Θερινά τεμπελιάσματα

Τρεις υπέροχες συνταγές για να αξιοποιήσετε το ψητό κοτόπουλο που σας περίσσεψε, φτιάχνοντας δροσερές σαλάτες και σάντουιτς.
Θερινά τεμπελιάσματα

της Αγάπης Μαργετίδη

Πρωινές σκέψεις πρώτης μέρας: Σήμερα λιγουρεύομαι κλασικό ψητό κοτοπουλάκι, δεν έχω όρεξη για πολλά-πολλά. Κάνει όμως αφόρητη ζέστη, τα κλιματιστικά δουλεύουν στο φουλ και η ιδέα να μπω στην κουζίνα δεν με ελκύει καθόλου, πόσο μάλλον να πρέπει να ανάψω φούρνους. Και πώς θα διώξω τις μυρωδιές με τα ερμητικά κλειστά παραθυρόφυλλα; Α πα πα δεν κάνω τίποτα, νομίζω πως το δικαιούμαι άλλωστε. Παίρνω άδεια απ’ τη σημαία κι όχι μόνο δεν έχω καμία τύψη, αλλά το ευχαριστιέμαι κιόλας. Θα παραγγείλω κοτόπουλο στη σούβλα από το γειτονικό ψητοπωλείο κι άντε να κόψω λίγη σαλάτα, μέχρις εκεί.

Βραδινές σκέψεις της ίδιας μέρας: Το κοτόπουλο παραγγέλθηκε πριν προλάβει να με ειδοποιήσει ο καλός μου ότι δεν θα έρθει για φαγητό. Τρώω στα πεταχτά μια φτερούγα κι αυτό ήταν, δεν θέλω άλλο, πώς έγινε τέτοιο θαύμα και δεν πεινάω καθόλου απόψε; Και τώρα τι το κάνω ολόκληρο κοτόπουλο; Το βάζω στο ψυγείο κι αύριο βλέπουμε.

Πρωινές σκέψεις δεύτερης μέρας: Τι κάνω για απόψε; Κοτόπιτα; Αν είναι να κουραστώ διπλά και να μου βγει ξινή η χθεσινή τεμπελιά, να μου λείπει. Μπα, πάλι στο ίδιο μοτίβο με βλέπω, η κουζίνα θα ξεκουραστεί και σήμερα, κι εγώ μαζί της. Θα φτιάξω μια σαλάτα με τη ρόκα και το σπανάκι πριν μαραθούν, γιατί απεχθάνομαι να πετάω τρόφιμα. Το mango ωρίμασε επιτέλους κι έτσι θα δοκιμάσω μια νέα συνταγή, αφού βέβαια την φέρω στα μέτρα μου.


Δροσερή σαλάτα με ψητό κοτόπουλο και vinaigrette από mango

Για 2 άτομα. Πολτοποιούμε 1 ώριμο mango με τον χυμό από 1-2 μοσχολέμονα (limes), 1 κ. γλ. μέλι, αλατοπίπερο, 1 σκ. σκόρδου, 1 μικρό κομμάτι ginger και 3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση εάν χρειάζεται, σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας. Προσθέτουμε 1-2 ψιλοκομμένες πιπερίτσες chili (με ή χωρίς τα σπόρια τους ανάλογα με τα γούστα μας στο καυτερό) και μπόλικο ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο. Ανακατεύουμε. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε πράσινα σαλατικά της επιλογής μας, τα αλατοπιπερώνουμε και τα περνάμε με λίγο ελαιόλαδο ανακατεύοντας καλά. Προσθέτουμε κομμάτια από ξεκοκαλισμένο ψητό κοτόπουλο (μπορεί να είναι στήθος ή μπούτι ή και τα δυο) και περιχύνουμε με την vinaigrette. Σερβίρουμε με την υπόλοιπη σάλτσα ξεχωριστά.

Tips
-Εάν θέλουμε τη γεύση με λιγότερο έντονη την παρουσία του φρούτου, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη μουστάρδα.
-Θα μπορούσαμε να πολτοποιήσουμε μαζί με τα βασικά υλικά και τις πιπερίτσες και το κόλιανδρο, πλην όμως είναι πιο ελκυστικό στο μάτι να τα ψιλοκόψουμε με το χέρι για να διακρίνονται τα όμορφα χρώματά τους.
-Αυτή η σάλτσα δεν ζωντανεύει μόνο τις σαλάτες, συνοδεύει άνετα κρεατικά και ψαρικά στη σχάρα. Θα την έβλεπα επίσης να στέκεται τέλεια με μεγάλο ψητό καλαμάρι, αλλά και με γαρίδες.
-Συντηρείται άριστα αρκετές μέρες στο ψυγείο, γι’ αυτό εάν περισσέψει κρατήστε την και θα έχετε άλλη μια μέρα χωρίς πολύ μαγείρεμα. Θα χρειαστεί οπωσδήποτε να την φέρετε σε θερμοκρασία δωματίου και ενδεχομένως λίγο αραίωμα με νερό.

