Δροσιά στο σπίτι: Συμβουλές… ψύξης εν όψει καύσωνα

Η θερμοκρασία ανεβαίνει επικίνδυνα και το σπίτι σας θυμίζει κλίβανο; Τι μπορείτε να κάνετε για να δροσίσετε τους χώρους και πώς θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τον κλιματισμό.
Δροσιά στο σπίτι: Συμβουλές… ψύξης εν όψει καύσωνα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Στην ταινία Σπιρτόκουτο μια τυπική ελληνική οικογένεια φτάνει στα άκρα με αφορμή ένα χαλασμένο κλιματιστικό. Χωρίς να λέμε ότι η ζέστη των ημερών θα σας κάνει να συμπεριφερθείτε σαν τον Ερρίκο Λίτση σε αμόκ, παρ’ όλα αυτά ακολουθώντας ορισμένες αποτελεσματικές συμβουλές μπορείτε να δροσίσετε τους χώρους του σπιτιού σας, χωρίς να καταφύγετε στην εναλλακτική του κλιματισμού. Πώς;

* Κρατήστε κλειστά τα παντζούρια τις μεσημεριανές ώρες ή εγκαταστήστε τέντα στα μπαλκόνια που βλέπουν ανατολικά και δυτικά, ώστε να μη χάνετε τη φυσική δροσιά εξαιτίας του ήλιου που εισχωρεί από εκεί στο σπίτι. «Η σκίαση των ανοιγμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας με τέντες, μας βοηθά να αποκλείσουμε τις ηλιακές προσόδους και να μην εισέρχεται στο χώρο ηλιακή ακτινοβολία η οποία απορροφάται από τα δομικά στοιχεία του σπιτιού και ανεβάζει τη θερμοκρασία είτε άμεσα είτε αργότερα», αναφέρει σχετικά ο κ. Χρήστος Γιαννακανδρόπουλος, Ενεργειακός Επιθεωρητής.

* Τις βραδινές ώρες ανεβάστε τις τέντες που έχετε κατεβάσει το πρωί ή ανοίξτε τα παντζούρια έτσι ώστε η θερμότητα των δομικών στοιχείων να απομακρυνθεί από το εσωτερικό του σπιτιού. Επίσης, αερίστε το σπίτι το βράδυ όταν και η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη ανοίγοντας τα παράθυρα. Είτε έχει αρκετό αέρα έξω είτε λίγο, το αποτέλεσμα σίγουρα θα δροσίσει τους χώρους του σπιτιού.

* Μην υποτιμάτε τη «δύναμη» του… παραδοσιακού ανεμιστήρα. «Με χαμηλό κόστος μπορούμε να έχουμε μια ικανοποιητική αίσθηση δροσιάς και ιδιαίτερα σε μεγάλες θερμοκρασίες, χρησιμοποιώντας έναν ανεμιστήρα σε συνδυασμό με μια βρεγμένη πετσέτα», επισημαίνει ο κ. Γιαννακανδρόπουλος. Η βρεγμένη πετσέτα πάνω στον ανεμιστήρα μας δίνει μια αποτελεσματική εξατμιστική ψύξη, όμως προσοχή: τις ημέρες που έχει μεγάλη υγρασία δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε την συγκεκριμένη «πατέντα», καθώς θα μας προκαλέσει δυσφορία ο συνδυασμός υγρασίας και ζέστης.

* Για να αποφύγετε τη δημιουργία υγρασίας σε εσωτερικούς χώρους, αφήστε δουλειές όπως το μαγείρεμα, το πλύσιμο πιάτων και ρούχων και το ντους για μετά τη δύση του ήλιου.

* Αντικαταστήστε τους κλασσικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως με λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. «Οι λαμπτήρες αυτοί είναι χαμηλής θερμικής εκπομπής όταν λειτουργούν και δεν ζεσταίνουν τον χώρο όπως οι απλοί λαμπτήρες, οι οποίοι όση ενέργεια καταναλώνουν άλλη τόση αποδίδουν με τη μορφή ζέστης. Επίσης, οι λαμπτήρες εξοικονόμησης δεν καταναλώνουν το ίδιο ρεύμα, επομένως υπάρχει όφελος και στην θερμοκρασία του σπιτιού και στον λογαριασμό της ΔΕΗ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακανδρόπουλος.

* Μην χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική κουζίνα/φούρνο τις ώρες όπου η θερμοκρασία έχει φτάσει στο… peak της. Όπως αναφέρει ο κ. Γιαννακανδρόπουλος, η ηλεκτρική κουζίνα καταναλώνει (μπόλικη) ηλεκτρική ενέργεια την οποία αποδίδει στον χώρο με τη μορφή θερμότητας, επομένως θα ήταν σκόπιμο να αποφεύγεται η χρήση της.

* Αν το σπίτι σας είναι διώροφο ή μεζονέτα, προσπαθήστε να περνάτε τις πιο ζεστές ώρες, από τις 12.00 έως τις 17.00, στον κάτω όροφο ή το χαμηλότερο πάτωμα. Ο ζεστός αέρας είναι ελαφρύτερος από τον κρύο, οπότε μένει πάντα ψηλότερα. Συν τοις άλλοις, στα πατώματα που είναι πιο κοντά στην οροφή συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της ζέστης που περνά από αυτήν, αν δεν είναι καλά μονωμένη.

Ο σωστός κλιματισμός

Αν η κατάσταση γίνει… εκτάκτου ανάγκης και χρειαστεί να βάλετε στο παιχνίδι τα μεγάλα μέσα – δηλαδή το κλιματιστικό – τουλάχιστον κάντε το έχοντας κατά νου τα εξής:

* Εξασφαλίστε σκιά για την εξωτερική μονάδα του –τοποθετώντας το, για παράδειγμα, σε μπαλκόνι με τέντα– και αυξήστε έτσι την απόδοσή του κατά 5 έως 10%. Επίσης, η εξωτερική μονάδα θα πρέπει να βρίσκεται σε καλά αεριζόμενο χώρο και να είναι ελεύθερη από περιφερειακά εμπόδια τουλάχιστον σε ακτίνα 30 εκατοστών.

* Καθαρίζετε τα φίλτρα του air condition τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Η σκόνη που συσσωρεύεται πάνω τους μπορεί να μειώσει την αποδοτικότητα κατά 1% κάθε εβδομάδα.

* Ρυθμίζετε τον θερμοστάτη του κλιματιστικού στη θερμοκρασία που θα θέλατε ιδανικά να επικρατεί στον χώρο. Με το να βάλετε το θερμοστάτη στα… τάρταρα (π.χ. 15 βαθμοί) το μόνο που θα καταφέρετε είναι να σπαταλήσετε ενέργεια, αφού ο χώρος δεν θα ψυχθεί πιο γρήγορα.

* Όσον αφορά την ένταση του αέρα, έχετε κατά νου ότι σε χαμηλή σκάλα είναι μεν χαμηλότερη, αλλά ο αέρας που βγάζει είναι πολύ δροσερός, ενώ στην υψηλή σκάλα έχουμε μεν περισσότερο αέρα αλλά δεν είναι το ίδιο δροσερός.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v