Μεσόγειο τη λεν'

Μια υπέροχη, άκρως καλοκαιρινή συνταγή για ψευτογκρατέν με ντοματίνια και αρωματικά ψίχουλα.
Μεσόγειο τη λεν
της Αγάπης Μαργετίδη

Καλοκαιρινού αναγνώσματος συνέχεια. Χαρούμενου και χαλαρού. Δροσερού και φωτεινού. Καυτού, νωχελικού, αισθησιακού. Χωρίς μπιχλιμπίδια και τσάμπα επιτήδευση. Χωρίς περιττά φτιασίδια, στρας και μεταλλικές λάμψεις.

Έχοντας την καταπληκτική τύχη να ζούμε σ’αυτή την μοναδικά προικισμένη γωνιά της γης, όσο κι αν την πληγώνουμε, όσο κι αν της φερόμαστε βάναυσα, αυτή στέκει εκεί, αγέρωχη και μεγαλοπρεπής μέσα στην απλότητά της. Συνεχίζει να μας προσφέρει τους πλούσιους καρπούς της, τα ανεπανάληπτα χρώματα και τις εξαίσιες μουσικές της με τεράστια απλοχεριά. Ως πότε όμως;

Στο καυτό ερώτημα δεν έχω απάντηση. Κι αν κάποιες απαισιόδοξες σκέψεις με βασανίζουν, τους ρίχνω μια κατραπακιά με τον βαρύ πλάστη της κουζίνας και τις εξολοθρεύω. Ας περάσει το καλοκαίρι να πάρουμε δυνάμεις κι αργότερα βλέπουμε.

Το μεσογειακό δοξασμένο καλοκαίρι λάμπει στο φαγητό που σας ετοίμασα σήμερα. Είναι λιτό μα τόσο νόστιμο, που δεν θα δίσταζα να το προσφέρω στον πιο επίσημο καλεσμένο.

Καλοκαιρινό ψευτογκρατέν με ντοματίνια και αρωματικά ψίχουλα

Για 6 άτομα ως συνοδευτικό. Πλένουμε 1 κ. ντοματίνια και κόβουμε στη μέση τα μεγαλύτερα από αυτά. Τα βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος, τα αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε μπόλικο χοντροκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό και τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Στο multi κόβουμε σε χοντρά ψίχουλα 3 χοντρές φέτες μπαγιάτικο ψωμί ή 3 μεγάλα παξιμάδια με 1-2 σκ. σκόρδου. Τα ανακατεύουμε με ελαιόλαδο, μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα στρώνουμε στο σκεύος πάνω από τα ντοματίνια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη λειτουργία του αέρα στους 180ο C, μέχρις ότου σκάσουν τα ντοματίνια και χρυσίσουν τα ψίχουλα. Σερβίρουμε χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου, πασπαλίζοντας με έξτρα μαϊντανό ή βασιλικό.



Tips

• Η προτίμηση στα ντοματίνια προκύπτει από το γεγονός ότι δεν πρόλαβα να πάω στη λαϊκή όπου θα έβρισκα νόστιμες καλοκαιρινές ντομάτες. Φαντάζομαι όμως πόσο καταπληκτικό θα είναι το φαγητό με ντομάτες από μποστάνι και μου τρέχουν τα σάλια. Ευτυχώς στην πόλη μας σώζουν τα ντοματίνια, κάτι είναι κι αυτό.

• Οι διαφορετικές ποικιλίες από ντοματίνια που βρίσκουμε στην αγορά, προσφέρουν η κάθε μια τη δική της γεύση και υφή. Τα κόκκινα τα ξέρουμε όλοι, τα κίτρινα είναι πολύ γλυκά και ζουμερά, ενώ τα μεγαλύτερα μαυροπράσινα είναι πιο όξινα. Ο συνδυασμός των τριών κάνει το φαγητό πολύ νόστιμο.

• Προσέξτε λίγο την ποσότητα του λαδιού, θέλουμε το υπέροχο άρωμά του χωρίς να μας λιγώνει.

• Θα μπορούσατε να προσθέσετε στα ψίχουλα λίγη τριμμένη παρμεζάνα, επίτηδες εγώ δεν έβαλα, μέσα στο πλαίσιο της αφαιρετικότητας που με συνεπήρε σήμερα.

Συνιστώμενη μουσική συντροφιά η ζεστή φωνή του Georges Moustaki. Μεσόγειο τη λεν και παίζουνε γυμνά, παιδιά με μαύρα μάτια αγάλματα πικρά. On peut toujours rêver d’Athènes et Barcelone, il reste un bel été qui ne craint pas l’automne. En Méditerranée.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v