Αυτόματο πότισμα: Όσα πρέπει να ξέρετε

Σκέφτεστε να τοποθετήσετε σύστημα αυτόματου ποτίσματος στον κήπο ή την βεράντα σας; Μάθετε τα είδη, τα εξαρτήματα, το κόστος και όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Αυτόματο πότισμα: Όσα πρέπει να ξέρετε
Ετοιμάζεστε να φύγετε για διακοπές, αλλά δεν θέλετε να βρείτε τις γλάστρες σας μαραμένες όταν επιστρέψετε. Έχετε μεγάλο κήπο με άφθονο γκαζόν και δεν προλαβαίνετε πάντα να τον δροσίσετε όπως θα έπρεπε. Ή έχετε φτιάξει ωραιότατα παρτέρια στην αυλή σας που χρειάζονται εξειδικευμένη φροντίδα και συγκεκριμένη ποσότητα υγρασίας. Σε κάθε περίπτωση, ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος θα σας λύσει τα χέρια. Γι’ αυτό και συγκεντρώνουμε παρακάτω χρήσιμες πληροφορίες για να σας λυθούν όλες οι απορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας και το κόστος του.

*Ποια είδη αυτόματου ποτίσματος υπάρχουν;
Υπάρχουν τόσα, όσες και οι διαφορετικές ανάγκες του εκάστοτε κήπου ή βεράντας. Οι βασικοί «πυλώνες» ενός συστήματος ποτίσματος είναι η πηγή νερού (βρύση), ο προγραμματιστής ποτίσματος, οι σωλήνες που μεταφέρουν το νερό και τα σημεία εκροής τους. Αν οι ανάγκες ενός κήπου είναι αυξημένες, τότε αντίστοιχα υπάρχουν διαφορετικά είδη προγραμματιστών, με λίγα ή περισσότερα και πιο εξειδικευμένα αυτόματα προγράμματα. Αναλόγως, υπάρχουν διαφορετικής διατομής σωλήνες για αυξομειώσεις της παροχής νερού που χρειάζεστε και διαφορετικά εξαρτήματα εκροής για κάθε διαφορετική ανάγκη:
-σταλάκτες που καρφώνονται επάνω σε «τυφλό» σωλήνα (όπως ονομάζεται ο συμπαγής σωλήνας)
-σταλάκτες στην άκρη σωλήνων που στηρίζονται σε λόγχες για να μην ακουμπούν άμεσα στο έδαφος
-σωλήνες με ενσωματωμένους σταλάκτες ανά διαστήματα
-ποτιστικά μπεκ για πότισμα μεγάλων περιοχών και όχι μεμονωμένων σημείων/pop up (αναδυόμενοι) ψεκαστήρες

*Από ποια εξαρτήματα αποτελείται το σύστημα αυτόματου ποτίσματος;
Τα βασικά μέρη ενός αυτόματου συστήματος είναι τα εξής: Πέρα από τον προγραμματιστή ποτίσματος, τους τυφλούς σωλήνες και τα εξαρτήματα εκροής που αναφέραμε παραπάνω, υπάρχουν μια σειρά από μικρότερα αλλά απαραίτητα εξαρτήματα συνδεσμολογίας – λάστιχα, τερματικές τάπες, φις, ταφ, λόγχες, εκτοξευτήρες και, προαιρετικά, σύστημα ανίχνευσης βροχής, για να υπολογίζεται η φυσική υγρασία και σε περίπτωση βροχόπτωσης να μην ποτίζονται υπερβολικά τα φυτά σας. Σημειώστε πως, στις διαφορετικές τους εκδοχές, τα σετ αυτόματου ποτίσματος χρειάζονται μπαταρία για την λειτουργία τους ή λειτουργούν με ηλεκτροβάνα, η οποία περιλαμβάνεται στο σετ που θα αγοράσετε. Δείτε στην εξαντλητική λίστα του blog AutomatoPotsima όλα τα εξαρτήματα που μπορούν να σας χρειαστούν.

*Τι θα πρέπει να προσέξω πριν την αγορά του;
Αρχικά, για την σωστή λειτουργία του προγραμματιστή και την αποφυγή βλαβών, είναι σημαντικό να ελέγξετε την πίεση της βρύσης, από την οποία θα αντλείται νερό. Αυτό γίνεται με ένα μανόμετρο και στόχο έχει να γνωρίζετε με βάση την παροχή σας τις κατάλληλες δυνατότητες του ποτιστικού συστήματος και των σωλήνων που θα αγοράσετε. Επιπλέον, σημειώστε πως επειδή συνήθως ένας κήπος χρειάζεται ούτως ή άλλως βρύση για διάφορες ανάγκες σας, ίσως είναι χρήσιμο να αλλάξετε την βρύση σας με διπλή βάνα, ώστε η μία να καταληφθεί από το σύστημα ποτίσματος και η άλλη να είναι διαθέσιμη για τις υπόλοιπες ανάγκες σας.

