lumia 950 (XL): Windowsphone… και σε extra large

Η Microsoft παρουσιάζει το smartphone Lumia 950 XL και το μικρό του αδερφάκι, Lumia 950, για όσους θέλουν να έχουν τα Windows… στο τσεπάκι τους.
Lumia 950 (XL): Windowsphone… και σε extra large
του Χρήστου Τζώρτζη

Αν ψάχνετε κάτι διαφορετικό από το Android ή το iOS για το smartphone σας, η Microsoft παρουσιάζει τo Lumia 950 XL και το μικρότερο “αδερφάκι” του, Lumia 950, που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Windows 10 for mobile.

Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο μοντέλα είναι η μεγαλύτερη οθόνη του πρώτου, η οποία έχει μέγεθος 5.7’’ - και κατατάσσει το Lumia 950 XL στην κατηγορία των phablets – αλλά και οι δύο επιπλέον πυρήνες στον επεξεργαστή του. Αντίστοιχα, η οθόνη του Lumia 950 έχει μέγεθος 5.2’’, ενώ η ανάλυση είναι η ίδια και για τα δύο smartphones (1440 x 2560). Φυσικά, από τη στιγμή που η οθόνη του XL είναι μεγαλύτερη, η πυκνότητά της (σε dpi) είναι χαμηλότερη, συγκριτικά με το μικρότερο μοντέλο, διαφορά πάντως που δύσκολα θα παρατηρήσετε. Η ποιότητα απεικόνισης της οθόνης και στα δύο μοντέλα είναι εξαιρετική, με το μαύρο χρώμα να απεικονίζεται με το απαραίτητο “βάθος”, ενώ υπάρχει γενικότερα σωστή αντίθεση των χρωμάτων.

Η οπίσθια κάμερα έχει ανάλυση 20Megapixel με φακό 26mm και διάφραγμα f/1.9. Η ποιότητα φωτογράφισης είναι πολύ καλή, τα χρώματα να απεικονίζονται ζωντανά, ενώ σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, υπάρχει ελάχιστος "θόρυβος". Παράλληλα, η βασική κάμερα έχει τη δυνατότητα καταγραφής βίντεο σε ανάλυση 4Κ, ενώ η μπροστινή κάμερα, με ανάλυση 5Megapixel, είναι ικανή να παράγει εξαιρετικής ποιότητας selfie φωτογραφίες.

Το Lumia 950 XL χρησιμοποιεί τον οκταπύρηνο Snapdragon 810 επεξεργαστή, ενώ το Lumia 950 τον εξαπύρηνο 808 Snapdragon. Ακόμη, η μνήμη και στα δύο τηλέφωνα είναι 2GB RAM που κρίνεται ιδιαιτέρως ικανοποιητική για τις απαιτήσεις της πλειοψηφίας των χρηστών. Αντίστοιχα, το XL διαθέτει λίγο μεγαλύτερη σε μέγεθος μπαταρία, κάτι όμως που στην πράξη δεν κάνει τη διαφορά στην αυτονομία ανάμεσα στα δύο μοντέλα. Σε γενικές γραμμές, τα smartphones θα “κρατήσουν” τουλάχιστον μία ολόκληρη μέρα, με “κανονική” χρήση, πριν χρειαστεί να βάλετε τον φορτιστή στην πρίζα.

Τα τηλέφωνα έχουν φυσικά τη δυνατότητα να αυξήσουν τον αποθηκευτικό τους χώρο μέσω κάρτας microSD, ως και 200GB. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η μπαταρία είναι αφαιρούμενη, ενώ για τη σύνδεση με εξωτερικές συσκευές χρησιμοποιείται το πρότυπο USB Type C, οπότε ενδεχομένως να χρειαστείτε ειδικό μετατροπέα για να χρησιμοποιήσετε ένα κλασικό καλώδιο USB για τη φόρτιση, ή τη σύνδεση σε υπολογιστή.

Ένα χαρακτηριστικό που αξίζει σίγουρα να αναφερθεί, είναι το Continuum. Πρόκειται για τη δυνατότητα σύνδεσης σε ένα πλήρους μεγέθους monitor για υπολογιστή, ώστε να “στείλετε” εκεί την εικόνα από το τηλέφωνο. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε ασύρματα μέσω ειδικού HDMI dongle, είτε μέσω ενός display dock (που πωλείται ξεχωριστά) και προσφέρει δυνατότητα σύνδεσης με το monitor μέσω καλωδίου HDMI. Το Continuum σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές όπως είναι το Word, ο e-mail client, ή ο Internet browser, όπως ακριβώς θα κάνατε σε ένα Windows PC, μόνο που αυτά θα τρέχουν μέσα από το τηλέφωνο.

Πρόκειται σε γενικές γραμμές για δύο εξαιρετικά τηλέφωνα, με αξιόλογο hardware, αλλά και σημαντικές λειτουργίες. Βέβαια, το βασικό μειονέκτημα των Windows 10 Phones - συγκριτικά πάντα με το iOS ή το Android - είναι οι περιορισμένες εφαρμογές που περιλαμβάνονται στο Microsoft Store. Για τους χρήστες, πάντως, που θα ήθελαν να έχουν τα Windows, ακόμα και στο… τσεπάκι τους, τα Lumia 950 και Lumia 950 XL προτείνονται ανεπιφύλακτα.

Τιμή: Από €476 (950, 32GB), €605 (XL, 32GB)
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v