Απογευματινές σκέψεις δεύτερης μέρας: Ωραία, πάει το μισό στήθος και το ένα μπούτι. Το υπόλοιπο μισό στήθος θα γίνει κοτοσαλάτα με κάρυ σε σάντουϊτς για αύριο το μεσημέρι.


Σάντουιτς κοτοσαλάτας με κάρυ και πορτοκάλι

Για 4 σάντουϊτς. Ξεψαχνίζουμε μισό στήθος ψητού κοτόπουλου χωρίς την πέτσα του και το διαλύουμε σε κλωστές με τα δάχτυλά μας. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 4 κ.σ. μαγιονέζα με 2-4 κ.γλ. κάρυ και τον χυμό ¼ πορτοκαλιού. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και προαιρετικά λίγες φύτρες (σόγιας, παντζαριού ή σκόρδου) ή ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό. Σ’ αυτό το σάντουιτς ταιριάζει πολύ το πολύσπορο ψωμί.

Tips
-Αναλόγως με το πόσο δυνατό είναι το κάρυ που έχετε, μπορεί να χρειαστείτε λιγότερο ή περισσότερο. Καλύτερα είναι να δοκιμάζετε και να το προσθέτετε σταδιακά. Δεν συστήνω να βάλετε περισσότερη μαγιονέζα για να μην σκεπαστεί το εξωτικό άρωμα του κάρυ.
-Αν θέλετε να αποφύγετε το ψωμί, δεν είναι απαραίτητο να φτιάξετε σάντουιτς. Μπορείτε να σερβίρετε την κοτοσαλάτα με φρέσκες πρασινάδες.

Πρωινές σκέψεις τρίτης μέρας: Αμάν, πολύ μεγάλο ήταν αυτό το κοτόπουλο, τελειωμό δεν έχει. Το υπόλοιπο θα γίνει ασιατική σαλάτα με noodles.


Ασιατική σαλάτα με κοτόπουλο και noodles

Για 4 άτομα ως κυρίως φαγητό. Σ’ αυτή τη σαλάτα ταιριάζουν τα λεπτά noodles ρυζιού. Τα βρίσκετε σε όλα τα σούπερ μάρκετ σε συσκευασία των 225 γρ. Τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ και τα σκεπάζετε με βραστό νερό μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 5΄. Τα ξεπλένετε με άφθονο κρύο νερό, τα σουρώνετε, τα ξαναβάζετε στο μπολ, τα περιχύνετε με λίγο sesame oil και τα ανακατεύετε καλά με τα χέρια σας, φροντίζοντας να τα χωρίσετε, όπως κάνετε με το καταΐφι, για να ξεχωρίσουν μεταξύ τους κα να μην είναι μια μάζα. Κόβετε ένα μέτριο αγγούρι και δύο μέτρια καρότα σε λεπτά μπαστουνάκια και ψιλοκόβετε 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, 1-2 καυτερές πιπερίτσες chili (με ή χωρίς τα σπόρια, ανάλογα με το πόσο καυτερό σας αρέσει) και ½ ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο. Κόβετε ένα στήθος κοτόπουλου (ή 2 μπούτια ή μισό στήθος και 1 μπούτι) σε μικρούς κύβους. Φτιάχνετε τη vinaigrette: Στο multi πολτοποιείτε 1 κομμάτι ginger ίσο περίπου με 2 δάχτυλα, 2 σκ. σκόρδου, τον χυμό από ½ lime, 2-3 κ.σ. soy sauce, 1 κ.σ. sesame oil και 1 κ.σ. ξύδι από ρύζι (mirin). Στο μπολ με τα noodles βάζετε όλα τα υλικά, προσθέτετε 1 κ.σ. σουσάμι και 1 κ.σ. μαυροσούσαμο, προσθέτετε την vinaigrette και ανακατεύετε καλά με τα χέρια σας.

Tips
-Τα λαχανικά είναι ενδεικτικά, μπορείτε να βάλετε πολλά άλλα, όπως ζεματισμένα φασολάκια, ωμά κολοκυθάκια, ζεματισμένο μπρόκολο, διάφορες φύτρες.
-Εάν δεν σας αρέσει το μαυροσούσαμο, παραλείψτε το, αν μισείτε το φρέσκο κόλιανδρο, αντικαταστήστε το με μαϊντανό ή βασιλικό.
-Μπορείτε να προσθέσετε peanuts για έξτρα τραγανό δάγκωμα.
-Εάν δεν έχετε ξύδι ρυζιού, βάλτε ένα λευκό ξύδι.
-Όσοι αγαπάτε την ασιατική κουζίνα, ίσως σας βρίσκεται στο ψυγείο πάστα miso: Προσθέστε το στη vinaigrette για έξτρα νοστιμιά.

Βραδινές σκέψεις τρίτης μέρας: Εδώ που τα λέμε, σιγά το τεμπέλιασμα, ξεπατώθηκα πάλι. Και αύριο τι μαγειρεύουμε άραγε; Ωχ, γιατί παιδεύομαι βραδιάτικα; After all, tomorrow is another day, δίκιο είχε η Scarlett!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v