«Νόστιμη» διακόσμηση: Κάντε τα πιάτα σας ομορφότερα

Δεν χρειάζεται να έχετε απαραίτητα τις γνώσεις ενός σεφ για να μπορέσετε να διακοσμήσετε τα πιάτα σας και να κάνετε τις συνταγές σας ακόμα πιο νόστιμες. Tips και συμβουλές για το πώς να «χτίσετε» τα πιάτα σας ώστε να γίνουν (ακόμα) πιο λαχταριστά.
«Νόστιμη» διακόσμηση: Κάντε τα πιάτα σας ομορφότερα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

«Για να χορτάσει το στομάχι πρέπει πρώτα να χορτάσει το μάτι», λένε οι σεφ και δεν έχουν άδικο. Ένα όμορφα «στημένο» πιάτο προδιαθέτει αυτόν που πρόκειται να το καταναλώσει για το καλύτερο. Όταν ένα φαγητό δείχνει ωραίο στο μάτι, τότε μας πείθει ότι θα είναι και ωραίο για τον ουρανίσκο μας. Ο κατάλληλος συνδυασμός κρέατος, άμυλου και λαχανικών, το κατάλληλο μέγεθος, το κατάλληλο στήσιμο, τα κατάλληλα χρώματα, η κατάλληλη διακόσμηση, όλα προσδίδουν έξτρα... πόντους στο πιάτο.

Ωραία λοιπόν όλα αυτά, αλλά πως μπορούμε να τα εφαρμόσουμε στην πράξη χωρίς να έχουμε δίπλωμα (και γνώσεις) σεφ; Όχι και τόσο δύσκολα όσο νομίζουμε, είναι η απάντηση. Δείτε παρακάτω μερικές βασικές συμβουλές για να… καλλωπίσετε το πιάτο σας και να εκπλήξετε ευχάριστα τους καλεσμένους ή τους φίλους σας.

* Ο βασικότερος κανόνας σωστού στησίματος του πιάτου είναι να υπάρχει όγκος σε αυτό και το φαγητό να μην είναι… διάσπαρτο, αλλά να έχει συγκεκριμένη μορφή και το κυριότερο, ύψος. Έτσι για παράδειγμα σε ένα πιάτο με κρέας ή ψάρι ή κοτόπουλο, λαχανικά και κάποιου είδους άμυλο (π.χ. πουρέ ή ρύζι), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα στρογγυλό κουπ – πατ (κάτι σαν "φόρμα", θα βρείτε σε πολλά σχέδια εδώ) για να δώσετε σχήμα στο άμυλο και να το τοποθετήσετε ως βάση στο πιάτο. Από πάνω βάζετε τα λαχανικά πάλι με κουπ - πατ, από πάνω το κρέας σε μικρή ποσότητα και πάνω από αυτό ένα φύλο από κάποιο φυτό το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην συνταγή του κρέατος. Για παράδειγμα ένα φυλλαράκι μαϊντανού, ένα φυλλαράκι δενδρολίβανου ή ένα φυλλαράκι βασιλικού.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο πώς:




* Το ίδιο ακριβώς «χτίσιμο» με κουπ–πατ μπορείτε να κάνετε και με τις μακαρονάδες. Τοποθετείτε τα μακαρόνια στην βάση με τη βοήθεια του κουπ-πατ, βάζετε από πάνω την σάλτσα και διακοσμείτε με ένα φυλλαράκι βασιλικού.

* Αν το πιάτο σας είναι καυτερό, μπορείτε να το διακοσμήσετε, τοποθετώντας πάνω από το κρέας ένα μικρό μπουκετάκι από κόκκινες πιπεριές chili.



* Για φαγητά που περιέχουν σάλτσα, μπορείτε να κάνετε διάφορες «πινελιές» με αυτήν, με την
βοήθεια ενός κουταλιού γύρω – γύρω από το πιάτο, κάνοντάς το έτσι ακόμα πιο ελκυστικό.

* Βάλτε μια κουταλιά σάλτσας στην μια άκρη του πιάτου και βάλτε ακόμα μια κουταλιά της συμπληρωματικής σάλτσας δίπλα στην πρώτη, έτσι ώστε να την ακουμπά ίσα ίσα, αλλά να μην την υπερκαλύπτει. Σύρετε μια οδοντογλυφίδα πάνω και κάτω κατά μήκος των δύο σαλτσών αναμειγνύοντάς τες σε σχήμα ζιγκ ζαγκ προς το κέντρο του πιάτου. Ύστερα τοποθετήστε το κρέας, το άμυλο και τα λαχανικά από πάνω καλύπτοντας ένα μέρος του σχεδίου, αλλά όχι όλο.

* Αντίστοιχη διακόσμηση μπορεί να γίνει με τριμμένα μπαχαρικά (πάπρικα, κόκκινο πιπέρι, μπαχάρι κτλ.) στο χείλος του πιάτου.

* Αν το πιάτο σας συνοδεύεται με λαχανικά, φροντίστε να είναι όσο πιο πολύχρωμα γίνεται και σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία. Μπορείτε να επιλέξτε για παράδειγμα, μπρόκολο, καρότο, ραπανάκι, κουνουπίδι και κολοκυθάκι.

* Τα γλυκά σας μπορούν κάλλιστα να διακοσμηθούν με sticks καραμέλας ή κανέλλας ή με σιρόπι φρούτων, σοκολάτας ή καραμέλας, ανάλογα με το είδος τους. Εξίσου εντυπωσιακή είναι η διακόσμηση ενός γλυκού με τον καρπό της βανίλιας δίπλα του ατόφιο. Tip: Αποξηράνετε σε μια λαδόκολλα στον φούρνο λεπτοκομμένες φλοίδες πορτοκαλιού ή λεμονιού στους 50 βαθμούς για 4 με 5 ώρες και διακοσμήστε με αυτά τα γλυκά σας.


* Μια εξίσου καλή πρόταση διακόσμησης για γλυκά είναι να πασπαλίσετε το πιάτο με άχνη ζάχαρη ή σκόνη κακάο ή να ρίξετε στην επιφάνεια του πιάτου χρωματιστή ζάχαρη και να σερβίρετε από πάνω το γλυκό, στο κέντρο του. Από πάνω μπορείτε να ρίξετε τριμμένο καρύδι ή αποξηραμένα φρούτα.

* Για τις σαλάτες ισχύει ο ίδιος κανόνας του «όγκου», όμως μια καλή εναλλακτική είναι να τις σερβίρετε μέσα σε μια φωλιά τορτίγιας. Θα την βρείτε στα σούπερ μάρκετ.

Ευχαριστούμε τους σεφ Νικόλα Ρουβέλα και Νικόλα Μαργέλο για τις συμβουλές τους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v