*Πού θα πρέπει να απευθυνθώ;
Αν οι ανάγκες σας είναι απλές, όπως για παράδειγμα μία βεράντα με λίγες γλάστρες, τότε τα πράγματα είναι απλά, χωρίς περίπλοκες συνδεσμολογίες, και θα χρειαστείτε χρονοδιακόπτη ή έναν βασικό προγραμματιστή και μία γραμμή ποτίσματος, για την εφαρμογή της οποίας θα σας ενημερώσουν κατά την αγορά σας. Αν όμως διαθέτετε μεγάλο κήπο ή εξειδικευμένες ανάγκες που απαιτούν περισσότερες γραμμές ποτίσματος και σημεία εκροής, το ιδανικό θα ήταν να απευθυνθείτε σε επαγγελματία κηπουρό/γεωπόνο που θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το σωστό σύστημα και να το τοποθετήσετε.

*Ποιο είναι το ενδεικτικό κόστος;
Το σημαντικότερο έξοδο είναι ο προγραμματιστής ποτίσματος, που μπορεί να στοιχίζει από 35 έως πάνω από 150€, ανάλογα με την πολυπλοκότητά του και την ποικιλία των ποτιστικών προγραμμάτων που προσφέρει. Ωστόσο, στο εμπόριο θα βρείτε ολοκληρωμένα σετ ποτίσματος που περιλαμβάνουν πέρα από τον προγραμματιστή και όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα συνδεσμολογίας και εκροής.

Βρήκαμε για παράδειγμα στο Praktiker σετ αυτόματου ποτίσματος με προγραμματιστή Gardena, που εξυπηρετεί ως και 35 γλάστρες με 14 προεπιλεγμένα προγράμματα και 1-4 κύκλους ποτίσματος ανά ημέρα στα 49,99€. Αυτό το σύστημα ποτίσματος Agrodrip περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα πλην του προγραμματιστή, αλλά με δυνατότητα σύνδεσης με έναν ανεξάρτητο, στα 34,99€, ενώ αυτός εδώ ο προγραμματιστής Arzin μαζί με ολόκληρο το σετ για 50 γλάστρες και ζαρντινιέρες είναι ιδανικός για βεράντες και μικρούς κήπους, στα 64,90€. 

Στα καταστήματα LeroyMerlin δεν βρήκαμε μόνο ικανοποιητική ποικιλία εξαρτημάτων και προϊόντων για τον κήπο, αλλά και έναν αναλυτικό οδηγό που επιτρέπει βήμα-βήμα να κατανοήσουμε πως πρέπει να επιλεχθεί, να τοποθετηθεί και να λειτουργεί το αυτόματο πότισμα. 



Στην ιστοσελίδα της Gardena, μία από τις πιο γνωστές εταιρίες του χώρου, μπορείτε επίσης να βρείτε πιο εξειδικευμένους προγραμματιστές, κάνοντας κλικ στα αντίστοιχα πεδία που αντιστοιχούν στις ανάγκες σας κατά την αναζήτηση. Το κόστος για έναν βασικό χρονοδιακόπτη ποτίσματος ξεκινά από τα 31,50€ και φτάνει τα 160€ για «προχωρημένες» ανάγκες, με δυνατότητες επεκτάσεων σε πολλαπλές γραμμές ποτίσματος.

Στο e-Nero θα βρείτε προσφορές σε εξαρτήματα, καθώς και προγραμματιστές επτά διαφορετικών εταιριών, ηλεκτροβάνες και εκτοξευτήρες – με τιμές εξαρτημάτων που ξεκινούν από μόλις 0,15€. Αντίστοιχα χαμηλές τιμές σε εξαρτήματα θα βρείτε και στο Skroutz.gr, που συγκεντρώνει προσφορές από όλα τα σχετικά καταστήματα – τα εξαρτήματα ξεκινούν από τα… 0,02€. Τέλος, πολύ εύχρηστο, με προσφορές, δωρεάν αποστολή και οδηγίες για Do It Yourself «αποστολές» θα βρείτε στο e-Garden.

Μάθετε περισσότερα εδώ


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v