Ιδέες για φθινοπωρινή ανανέωση σπιτιού

Μικρά μυστικά και μεγάλες ιδέες για να βάλετε (φθινοπωρινό) χρώμα στο σπίτι σας, και στη ζωή σας, χωρίς να ξοδέψετε πολλά.
Ιδέες για φθινοπωρινή ανανέωση σπιτιού
Από τότε που πηγαίναμε σχολείο, το φθινόπωρο έχει συνδεθεί στο μυαλό μας με νέα ξεκινήματα, ευκαιρίες για ανανέωση και στόχους για τη νέα «χρονιά» που ξεκινά, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι η «παραδοσιακή» Πρωτοχρονιά. Και λίγα πράγματα μπορούν να μας δώσουν έμπνευση και ώθηση για τα καινούρια μας ξεκινήματα όσο η ανανέωση του χώρου στον οποίο περνάμε –ή έστω θα θέλαμε να περνάμε– το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας: Το σπίτι.

Φτιάξτε μια γωνιά παιχνιδιού



Αν υπάρχει μία θετική πλευρά στο γεγονός ότι οι μέρες μικραίνουν και ο καιρός ψυχραίνει, αυτή είναι ότι η παρέα μαζεύεται όλο και πιο συχνά στο σπίτι, κι αυτό μπορεί να γίνει εξίσου, αν όχι και περισσότερο, διασκεδαστικό με τα ξενύχτια στα μπαράκια –για να μην αναφέρουμε και πολύ οικονομικότερο. Κάντε τις παρεΐστικες μαζώξεις σας ακόμα καλύτερες, με μερικά καλά επιτραπέζια (δείτε τις πιο φρέσκες προτάσεις μας εδώ κι εδώ) και ένα χαμηλό τραπέζι αφιερωμένο στον ιερό σκοπό των game nights.

Βάλτε χρώμα



Ναι, η προφανής –και δημοφιλέστερη– λύση είναι να αλλάξετε το χρώμα των τοίχων σας, με κάτι πιο φωτεινό: ένα ζεστό ροδακινί, για παράδειγμα, θα κάνει θαύματα στην κουζίνα, ενώ το χρώμα της τερακότας, έστω και σε ένα μόνο τοίχο, θα «ζεστάνει» οπτικά το χωλ ή το καθιστικό. Αν η αλλαγή σας φαίνεται πολύ τολμηρή, ή αν βαριέστε να μπλέκετε με μπογιές και ρολά, υπάρχουν και πιο light τρόποι να προσθέσετε χρώμα στο σπίτι και τη ζωή σας: Μερικές αφράτες, χρωματιστές μαξιλάρες θα φωτίσουν το σαλόνι, ένα-δυο χουχουλιάρικα ριχτάρια σε ταιριαστές αποχρώσεις θα δώσουν νέα ζωή σε καναπέδες και πολυθρόνες, ένα  σετ σεντόνια με έντονα μοτίβα θα ζωντανέψει την κρεβατοκάμαρα και μερικά παιχνιδιάρικα καδράκια θα ανανεώσουν τους τοίχους σας.

Περάστε… στο σαλόνι



Το «σημείο μηδέν» του σπιτιού, η σκηνή επάνω στην οποία εκτυλίσσεται η μισή… οικιακή ιστορία μας, αξίζει περισσότερο από κάθε άλλο δωμάτιο του σπιτιού την φθινοπωρινή του ανανέωση. Ένα-δυο καινούρια μικρά ή μεγαλύτερα έπιπλα θα φρεσκάρουν όσο τίποτα την εικόνα του, υπάρχουν, όμως, και ακόμα οικονομικότερες λύσεις: Ένας επιδαπέδιος καθρέφτης, ας πούμε, θα προσθέσει το απαραίτητο φως στον χώρο τώρα που το σκοτάδι αρχίζει να πέφτει νωρίς, μερικά καινούρια ράφια θα φιλοξενήσουν τα βιβλία που θα διαβάσουμε τον χειμώνα πλάι στο τζάκι οι τυχεροί ιδιοκτήτες του, ένα χνουδωτό ριχτάρι άλλη όψη θα δώσει σε έναν καναπέ ή μια μπερζιέρα. Φαντασία χρειάζεται, και η διακόσμηση δε χρειάζεται να είναι ακριβή για να γίνει… αναζωογονητική.

Σκεφτείτε εναλλακτικά



Μιλώντας για φαντασία, έχετε δοκιμάσει να αλλάξετε θέση στα έπιπλά σας; Ή να τους εμφυσήσετε νέα ζωή, ντύνοντάς τα για παράδειγμα με καινούρια υφάσματα σε έντονα χρώματα; Μια άλλη καλή –όσο και… εναλλακτική– ιδέα είναι να ντύσετε με ταπετσαρία ένα vintage γραφείο ή κομοδίνο (δείτε πώς, εδώ) και να κρεμάσετε τις κουρτίνες σας ψηλότερα, όσο πιο κοντά στο ταβάνι γίνεται, για να αφήσετε περισσότερο φθινοπωρινό φως να μπαίνει στο σπίτι τώρα που το έχει ανάγκη, και να δημιουργήσετε την αίσθηση ψηλοτάβανου χώρου.

Φέρτε το φθινόπωρο… μέσα



Ο βασικός λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι (και σύσσωμα τα social media) ορκίζονται πως το φθινόπωρο είναι η ωραιότερη εποχή του χρόνου, είναι τα χρυσαφιά, κοκκινωπά και πορτοκαλοκίτρινα χρώματά του. Φέρτε τα μέσα στο σπίτι, γεμίζοντας μεγάλες γυάλες ή βάζα με αποξηραμμένα φύλλα δέντρων, βελανίδια, φρούτα σε τόνους του μπορντό και του καφέ, κουκουνάρια, για να στολίσετε όμορφα και φθινοπωρινά τραπεζαρίες και κομοδίνα. Πάρτε ιδέες από εδώ και εδώ.

Τακτοποίηση τώρα!



Ένα από τα μεγάλα συν της εποχιακής ανανέωσης στη διακόσμηση του σπιτιού είναι ότι μας δίνει την ευκαιρία (και, ας μην το κρύβουμε, το κίνητρο που πάντα μας λείπει) να βάλουμε τάξη στο χάος, αξιοποιώντας τους αποθηκευτικούς χώρους του σπιτιού, εφευρίσκοντας νέους (πάντα υπάρχουν –δείτε μερικές ιδέες εδώ και εδώ) και να βγάλουμε από τη μέση ό,τι πιάνει περιττό χώρο στο σπίτι και στις ζωές μας. Άλλωστε, η εναλλαγή των εποχών, όπως και η ανανέωση που φέρνουν μαζί τους, έχει πάντα να κάνει με καινούρια, καλύτερα ξεκινήματα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v