«Όχι» στα καινούργια: Μεταχειρισμένες αγορές που αξίζουν

Ποιος ο λόγος να ξοδέψετε τα χρήματά σας για κάτι καινούργιο, όταν μπορείτε να το βρείτε μεταχειρισμένο και μάλιστα σε καλή κατάσταση; Οι μεταχειρισμένες αγορές που ωφελούν το... πορτοφόλι μας και πού θα τις κάνετε.
«Όχι» στα καινούργια: Μεταχειρισμένες αγορές που αξίζουν
 του Νικόλα Γεωργιακώδη

Με την κρίση να «χτυπάει» το εισόδημα των καταναλωτών, η στροφή του αγοραστικού κοινού προς οικονομικότερες αγορές ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενη. Παρά τις – ομολογουμένως ενδιαφέρουσες – φετινές εκπτώσεις των καταστημάτων, οι καταναλωτές έδειξαν ιδιαίτερη προτίμηση στην αγορά μεταχειρισμένων προϊόντων. Ποια είναι αυτά και πού μπορούμε να τα αγοράσουμε;

Τα πάντα που χωράνε στο… Πατάρι
Τόσο μεγάλο πατάρι δεν έχετε ξαναδεί: Μεταχειρισμένα βιβλία, μοτοσυκλέτες, ρούχα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη σπιτιού, έπιπλα, κοσμήματα… ακόμα και ακίνητα. Οτιδήποτε θέλετε να «ξεφορτωθείτε» επειδή πια δεν το χρειάζεστε, μπορεί να το χρειάζεται κάποιος άλλος που δεν σκοπεύει να ξοδέψει μία περιουσία γι’αυτό. Καταχωρήστε, λοιπόν, στο Patari.gr εύκολα, γρήγορα και κυρίως… αξιόπιστα την δωρεάν αγγελία σας και οι ενδιαφερόμενοι θα επικοινωνήσουν μαζί σας. Αντίστροφα, αν ψάχνετε κάτι, οτιδήποτε που δεν θέλετε να αγοράσετε καινούργιο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα το βρείτε ανάμεσα στις αμέτρητες δωρεάν αγγελίες στο Patari.gr!

DVD και CD
Στο 98% των περιπτώσεων τα μεταχειρισμένα DVD και CD θα παίζουν σαν καινούργια, ακόμα και αν είναι γρατζουνισμένα. Για την ακρίβεια, για να «χαλάσει» εντελώς ένας δίσκος DVD ή CD θα πρέπει κάποιος να κάνει... γλυπτική στην επιφάνειά του, αλλά αυτό θα μπορέσετε να το ελέγξετε προτού αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο δίσκο, ανοίγοντας την συσκευασία. Αν πάλι, οι γρατζουνιές σας ενοχλούν, μπορείτε κάλλιστα να τις αφαιρέσετε ακολουθώντας τις κατατοπιστικές οδηγίες που υπάρχουν στο Διαδίκτυο. Μεταχειρισμένα DVD θα βρείτε σε όλα τα video clubs με τιμές που ξεκινούν από 5€ και φτάνουν το πολύ τα 8€, ανάλογα με το πόσο πρόσφατη είναι η ταινία. Μεταχειρισμένα CD θα βρείτε online στο usedrecords, σε καταστήματα στο Μοναστηράκι, όπως o Ζαχαρίας (Ηφαίστου 20, τηλ. 3245.035 & Ηφαίστου 24, τηλ. 3210.055) και το 7 + 7 (Ηφαίστου 22, Μοναστηράκι, τηλ. 3214.032), αλλά και στην Αθήνα στο Music Machine (Σόλωνος 71, Αθήνα, τηλ. 3626.666).

Βιβλία
Εκτός και αν θέλετε να τα αγοράσετε σαν δώρο για κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, τα βιβλία μπορούν κάλλιστα να αγοραστούν μεταχειρισμένα σε πολύ χαμηλές τιμές, τόσο σε online καταστήματα, όσο και σε βιβλιοπωλεία. Η κατάστασή τους μπορεί να διαφέρει από βιβλίο σε βιβλίο, ανάλογα με την χρήση που τους έχει γίνει, αλλά συνήθως κυμαίνεται από καλή έως πολύ καλή. Σταθερή αξία ο «Νασιώτης» στο Μοναστηράκι, ο οποίος πουλάει και αγοράζει μεταχειρισμένα βιβλία και περιοδικά, το Second Hand Books στην Αθήνα (Ραγκαβή 53, Γκύζη, 2106470895), το Old Books στην Μαυρομιχάλη (Μαυρομιχάλη 20, 2103614897), όπου θα βρείτε αρκετά παλιά και σπάνια βιβλία, καθώς και συλλεκτικά κομμάτια. Πληθώρα μεταχειρισμένων βιβλίων θα βρείτε στο e-bay, αλλά και στα εγχώρια e-market και ibid.

