Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Σαββατοκύριακα με νόημα

Μάθετε για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης που μετατρέπουν τα σαββατοκύριακα σε αφορμές για δημιουργικό παιχνίδι για όλη την οικογένεια.
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Σαββατοκύριακα με νόημα
Ταξίδι στα Μουσεία όλου του κόσμου, ζωγραφική και δημιουργική εικαστική έκφραση, πειραματισμός με τις ψηφιακές τέχνες και ιστορίες comics κατευθείαν… από την αρχαία Αθήνα: Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης έχουν πλάκα και προσκαλούν παιδιά κάθε ηλικίας αλλά και τους γονείς τους να μπουν «στο παχνίδι».

Κάθε Σαββατοκύριακο, έως το τέλος του Μαΐου, παιδιά και γονείς έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο του Μουσείου μέσα από διαδραστικές ξεναγήσεις και να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα συμμετέχοντας σε εικαστικά και άλλα δημιουργικά εργαστήρια. Συγκεκριμένα, έχετε να επιλέξετε από τα εξής εκπαιδευτικά προγράμματα:

Εργαστήριο εικαστικής έκφρασης (Σάββατο 12/4, 11.00 – 13.00, 5-10 ετών)
Στο εργαστήριο εικαστικής έκφρασης η φαντασία έχει τον πρώτο ρόλο. Τα παιδιά μαθαίνουν πώς γνωστοί καλλιτέχνες πειραματίστηκαν με διάφορα υλικά και τεχνικές για να δημιουργήσουν τα έργα τους. Απλά υλικά, όπως πηλός, χαρτοπολτός, γυψόγαζα, χρωματιστά χαρτόνια, ξυλομπογιές και τέμπερες, δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν δημιουργικά τη φαντασία τους και να εκφραστούν κατασκευάζοντας τα δικά τους έργα τέχνης.
Κόστος: €12 (αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο €10 το καθένα). Παρέχονται τα υλικά.

Εργαστήριο ζωγραφικής (Σάββατο 12/4, 13.00 – 15.00, 8-11 ετών)
Στο εργαστήριο ζωγραφικής τα παιδιά 8-11 ετών γνωρίζουν το έργο ελλήνων και ξένων ζωγράφων, σχεδιάζουν με μολύβι και κάρβουνο, ζωγραφίζουν με τέμπερες, παστέλ και μαρκαδόρους, μαθαίνουν να χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές και δημιουργούν τα δικά τους έργα. Έχουν ακόμα την ευκαιρία να επισκεφθούν τις συλλογές του Μουσείου, να επισκεφτούν άλλα Μουσεία, να εμπνευστούν από τα αντικείμενα και να συνθέσουν τα έργα τους.
Κόστος: €55 ευρώ (αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο €50 το καθένα)

Εργαστήριο ζωγραφικής (Σάββατο 12/4, 13.00 – 15.00, 12-15 ετών)
Στο εργαστήριο ζωγραφικής, τα παιδιά 12-15 ετών, μέσα από τη μελέτη των έργων γνωστών ζωγράφων, έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν σε θέματα, όπως η προσωπογραφία, η νεκρή φύση, η χρήση του χρώματος, η προοπτική, καθώς και το graffiti, η pop art, τα κόμικς και άλλα. Σε κάθε συνάντηση πειραματίζονται με διαφορετικά υλικά στο σχέδιο και τη ζωγραφική και δουλεύουν με διαφορετικές τεχνικές. Στο πλαίσιο των φετινών δράσεων του εργαστηρίου πραγματοποιούνται και επισκέψεις σε άλλα μουσεία.
Κόστος: €55 ευρώ (αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο €50 το καθένα)

Εργαστήριο ψηφιακής τέχνης (8-11 ετών – το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο)
Στο εργαστήριο ψηφιακής τέχνης παιδιά 8-11 ετών μαθαίνουν τις τεχνικές και τη θεωρία για να δημιουργήσουν στον υπολογιστή μια εικονογραφημένη ιστορία, ένα comic. Η ιστορία τους ξετυλίγεται στην αρχαία Αθήνα. Τα παιδιά κάνουν ένα ταξίδι στον χρόνο, στην Αθήνα του 5ου π.Χ. αιώνα και δημιουργούν με ψηφιακό τρόπο ήρωες και δράση, μια ιστορία δηλαδή, αξιοποιώντας τα εκθέματα του μουσείου.

Πόσα Μουσεία χωράνε σε ένα Μουσείο; (Σάββατο και Κυριακή 12-13/4, 11.30 – 13.00, 4-5 ετών)
Κάθε εργαστήριο κι ένα διαφορετικό μουσείο του κόσμου, από την Αμερική στην Ισπανία, και από τη Γαλλία στη Βέλγιο. Ένα ταξίδι στα γλυπτά και σε έργα σπουδαίων καλλιτεχνών του MoMA στην Νέα Υόρκη, στο δαιδαλώδες κτήριο του Guggenheim στο Μπιλμπάο και στους Ιμπρεσιονιστές του Musée d’ Orsay στο Παρίσι: Κάθε μήνα ταξιδεύουμε σε ένα καινούργιο μουσείο και γνωρίζουμε γνωστούς καλλιτέχνες και διάφορες τεχνικές.
Κόστος: €10 (αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο €7 το καθένα)

Φτιάχνω τέχνη με τα χέρια μου (Σάββατο και Κυριακή 5-6/4, 11.30 – 13.00, γονείς και παιδιά 2-3,5 ετών)
Παιδιά και γονείς εξερευνούν μαζί τη χαρά του παιχνιδιού, της μουσικής και της κίνησης, τη γαλήνη του να ακούνε μαζί παραμύθια και την απόλαυση του να δημιουργούν μαζί και να εκφράζονται καλλιτεχνικά με πρωτότυπα υλικά. Ένα εργαστήριο που ενεργοποιεί τόσο τις αισθήσεις των παιδιών όσο και των γονιών, ενισχύει τη φαντασία και την αντίληψή τους, συντελεί στην ανάπτυξη των λεπτών δεξιοτήτων των παιδιών, τα εξοικειώνει με την τέχνη και βοηθάει στην κοινωνικοποίησή τους.
Κόστος: €15 (αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο €12 το καθένα)

Διαδρομές στο Μουσείο (Κυριακή 13/4, 11.30 – 12.30, για οικογένειες)
Γονείς και παιδιά έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις συλλογές του Μουσείου και στις περιοδικές εκθέσεις του και να μάθουν για τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, την Αρχαία Ελληνική και Κυπριακή τέχνη. Μέσα από διαφορετικές διαδρομές με παιχνίδια και ερωτήσεις ανακαλύπτουν τον κόσμο των αρχαίων.
Κόστος: €7 (για ένα παιδί και συνοδό). Επιπλέον ενήλικας €7, για κάθε επιπλέον παιδί €5

Ενημερωθείτε για τους υπεύθυνους, επιλέγοντας το αντίστοιχο link από τα προγράμματα του Σαββάτου εδώ και της Κυριακής εδώ

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα
Τηλ: 210 7228321-3
www.cycladic.gr    
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v