Τα παιδία παίζει… στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Εργαστήρια, ξεναγήσεις και προτάσεις για δημιουργική απασχόληση ετοιμάζει φέτος το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για παιδιά κάθε ηλικίας και οικογένειες.
Τα παιδία παίζει… στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Πολλά ωραία και ενδιαφέροντα προγραμματίζει και φέτος το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για πιτσιρίκια κάθε ηλικίας και τις οικογένειές τους. Δημιουργικά απογεύματα, εργαστήρια, ξεναγήσεις και άλλα πολλά θα «τρέχουν» όλη την χρονιά. Ιδού μερικά από τα highlights.

(*) Σημείωση: Για τη συμμετοχή σε όλα τα προγράμματα είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο 210 7294220 (Δευτέρα – Παρασκευή: 10.00-13.00)

Εργαστήριο ζωγραφικής. Για παιδιά 12-15 χρονών
Με τον ζωγράφο Διονύση Καμπόλη και την παιδαγωγό Γκέλυ Τζαμουράνη
Συμμετοχή: €45
ΦΙΛΟΙ ΜΚΤ: €40 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €40
Ηλικίες: 12-15 χρονών

Κύκλος 3 συναντήσεων: 25 Οκτωβρίου, 1 και 8 Νοεμβρίου
Ανακαλύπτοντας τα μυστικά του σχεδίου
Το σχέδιο είναι η γλώσσα που επιτρέπει στον καλλιτέχνη να αποτυπώσει τις τρεις διαστάσεις του πραγματικού κόσμου στις δύο διαστάσεις του χαρτιού ή του καμβά. Η γλώσσα αυτή, αντί για λέξεις, έχει σημεία και γραμμές, σχήματα και επιφάνειες, φως και σκιά. Στον κύκλο αυτόν, θα κάνουμε μια πρώτη γνωριμία με τις παραπάνω έννοιες, που αποτελούν το βασικό οπτικό λεξιλόγιο του σχεδίου, δίνοντας έμφαση στον τρόπο με τον οποίο το φως και η σκιά μεταφράζονται σε τονικές διαβαθμίσεις. Για να διευκολυνθούμε σ’ αυτήν την προσέγγιση, θα χρησιμοποιήσουμε γεωμετρικά στερεά, όπως κύβο, σφαίρα, κώνο, πυραμίδα, τα οποία θα φωτίσουμε τεχνητά, προκειμένου να προκύψουν σαφέστερες αντιθέσεις μεταξύ φωτισμένων και σκιασμένων περιοχών. Θα δουλέψουμε με τρία υλικά: μολύβι, κάρβουνο και τέμπερα, σε άσπρο και μαύρο. Η ποικιλία αυτή θα επιτρέψει την πληρέστερη κατανόηση της έννοιας της τονικότητας.

Διαδρομές στο Μουσείο. Για γονείς και παιδιά από 5 χρονών και άνω
Με την αρχαιολόγο-μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Σταμίδη
Συμμετοχή: €7 (για 1 παιδί και 1 συνοδό). Επιπλέον ενήλικας €7. Επιπλέον παιδί €5
Ηλικίες: από 5 χρονών και άνω

Κυριακή 19 Οκτωβρίου, 11.30-12.30
Η Ζωή των Παιδιών στην Αρχαιότητα
Στην επόμενη «Διαδρομή» επισκεπτόμαστε ένα σπίτι στην αρχαία Αθήνα. Εκεί ανακαλύπτουμε παιχνίδια και καθημερινά αντικείμενα των παιδιών που μας βοηθούν να μάθουμε για τον τρόπο ζωής τους!

Η Χαρά των Παιχνιδιών!
Εργαστήριο για γονείς & παιδιά 2-3,5 χρονών
Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την εξελεγκτική ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου

Η Χαρά δεν ξέρει μόνο όλα τα παιχνίδια αλλά ξέρει κι ένα σωρό πράγματα γι’ αυτά.
Κάθε μήνα λοιπόν έρχεται κοντά μας με ένα καινούργιο παιχνίδι. Μας το δείχνει, μας λέει το όνομά του, μας εξηγεί πώς παίζεται, μας λέει την ιστορία του και μας ταξιδεύει σε κόσμους μαγικούς.

Ένα εργαστήριο που ενεργοποιεί τόσο τις αισθήσεις των παιδιών όσο και των γονιών, ενισχύει τη φαντασία των μικρών μας επισκεπτών και την αντίληψή τους, συντελεί στην ανάπτυξη των λεπτών δεξιοτήτων τους, τα εξοικειώνει με την τέχνη και βοηθάει στην κοινωνικοποίησή τους.