Video games
Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, το παιδί σας σίγουρα θα βαρεθεί από τον πρώτο κιόλας μήνα ένα video game, το οποίο θα καταλήξει μοιραίως στο σκονισμένο ράφι μαζί με τα υπόλοιπα. Ποιος ο λόγος να ξοδέψετε περί τα 40€ για ένα παιχνίδι που θα καταλήξει στα άχρηστα; Όπως συμβαίνει και με τα DVD, τα περισσότερα video clubs διαθέτουν μεταχειρισμένα παιχνίδια προς πώληση σε εξευτελιστικές τιμές, που σπανίως ξεπερνούν τα 20€. Εναλλακτικά, οι επιλογές που έχετε online είναι εξίσου πολλές. Πρόσφατα, το amazon δημιούργησε το used game trade-in program, το οποίο σας επιτρέπει να μοιραστείτε ή να αγοράσετε μεταχειρισμένα παιχνίδια, αποκτώντας credits για μελλοντικές αγορές.

Αυτοκίνητα
Πιθανώς να το γνωρίζετε ήδη, αλλά τα αυτοκίνητα χάνουν ένα 15 με 20 τοις εκατό της αξίας τους την στιγμή που τα αγοράζετε. Αγοράζοντας ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, όχι μόνο γλιτώνετε χρήματα και κόστος ασφάλισης, αλλά αν το επιλέξετε σωστά μπορεί να αποδειχθεί το ίδιο καλό με ένα καινούργιο. Φυσικά, είναι πολύ σημαντικό πριν αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, να έχετε κάποιον γνωστό σας μηχανικό για να το ελέγξει και να σας βεβαιώσει με ασφάλεια ότι δεν έχει πρόβλημα. Από εκεί και πέρα, αν έχετε «σταμπάρει» ένα συγκεκριμένο μοντέλο, καλό θα ήταν να περιμένετε να βγει ο αντικαταστάτης του, έτσι ώστε να πέσει αρκετά η τιμή του. Επίσης, έχετε υπ’ όψιν ότι το καλοκαίρι οι τιμές των «ανοιχτών» αυτοκινήτων ανεβαίνουν κατακόρυφα, επομένως καλύτερες τιμές για αυτά θα βρείτε τον υπόλοιπο χρόνο.

Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα θα βρείτε σε επίσημες αντιπροσωπείες (με ελαφρώς «τσιμπημένες» τιμές), από ιδιώτες (πολύ πιο φθηνά, αλλά χωρίς εγγύηση καλής λειτουργίας), σε μάντρες (προσεγμένα, αλλά πιο ακριβά) και σε online δημοπρασίες (αμφιβόλου ποιότητας).

Μουσικά όργανα
Η αγορά ενός καινούργιου μουσικού οργάνου, ιδιαίτερα για κάποιον αρχάριο, σπάνια αποτελεί καλή ιδέα, ειδικά αν δεν είστε σίγουροι ότι θα συνεχίσετε να καλλιεργείτε την καλλιτεχνική σας φλέβα. Αν μάλιστα, η αγορά αφορά το παιδί σας, τότε οι πιθανότητες να τα παρατήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα αυξάνονται κατακόρυφα. Μπορείτε να ελέγξετε κατά πόσο είναι διατεθειμένο να συνεχίζει την ενασχόλησή του με αυτό, αγοράζοντάς του ένα μεταχειρισμένο. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και στην δική σας περίπτωση. Αν δεν είστε επαγγελματίας μουσικός ή δεν είστε σίγουροι/ες ότι το παιδί σας θα ασχοληθεί συστηματικά με την μουσική, τότε ένα ολοκαίνουργιο όργανο είναι μάλλον περιττή αγορά.

Μεταχειρισμένα μουσικά όργανα σε συμφέρουσες τιμές και προσφορές θα βρείτε στο Vibrato στο Διατονικό και online στο γερμανικό Thoman.

Κατοικίδια
Μπορεί να μην αποτελούν προϊόντα αγοράς με την "καθαρή" έννοια του όρου, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που απευθύνονται σε pet shops για να τα αποκτήσουν.Αλήθεια με ποια λογική θα μπορούσε κάποιος στην Ελλάδα να αγοράσει σκύλο η γάτα; Ακόμα και κατοικίδια ράτσας, βρίσκονται διάσπαρτα στους δρόμους της Αθήνας και των προαστίων από «ιδιοκτήτες» που τα πήραν τον έναν μήνα και τα παράτησαν τον επόμενο. Αν λοιπόν, είστε απολύτως σίγουροι ότι μπορείτε να τα βγάλετε πέρα με ένα κατοικίδιο, τότε είναι προτιμότερο – και οικονομικότερο – να επιλέξετε κάποιο από τα χιλιάδες αδέσποτα που βρίσκονται στις μάντρες των φιλοζωικών οργανώσεων ή να ξεφυλλίσετε το σχετικό ένθετο κάποιας εφημερίδας.

Ενδεικτικά, στο adespoto.gr χαρίζονται ημίαιμα σκυλιά, αλλά και ράτσες όπως γερμανικά λυκόσκυλα, πίτμπουλ και μπουλντόγκ. Επίσης, μπορείτε να απευθυνθείτε στην Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία, όπου και εκεί χαρίζονται αδέσποτα. Έτσι και σώζετε κάποιο αδέσποτο ζώο και καταπολεμάτε το εμπόριο ζώων που διατηρείται ζωντανό μέσω των pet shops.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v