Gadgets και αξεσουάρ για... πράσινο lifestyle

Ένα σακίδιο που φορτίζει με ηλιακή ενέργεια το κινητό σας, ένα φωτιστικό που αιχμαλωτίζει το φως του ήλιου, ένας φορτιστής για τη φωτογραφική και το MP3 που λειτουργεί με τη δύναμη του ανέμου και μία τάση που ήρθε για να μείνει. Το green living στην τεχνολογία.
Gadgets και αξεσουάρ για... πράσινο lifestyle
Επιτέλους, ένα trend με νόημα και λόγο ύπαρξης. Τα πράσινα gadgets που έχουν αρχίσει, εδώ και λίγο καιρό, να κατακλύζουν τα ράφια του πλανήτη κάνουν διπλό καλό: προστατεύουν το περιβάλλον, είτε κατασκευαζόμενα από ανακυκλώσιμα και βιοδιασπόμενα υλικά είτε παρέχοντας έξυπνες εναλλακτικές λύσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και τις μπαταρίες, ενώ παράλληλα, απευθυνόμενα σε ένα εξαιρετικά διευρυμένο target group, αυτό των tech freaks που θα σπεύσουν να αγοράσουν το νέο gadget άμα τη εμφανίσει του, πετυχαίνουν την εξάπλωση του μηνύματος χωρίς τρανταχτές καμπάνιες και ζοφερές καταστροφολογίες.

Μπορεί, ρίχνοντας τους μια πρώτη ματιά, να αναρωτηθείτε «και ποιος χρειάζεται ένα βαζάκι φωτιστικό;», τα συγκεκριμένα gadgets όμως –αστεία, πρωτότυπα και χρηστικά– φροντίζουν να βάλουν την προστασία του πλανήτη στην καθημερινή μας ζωή, με τρόπο τέτοιο ώστε να μας γίνουν τελικά απαραίτητα –ακριβώς γιατί προηγουμένως δεν είχαμε, π.χ., ένα power saver, οπότε δε φροντίζαμε να κλείσουμε τις συσκευές μας από το κουμπί και όχι από το τηλεκοντρόλ, παρ’ όλο που ξέραμε ότι η πρακτική αυτή είναι λάθος. Δε μας πιστεύετε; Δοκιμάστε να αγοράσετε και να χρησιμοποιήσετε για λίγο καιρό κάποιο από τα παρακάτω. (Για να τα αγοράσετε κάντε κλικ πάνω στον τίτλο του κάθε gadget).

H2O
Ρολόι, ξυπνητήρι, χρονόμετρο και θερμόμετρο, όλα σε μία minimal συσκευή που θα προσέχαμε για το design της, αν δεν τη χαρακτήριζε μία πολύ σημαντικότερη καινοτομία: η μπαταρία του λειτουργεί με νερό, το οποίο αλλάζουμε κάθε δύο με τρεις μήνες, εξασφαλίζοντας τη συνεχή και απρόσκοπτη λειτουργία της, ενώ η διάρκεια ζωής της ανέρχεται σε τουλάχιστον δύο χρόνια. Τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένη η μπαταρία είναι, φυσικά, 100% ανακυκλώσιμα. Το H2O μπορείτε να το αγοράσετε online από το Gadgetlife.gr, στην τιμή των 29,04 ευρώ.

Voltaic Backpack
Φανταστείτε να φεύγετε εκδρομή χωρίς να είστε υποχρεωμένοι να διπλοτσεκάρετε τη λίστα των φορτιστών που πρέπει να πάρετε μαζί –κινητού, PDA, φωτογραφική, MP3 player– γιατί το… σακίδιό σας θα διαθέτει τη δυνατότητα να τις φορτίζει. Ουτοπικό; Κι όμως, το Voltaic Backpack, εκτός από συσσωρευτές ηλιακής ενέργειας που κοσμούν το εξωτερικό του, περιλαμβάνει και ενσωματωμένη μπαταρία, η οποία αποθηκεύει ενέργεια, προκειμένου να σας την παρέχει όποτε τη χρειάζεστε –ακόμη και τα βράδια– και παρέχει εύκολη συνδεσιμότητα για όλες τις συσκευές σας, μέσω των adaptors με τους οποίους εξοπλίζεται, αλλά και υποδοχών USB. Και φυσικά είναι κατασκευασμένο από 100% ανακυκλωμένο, αδιάβροχο υλικό. Θα το βρείτε online στο G-Store, στην τιμή των 199 ευρώ.

