Πάσχα με τα παιδιά: 10 «λαμπρές» προτάσεις

Εργαστήρια βαφής αυγών και πασχαλιάτικων βιτρώ, γνωριμία με μεγάλους Έλληνες ζωγράφους, παιχνίδι και γνώση. Δέκα «λαμπρές» προτάσεις για Πάσχα με τα πιτσιρίκια.
Πάσχα με τα παιδιά: 10 «λαμπρές» προτάσεις
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι εδώ, τα σχολεία είναι κλειστά και εσείς ανυπομονείτε να περάσετε (και καλά) όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο με τα πιτσιρίκια. Τι θα λέγατε όμως αν αυτός ο χρόνος ήταν για εκείνα πολύ πιο δημιουργικός και διασκεδαστικός από το να κάθονται σπίτι και να βλέπουν τηλεόραση μαζί σας;

Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες πασχαλινές εκδηλώσεις σε μουσεία, παιδικά εργαστήρια και εμπορικά κέντρα για τις ημέρες του Πάσχα.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το Διάστημα στον Ελληνικό Κόσμο

Με αφορμή την έκθεση «Η κατάκτηση του Διαστήματος» από το Αμερικάνικο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης, ο Ελληνικός Κόσμος προγραμμάτισε για τις πασχαλινές ημέρες ένα σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 5 μέχρι 12 ετών. Τι θα περιλαμβάνει; Μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τις ιστορικές αποστολές στο διάστημα, αλλά και την ιστορία της εξερεύνησής του, θα ταξιδέψουν στη Σελήνη, στον Άρη και στους αστεροειδής και θα ανακαλύψουν τι μας επιφυλάσσει το μέλλον πέρα από τα όρια της γης. Το πρόγραμμα θα τρέξει από την Μεγάλη Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη και από την Τρίτη του Πάσχα μέχρι και το Σάββατο 26 Απριλίου. Το κόστος για τα παιδιά είναι 4€ και για τους ενήλικες 7€.

Πασχαλινό Camp στην Καλλιτεχνούπολη

Το παιδικό κέντρο Καλλιτεχνούπολη στον Πειραιά (Δημητρίου Ράλλη 104 & Αντωνίου Θεοχάρη, Καλλίπολη, τηλ: 2104514888) διοργανώνει για ακόμα μια χρονιά το πασχαλινό του camp για παιδιά από 4 έως 10 χρονών, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εργαστήρι φυσικού πηλού, εργαστήρι για πασχαλινό καλάθι και βαφή αυγών και θα διαρκέσει από τις 14 μέχρι τις 17 Απριλίου και από τις 22 μέχρι τις 25. Το κόστος ανέρχεται στα 15€ ανά ημέρα και στα 100€ για όλο το οκταήμερο (χωρίς ΦΠΑ). Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Πάσχα στην Παραμυθοχώρα

Στον παιδικό πολυχώρο του Μετς, η Μαρία και η Σπιριδούλα περιμένουν για ακόμα μια χρονιά τα πιτσιρίκια για να μοιραστούν μαζί τους τις παραδόσεις του Πάσχα μέσα από γεύσεις και μυρωδιές, και παραστάσεις. Υπέρ-πλούσιο θα είναι λοιπόν το πρόγραμμα της Παραμυθοχώρας για την Μεγάλη Εβδομάδα, από το οποίο και ξεχωρίζουμε την παράσταση κουκλοθεάτρου «Δόνα η Τερηδόνα» του Ευγένιου Τριβιζά τη Μεγάλη Δευτέρα, τη διαδραστική κουκλοθεατρική παράσταση «Το ψηλότερο μπαλκόνι του κόσμου» την Μεγάλη Τρίτη και το εργαστήρι κατασκευής λαμπάδας την Μεγάλη Τετάρτη. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Εργαστήρια σε παιδικά Μουσεία

Στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης (Kόδρου 9, προέκταση οδού Bουλής, Πλάκα) τα παιδιά με τη βοήθεια ανθρώπων εξειδικευμένων σε θέματα τέχνης πειραματίζονται με διάφορα υλικά και τεχνικές ζωγραφικής, αντλώντας έμπνευση από έργα μεγάλων Ελλήνων Ζωγράφων. Έτσι, για παράδειγμα, τα παιδιά νηπιαγωγείου και Α/Β δημοτικού θα ζωγραφίσουν το Ελληνικό Πασχαλινό Τραπέζι του Θεόφιλου την Μεγάλη Τρίτη, ενώ τα παιδιά Γ-ΣΤ Δημοτικού την Μεγάλη Τετάρτη. Ο κόστος ανέρχεται στα 8€ ανά παιδί (κρατήσεις θέσης στο 210 3312 621, 210 3312 750).

