Νέο σεντάν από την Fiat

Η Fiat παρουσίασε ένα νέο μικρό σεντάν, το οποίο συνδυάζει άνεση, αποτελεσματικότητα και υψηλές τεχνολογίες.
Νέο σεντάν από την Fiat
του Σπύρου Ρέκκα

Η Fiat παρουσίασε ένα νέο μικρό σεντάν, που σχεδιάστηκε στην Ιταλία από το σχεδιαστικό κέντρο της FCA, εξελίχθηκε στην Τουρκία μαζί με το τμήμα έρευνας και εξέλιξης της Tofas, ένα από τα μεγαλύτερα της FCA, και κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Προύσας για να πουληθεί σε περισσότερες από 40 χώρες. Το νέο μοντέλο μέρος του προγράμματος Fiat /-Εgea εμφανίζεται σαν ένας συνδυασμός άνεσης, αποτελεσματικότητας και τεχνολογίας.

Σχεδιάστηκε εξαρχής ως ένα εντελώς νέο σεντάν τριών όγκων, που δημιουργήθηκε από μια ομάδα περισσότερων από 2.000 ατόμων, τα οποία εργάστηκαν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της τριετούς περιόδου εξέλιξης. Συχνά τα σεντάν αποτελούν μια παραλλαγή ενός χάτσμπακ με την προσθήκη ενός τρίτου όγκου, κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα σχήματα που δεν έχουν πάντα συνοχή. Το νέο μοντέλο της Fiat αντιθέτως «γεννήθηκε για να είναι σεντάν» και κατά συνέπεια διαθέτει μια σχεδιαστική φιλοσοφία που ενσωματώνει τα διάφορα μέρη του με φυσιολογικά «ρέουσες» γραμμές, που δημιουργούν ένα πραγματικό και δυναμικό σεντάν χωρίς συμβιβασμούς.

Στην πλευρική όψη του μια ξεκάθαρη γραμμή «τρέχει» από τα εμπρός στα πίσω φώτα του και οι γυάλινες επιφάνειες δημιουργούν μια δυναμική εμφάνιση που προσδίδει μια εικόνα ευάερου εσωτερικού και εύκολα προσβάσιμων χώρων για τον οδηγό και τους επιβάτες. Το ξεχωριστό ιταλικό στιλ εκφράζεται επίσης με το πίσω μέρος, όπου ο αρμονικά σχεδιασμένος τρίτος όγκος φιλοξενεί τα φωτιστικά σώματα. Το εμπρός μέρος χαρακτηρίζεται από ένα καλλίγραμμο καπό με ένα κεντρικό «νεύρο» να εκτείνεται μέχρι την οροφή για να δημιουργήσει μια συνεχή γραμμή. Αντίστοιχα, η «γρίλια» αποτελεί ένα ενιαίο στοιχεία με τα φωτιστικά σώματα. Συνδυάζει τους μεγάλους χώρους με τις περιορισμένες εξωτερικές διαστάσεις ενός σεντάν μήκους 4,5 μέτρων, πλάτους 178 εκατοστών και ύψους 148 εκατοστών, με μεταξόνιο 263 εκατοστών, που μεγιστοποιεί τους εξαιρετικούς εσωτερικούς χώρους. Όλα αυτά επιβεβαιώνονται από την ευρύχωρη καμπίνα των επιβατών, που είναι αρκετά μεγάλη για να φιλοξενήσει άνετα πέντε εύσωμους επιβάτες, και ένα μεγάλο χώρο αποσκευών με χωρητικότητα πάνω από 510 λίτρα.

Tο νέο αυτοκίνητο της Fiat προσφέρει μια μεγάλη γκάμα κινητήρων. Πρόκειται για δύο κινητήρες τουρμποντίζελ Multijet II και δύο βενζινοκινητήρες, με χειροκίνητο ή αυτόματο κιβώτιο και ισχύ ανάμεσα στους 95 και τους 120 ίππους. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι οι κινητήρες ντίζελ είναι ιδιαίτερα οικονομικοί, απαιτούν λιγότερα από 4 λίτρα καυσίμου ανά 100 χλμ., κατανάλωση συγκρίσιμη με αυτήν ενός αυτοκινήτου πόλης σαν το Fiat Panda. Η εταιρεία Tofas απασχολεί 6.500 άτομα, έχει περίπου 2.000 προμηθευτές κι ένα δίκτυο διανομής που περιλαμβάνει περίπου 120 εκθέσεις πωλήσεων και 140 κέντρα σέρβις στην Τουρκία. Είναι η έκτη μεγαλύτερη εταιρεία στη χώρα και μία από τις πρώτες τρεις εταιρείες στην Τουρκία σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις της στην έρευνα και εξέλιξη, πέρα από το γεγονός ότι είναι κι ένας από τους ηγέτες της αγοράς, με μερίδιο 11,6% στην αγορά αυτοκινήτων και επαγγελματικών οχημάτων.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v