Κυριακή 5 & Κυριακή 12 Οκτωβρίου, 11.30-13.00
Σβούρες, οι Χορεύτριες
Συμμετοχή: €15
ΦΙΛΟΙ ΜΚΤ: €12 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12
Ηλικίες: 2-3,5 χρονών

Σβούρες σβουρίζουν και όλο τον κόσμο γυρίζουν. Είναι πολύχρωμες, είναι κεφάτες, άλλες με ρίγες κι άλλες με βούλες κι όλο γυρίζουν κι όλο γυρίζουν. Τις βλέπει η Χαρά, διαλέγει τις πιο χορευταρούδες κι όλες μαζί έρχονται στο Μουσείο. Μας πειράζουν, μας λένε ιστορίες, μας προσκαλούν να παίξουμε μαζί τους και στο τέλος μας λένε όλα τα μυστικά για να φτιάξουμε τις δικές μας πολύχρωμες σβούρες.

Γονείς και παιδιά θα παίξουν με χαρτόνια, αποτυπώματα και χρώματα, θα πειραματιστούν με σφραγίδες από διάφορα υλικά, θα κόψουν, θα κολλήσουν και θα φτιάξουν τις δικές τους πρωτότυπες σβούρες.

Ταξιδεύοντας στους Πολιτισμούς της Γης
Εργαστήριο εικαστικής έκφρασης για παιδιά 5-7 χρονών
Με την εικαστικό–art therapist Νιόβη Σταυροπούλου
Συμμετοχή: €12
ΦΙΛΟΙ ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10
Ηλικίες: 5-7 χρονών

Την φετινή χρονιά στο Μουσείο τα παιδιά θα γίνουν εξερευνητές και μέσα από τη μυθολογία, τους θρύλους και τα παραδοσιακά παραμύθια θα γνωρίσουν τα ήθη και τα έθιμα αρχαίων χαμένων πολιτισμών, θα ανακαλύψουν τα μυστικά τους και με αφορμή τα αντικείμενα των διαφορετικών πολιτισμών, θα δημιουργήσουν τα δικά τους έργα. Τον Οκτώβριο θα ανακαλύψουμε τους πολιτισμούς των Αζτέκων του Μεξικού, των Μάγια της Κεντρικής Αμερικής/Μεσοαμερικής και των Ίνκας του Περού.

Σάββατο 11 Οκτωβρίου, 11.00-13.00
Αζτέκοι
Τα παιδιά θα γνωρίσουν το ημερολόγιο των Αζτέκων,τα Πικτογραφήματα και άλλες πτυχές της τέχνης αυτού του αρχαίου πολιτισμού μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τους μύθους και την επαφή με υλικά όπως τέμπερες, λαδοπαστέλ, κάρβουνο κ.ά. Θα ζωγραφίσουν, θα χαράξουν, θα συνθέσουν και θα τυπώσουν μοτίβα της τέχνης αυτού του πολιτισμού.

Κυριακή 26 Οκτωβρίου, 11:30 – 13:30
Ίνκας
Ζώα και άλλα παράξενα πλάσματα της Μυθολογίας των Αζτέκων θα ζωντανέψουν μέσα από θρύλους και θεατρικό παιχνίδι, ενώ στο τέλος όλες οι κατασκευές μας θα χρησιμοποιηθούν για να φτιάξουμε το δικό μας τοτέμ. Τα παιδιά θα δουλέψουν με φελιζόλ και άλλα υλικά.

Ταξιδεύοντας στους Πολιτισμούς της Γης
Εργαστήριο εικαστικής έκφρασης για παιδιά 8-11 χρονών
Με την εικαστικό–art therapist Νιόβη Σταυροπούλου
Συμμετοχή: €12
ΦΙΛΟΙ ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10
Ηλικίες: 8-11 χρονών

Κυριακή 12 Οκτωβρίου, 11.30-13.30
Ίνκας
Ζώα και άλλα παράξενα πλάσματα της Μυθολογίας των Αζτέκων θα ζωντανέψουν μέσα από θρύλους και θεατρικό παιχνίδι, ενώ στο τέλος όλες οι κατασκευές μας θα χρησιμοποιηθούν για να φτιάξουν το δικό μας τοτέμ. Τα παιδιά θα δουλέψουν με φελιζόλ και άλλα υλικά.