Παράλληλα, στο Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας (Καρατζά 7 & Τσάμη Καρατάσου 56, Φιλοπάππου, Αθήνα, τηλ: 210 92 18 329), παιδιά 5 έως 12 χρονών στις 14,15,16 και 17 Απριλίου θα προσπαθήσουν να εξιχνιάσουν τα… ανοιξηχνιάστα καμώματα της Άνοιξης μέσα από ένα δημιουργικό εργαστήρι μυθοπλασίας και διάδρασης με το παραμύθι (είσοδος 8€, στην τιμή των εργαστηρίων συμπεριλαμβάνεται και η είσοδος στο Μουσείο).

Τέλος, στο Παιδικό Μουσείο (Κυδαθηναίων 14, Πλάκα, τηλ: 210-3312995-6) πιτσιρίκια ηλικίας 3-6 χρονών παρασκευάζουν την παραδοσιακή τσέχικη συνταγή μαζανέτς την Μεγάλη Τρίτη και ανακαλύπτουν πασχαλινές μυρωδιές και γεύσεις την Μεγάλη Τετάρτη. Στον ίδιο χώρο παιδιά 7 -12 χρονών εντρυφούν στη βυζαντινή μουσική την Μεγάλη Τρίτη, φτιάχνουν τσουρεκάκια την Μεγάλη Τετάρτη, ανακαλύπτουν την τεχνική του βιτρό την Μεγάλη Πέμπτη και φτιάχνουν το φαναράκι της Λαμπρής το Μεγάλο Σάββατο. Το κόστος συμμετοχής για ένα παιδί είναι 8€ και για δύο παιδιά 14€. Για τρία παιδιά και πάνω ανέρχεται στα 6€ ανά παιδί.

Πασχαλινές εκδηλώσεις σε εμπορικά κέντρα…

Σε κλίμα πασχαλινό, όπως θα περίμενε κανείς, τα εμπορικά κέντρα της πόλης διοργανώνουν τακτικές εκδηλώσεις για τα παιδιά. Στο Mcarthur Glenn, για παράδειγμα, καταφθάνουν ο Tweety, ο Sylvester, ο Taz, ο Buggs Bunny, ο Duffy Duck, ο Road Runner, αλλά και το Coyote από τις 11 μέχρι και τις 19 Απριλίου και στήνουν ένα μεγάλο παιδικό πάρτυ με δημιουργικά παιχνίδια και παιδικές δραστηριότητες (το πρόγραμμα εδώ). Στο Mall κάνουν την εμφάνισή τους μέχρι και τις 27 Απριλίου οι πασχαλίτσες και μαζί τους φέρνουν ένα εργοστάσιο σοκολάτας, τον βασιλιά Κούνελο και πρωτότυπα διαδραστικά παιχνίδια και δράσεις της LEGO (δείτε το πρόγραμμα εδώ). Τέλος, στο Athens Metro Mall από τις 11 μέχρι και τις 23 Απριλίου, η οικογένεια των Κοταπληκτικών προσκαλεί τους επισκέπτες κάθε ηλικίας να λάβουν μέρος σε πλούσια διαδραστικά παιχνίδια και επιφυλάσσει τις μεγαλύτερες πασχαλινές εκπλήξεις για τους μικρούς της φίλους (αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ)

Πάσχα, καιρός για… Αηδονάκια

Το θρυλικό λούνα παρκ του Αμαρουσίου (Διονύσου 155 & Ανδρέα Παπανδρέου, Μαρούσι), ντύνεται σε χρώματα πασχαλινά και με πλήρως ανανεωμένη διάθεση καλή μικρούς και μεγάλους για ατελείωτο παιχνίδι. Από το Σάββατο 13 έως και την Μεγάλη Πέμπτη 17 Απριλίου τα πιτσιρίκια μπορούν να διασκεδάσουν παρέα με τις πασχαλιάτικες μασκότ, την Πασχαλίτσα και το Λαγουδάκι, οι οποίες θα τους βοηθήσουν να δημιουργήσουν τα δικά τους πασχαλινά στολίδια αλλά και να κάνουν face painting στα δημιουργικά εργαστήρια που θα έχουν στηθεί. Παράλληλα, έμπειροι παιδαγωγοί της ομάδας Πολύτεχνο θα βοηθήσουν τα παιδιά α παιδιά να αναπτύξουν την δημιουργικότητά τους, φτιάχνοντας από διάφορα υλικά όπως, ξύλο, φελιζόλ, χαρτί, μπογιές και πολλά ακόμα διακοσμητικά στοιχεία πασχαλινά στολίδια με την υπογραφή τους. Σημειώστε ότι τα εργαστήρια στα Αηδονάκια λειτουργούν τις παραπάνω μέρες από τις 12:00 μέχρι τις 20:00. 



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v