Μαγειρικό λεξικό για τους αρχάριους της κουζίνας
Τι είναι το κονφί; Σε τι διαφέρει το σωτάρισμα από το τσιγάρισμα και τι πρέπει να κάνετε αν κάποιος σας ζητήσει το φιλέτο που του ετοιμάζετε «μπλου»; Συγκεντρώνουμε τριάντα βασικούς μαγειρικούς όρους που αγνοούν οι αρχάριοι (και όχι μόνο) της κουζίνας.

Μαγειρεύω, μαγειρεύεις, μαγειρεύει
*Ζεματίζω: Βράζω σε νερό για λίγα λεπτά, ξεπλένω αμέσως με κρύο νερό και στραγγίζω το υλικό μου. Ανάλογη σημασία έχει και το ρήμα «μπλανσάρω» (μαγειρεύω σε βραστό νερό, αφαιρώ για λίγο και τοποθετώ σε κρύο νερό για να σταματήσει η διαδικασία του μαγειρέματος).
C’est quoi? (Τι είναι αυτό;)
*Μπεν μαρί: Τρόπος μαγειρέματος που αφορά κυρίως προετοιμασία υλικών στην ζαχαροπλαστική. Γίνεται ως εξής: σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό και από πάνω της τοποθετούμε μικρότερη κατσαρόλα, όπου βάζουμε το υλικό που θέλουμε να επεξεργαστούμε με το μπεν μαρί. Το νερό βράζει, και το υλικό – συνήθως σοκολάτα – λιώνει από την θερμότητα. Το όνομά του το οφείλει σε κάποια… Μαρία: Σημαίνει «το μπάνιο της Μαρίας» και αναφέρεται είτε σε κάποια Μαρία από την Φλωρεντία που πρωτοχρησιμοποίησε την τεχνική στον Μεσαίωνα είτε στην Παρθένο Μαρία για τον… ευγενή τρόπο μαγειρέματος. 