HYmini
Ίσως ο πιο χαριτωμένος, μικρός, οικολογικός και χρηστικός φορτιστής που είδατε ποτέ. Το HYmini χρησιμοποιεί τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, τον ήλιο και τον αέρα, για να αποθηκεύσει την ενέργεια την οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσετε για να φορτίσετε το κινητό σας, το MP3 player, τη βιντεοκάμερα, το PDA ή οποιοδήποτε άλλο gadget. Φυσικά, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης μπορεί να λειτουργήσει και με ηλεκτρικό ρεύμα –αλλά ο κατασκευαστής του συνιστά την όσο το δυνατόν καλύτερη εκμετάλλευση του ανέμου και της ηλιοφάνειας της πόλης σας. Και στην Αθήνα τελευταία έχουμε πολύ, κι από τα δύο. Το αγοράζετε online από το ιταλικό h2planet στην τιμή των 88,77 ευρώ, μαζί με τα έξοδα αποστολής.

Μίνι ψυγείο – φουρνάκι I-active
Μικρό για να χωράει παντού, εξαιρετικά φιλικό προς το περιβάλλον, αφού δε χρησιμοποιεί καθόλου ψυκτικά ή άλλα επικίνδυνα υγρά για τη λειτουργία του, οικονομικό, με κατανάλωση ρεύματος που δεν ξεπερνά τα 33 watt και με χωρητικότητα που φτάνει τα έξι λίτρα, το ψυγειάκι i-active είναι ιδανικό για τις εκδρομές σας –μπορεί να συνδεθεί και να τροφοδοτηθεί επαρκώς από την μπαταρία του αυτοκινήτου– ενώ μετατρέπεται σε φουρνάκι απλά με το γύρισμα ενός διακόπτη. Με 49,99 ευρώ θα το αγοράσετε από το Gadget Life.

Shower Timer
Για όσους… ξεχνιούνται στο ντους και χρειάζονται υπενθύμιση ότι το ζεστό νερό –αλλά και το νερό του πλανήτη γενικότερα– εξαντλείται, το Shower Timer ενσωματώνει ρολόι, ξυπνητήρι (!) και λειτουργία αντίστροφης μέτρησης και μπορεί να τοποθετηθεί στο σιφόνι της ντουζιέρας ή της μπανιέρας, ή και να κρεμαστεί σε οποιοδήποτε σημείο του μπάνιου. Το βρήκαμε και αυτό στο Gadget Life, στην τιμή των 24,75 ευρώ.

Powersafer
Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι ο σωστός τρόπος «κλεισίματος» των συσκευών μας –της τηλεόρασης, του DVD, του στερεοφωνικού κλπ– είναι από το κουμπάκι που βρίσκεται επάνω τους, και όχι από το τηλεοκοντρόλ, το οποίο τις θέτει στη λειτουργία standby, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα, ακόμα και όταν τις θεωρούμε κλειστές. Πόσοι όμως από εμάς θυμόμαστε πράγματι να το κάνουμε; Και πόσοι, ερωτευμένοι με το τηλεκοντρόλ, δεν το «ξεχνάμε» επίτηδες, για να μη χρειαστεί να ξαπλώσουμε στον καναπέ αγκαλιά με το τηλεκοντρόλ και μετά να χρειαστεί να ξανασηκωθούμε για να ανοίξουμε την τηλεόραση από το κουμπί της; Με το Powersafer δεν έχουμε πλέον καμία δικαιολογία: το συνδέουμε στην τηλεόραση και τις υπόλοιπες συσκευές μας, κι εκείνο αναλαμβάνει να τις κλείνει πραγματικά, όταν εμείς θα πατάμε απλά το κουμπί του τηλεκοντρόλ. Κοστίζει 52,65 ευρώ και το βρίσκουμε στο Gadget Life.