Σάββατο 25 Οκτωβρίου, 11:00 – 13:00
Μάγια
Μυθικοί ήρωες και παράξενοι θεοί θα ζωντανέψουν μέσα από την αφήγηση και το θεατρικό παιχνίδι, και μέσα από μάσκες που θα δημιουργήσουν τα παιδιά με γυψόγαζα και άλλα υλικά.

Γύρω – Γύρω όλοι ….στις Κυκλάδες
Εργαστήρι για παιδιά 4-5 χρονών
Με την αφηγήτρια Δέσποινα Σακελλαρίου και την εξελεγκτική ψυχολόγο Αντωνία Βέλλιου
Συμμετοχή: €10
ΦΙΛΟΙ ΜΚΤ: €7 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €7
Ηλικίες: 4-5 χρονών

Στη Δήλο, στη Σέριφο, στην Αμοργό, στη Μύκονο, στη Νάξο και στη Σίφνο, κάθε εργαστήριο κι ένας διαφορετικός προορισμός. Ένα ταξίδι στις Κυκλάδες, τις παραδόσεις, τη μουσική, τις φορεσιές, την αρχιτεκτονική, την τέχνη, τους μύθους και τα παραμύθια τους. Στο φετινό εργαστήριο, κάθε μήνα θα ταξιδεύουμε και σ’ ένα διαφορετικό νησί των Κυκλάδων, θα βλέπουμε εικόνες, θα ακούμε και θα χορεύουμε τραγούδια του τόπου, θα λέμε τους μύθους και τα παραμύθια τους και θα ανακαλύπτουμε τις παραδοσιακές τεχνικές που έχει το κάθε νησί.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να εξοικειωθούν τα παιδιά με την παράδοση και τον πολιτισμό των Κυκλάδων και πάνω σ’ αυτήν τη βάση να αναπτύξουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, καθώς και να εξασκήσουν τόσο τις δεξιότητες όσο και την κοινωνικότητά τους.

Μια δημιουργική διαδικασία όπου όλα είναι αλληλένδετα. Ο λόγος ενεργοποιεί τη φαντασία. Η φαντασία ζωντανεύει εικόνες. Οι εικόνες γεννούν την έμπνευση. Κι εκεί μπαίνουν στο παιχνίδι τα υλικά για να την αλλάξουν και να την πάνε σε δικά τους μονοπάτια. Η τεχνική σφραγίζει το ταξίδι δίνοντας την τελική μορφή - το έργο.

Κυριακή 19 Οκτωβρίου, 11.30-13.00 &
Σάββατο 25 Οκτωβρίου, 11.00-12.30
Δήλος. Φυλαχτά και πολύχρωμα ψηφιδωτά

Πρώτος σταθμός σ’ αυτό μας το ταξίδι είναι η Δήλος, η μητρόπολη του αρχαίου κόσμου και το σημείο που ορίζει τις Κυκλάδες. Εκεί μας περιμένει μια ολόκληρη πολιτεία, θαρρείς ανέγγιχτη από το χρόνο, για να ανακαλύψουμε τα σπιτικά της, τους ναούς της, τα θέατρα της, και τα αγάλματά της.

Μας καλεί να καθίσουμε στη σκιά των ερειπίων και να ακούσουμε ένα μύθο. Κι αυτός ο μύθος θα μας πει για ένα νησί που επέπλεε και ταξίδευε σε όλο το Αιγαίο και για το πώς στάθηκε για πρώτη φορά και πάνω του η Λητώ γέννησε κι ανάθρεψε τα δυο της παιδιά, τον Απόλλωνα και την Άρτεμη!

Θα περπατήσουμε στους δρόμους και στις γειτονιές της πολιτείας της Δήλου για να θαυμάσουμε τα όμορφα ψηφιδωτά με τα οποία στόλιζαν τις αυλές και τους τοίχους των σπιτιών τους και θα ανακαλύψουμε τα φυλαχτά που έβαζαν στα κατώφλια τους. Θα μάθουμε από την τέχνη τους και θα παίξουμε με ψηφίδες για να φτιάξουμε τα δικά μας ψηφιδωτά που θα έχουν πάνω τους ανθρώπους, ζώα, δέντρα και άλλα πολλά. Και δεν είναι μόνο αυτά. Φεύγοντας από εκεί θα πάρουμε μαζί μας τα δικά μας φυλαχτά για καλή τύχη που θα τα φτιάξουμε όπως τα έφτιαχναν τότε με πολύχρωμε ψηφίδες και πηλό.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v