Samsung E200 Eco
Βιοπλαστικό; Ναι, βιοπλαστικό. Αν αναρωτιέστε τι μπορεί να είναι αυτό το μυστήριο υλικό από το οποίο η Samsung διατείνεται ότι κατασκεύασε εξολοκλήρου το πρώτο οικολογικό κινητό, ιδού η απάντηση: αποτελείται από φυσικά υλικά που εξάγονται από φυτά, όπως το καλαμπόκι. Ένας τόνος βιο-πλαστικού που χρησιμοποιείται στο E200 Eco μπορεί να μειώσει κατά 2,16 τόνους το CO2 σε σχέση με τον πολυάνθρακα που παράγει το ακάθαρτο πετρέλαιο. Εννοείται πως και η συσκευασία του κινητού είναι φτιαγμένη από ανακυκλώσιμο χαρτί, χωρίς επίχρισμα.

Solar Radio
Φτιαγμένο από ανακυκλώσιμο πλαστικό ABS, που το καθιστά ανθεκτικότατο σε υψηλές θερμοκρασίες αλλά και σε κραδασμούς, το χαριτωμένο ραδιοφωνάκι κάνει αυτό ακριβώς που λέει το όνομά του: λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, πιάνοντας σταθμούς στα FM και τα AM όπου και αν βρίσκεστε, ενώ διαθέτει και μία μπαταρία ΑΑΑ για backup, για την περίπτωση που θέλετε να καθίσετε στη σκιά, ή που πεταχτείτε μέχρι το Λονδίνο. Θα το αποκτήσετε προς 29,99 ευρώ από το Gadget Life.

Sun Jar
Ένα βαζάκι μαρμελάδας που «φυλακίζει» τον ήλιο και το φεγγάρι για να τα φέρει στο δωμάτιό σας όποια ώρα το θελήσετε. Το Sun Jar διαθέτει ηλιακές κυψέλες που αποθηκεύουν ηλιακή ενέργεια, με την οποία τροφοδοτούν τους λαμπτήρες που ακτινοβολούν, ανάλογα με το μοντέλο που θα επιλέξετε, το χρυσοκίτρινο χρώμα του ήλιου ή το απόκοσμο γαλάζιο του φεγγαριού. Με απλά λόγια, ένα φωτιστικό που λειτουργεί χωρίς ρεύμα ή μπαταρίες, και το οποίο θα αγοράσετε από το Gadget Life στην τιμή των 37,99 ευρώ.

Ultra Light Towels
Μεταφέρονται πανεύκολα, αφού χωράνε ακόμα και στην τσέπη σας, είναι ιδανικές τόσο για μακρινά ταξίδια όσο και για τις αυθόρμητες εξορμήσεις στην παραλία αλλά και το γυμναστήριο και –εδώ βρίσκεται το δυνατό σημείο τους– είναι φτιαγμένες εξολοκλήρου από βιοδιασπόμενα υλικά, που δε βλάπτουν το περιβάλλον αν αποφασίσετε να τις πετάξετε, ή ακόμη και να τις κάψετε. Ωστόσο, οι πετσέτες μπορούν άνετα να πλυθούν στο πλυντήριο και να ξαναχρησιμοποιηθούν –τις επόμενες φορές μάλλον στο σπίτι, καθότι δύσκολα θα καταφέρετε να τις επαναφέρετε στο αρχικό τους μέγεθος μετά την πρώτη χρήση. Το σετ των 50 κοστίζει περί τα 79 ευρώ, και μπορείτε να το αγοράσετε online από τον παραπάνω σύνδεσμο.

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v