Βαρελάκια μπύρας: Μία mini pub στο ψυγείο σας

Οι φίλοι της μπύρας δεν χρειάζονται συστάσεις: η στιγμή που ανοίγει η κάνουλα στην αγαπημένη τους μπυραρία και αρχίζει η μπυρο-θεραπεία είναι ιερή. Δείτε πώς μπορείτε να μεταφέρετε αυτήν την εμπειρία στο σπίτι σας με τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Βαρελάκια μπύρας: Μία mini pub στο ψυγείο σας
του Γιώργου Κόκουβα

Από όλα τα «gadgets» που μπορεί να διαθέτει μια κουζίνα, το πιο χρηστικό, αν ρωτούσαμε μόνο τον ανδρικό πληθυσμό, θα ήταν ένα βαρελάκι μπύρας. Καλά τα κουτάκια, ωραία και τα μπουκάλια, αλλά το σερβίρισμα της αγαπημένης μας μπύρας, φρέσκιας και παγωμένης, όπως θα την απολαμβάναμε σε μια καλή pub δεν συγκρίνεται με καμία… «εμπυρία». Ποιες είναι, όμως οι επιλογές σας στην αγορά; Με άλλα λόγια, τι έχει φτάσει μέχρι την Ελλάδα από την μεγάλη ποικιλία από συσκευές «σπιτικής» μπύρας που υπάρχουν στο εξωτερικό;

Λίγα πράγματα, είναι η απάντηση. Γι’ αυτές, τις λίγες έστω επιλογές, φροντίσαμε να συλλέξουμε μέρη, τιμές, οδηγίες, για να πιάσει τόπο –και όχι πάτο- το βαρέλι σας.

Πώς λειτουργούν
Τα βαρελάκια και οι συσκευές που θα βρείτε στην αγορά, λειτουργούν ως εξής. Μέσα στο βαρελάκι υπάρχει η μπύρα, καθώς και μία συσκευασία με διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο πιέζεται όταν προσαρμόσετε και πατήσετε την κάνουλα και έτσι παράγεται ο αφρός. Τέλος, χρειάζεται και μία τάπα για το βαρελάκι για να την προσαρμόσετε αφού το ανοίξετε. Το βαρελάκι, εφόσον δεν υπάρχει μία ειδική συσκευή, όπως αυτή που ακολουθεί, διατηρείται στο ψυγείο. Μην ανησυχείτε για τον χώρο που καταλαμβάνει, καθώς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αφαιρέσετε ένα από τα ράφια του ψυγείου σας.

Ηeineken Draught Keg
Το πεντάλιτρο βαρελάκι της δημοφιλούς μπύρας Heineken μοιάζει με γιγάντιο κουτάκι μπύρας, αλλά δεν είναι απλά μία ακόμη συσκευασία. Διαθέτει υψηλής τεχνολογίας μηχανισμό με χρωματική ένδειξη, που σας ενημερώνει πότε η μπύρα έχει έρθει στην κατάλληλη θερμοκρασία στο ψυγείο σας. Το μίας χρήσης «πακέτο» της Heineken θα το βρείτε στα super-markets και στα κεντρικά σημεία πώλησης στην τιμή των 16 ευρώ περίπου. Η εταιρία παρέχει λεπτομερείς οδηγίες και συμβουλές για να διαχειριστείτε το βαρελάκι σας, τις οποίες μπορείτε να δείτε εδώ

Krups Beertender
Τα… SOS των συσκευών ψύξης και σερβιρίσματος μπύρας έχουν πάνω-πάνω την πιο γνωστή λύση, που ακούει στο όνομα Krups Beertender, συνδυασμένη συνήθως με την φίρμα της Heineken, η οποία την προτείνει ως τον ιδανικό τρόπο για να απολαύσετε το πεντάλιτρο βαρελάκι της. Η Beertender Β90 εγγυάται φρέσκια μπύρα για 30 ημέρες, ψύχει το βαρέλι των 5 λίτρων –δέχεται βαρελάκι Heineken, αλλά και των υπόλοιπων ετικετών της μαμάς εταιρείας, όπως η Amstel-, και διατηρεί την μπύρα στην ιδανική θερμοκρασία των 4 βαθμών Κελσίου χωρίς να χρειαστεί να καταλάβετε καθόλου χώρο στο ψυγείο σας, ενώ διαθέτει και φωτεινές ενδείξεις θερμοκρασίας και ποσότητας του ποτού που απομένει. Θα την βρείτε στην τιμή των 232 ευρώ στο e-shop Net-electric.gr με δωρεάν μεταφορά στο σπίτι σας.

Η λύση της κάβας
Δεν χρειάζεται το βαρελάκι σας να έχει πάνω του φίρμα, που στο κάτω-κάτω περιορίζει τις επιλογές σας, καθώς οι λάτρεις της μπύρας θέλουν να δοκιμάζουν νέες ετικέτες και να απολαμβάνουν πιο ψαγμένες ή εναλλακτικές επιλογές «χύμα» μπύρας. Για αυτήν την περίπτωση, θα βρείτε όλα τα απαραίτητα σε μια καλή κάβα. Εμείς ανακαλύψαμε ό,τι χρειαζόμαστε στην Beernbeer, οι υπεύθυνοι της οποίας μας εξήγησαν πρόθυμα κάθε επιλογή και φροντίζουν η κάβα τους να είναι τόπος ανταλλαγής απόψεων για την μπύρα και όχι απλώς μια εμπορική επιχείρηση.

Συγκεκριμένα, από το e-shop της κάβας μπορείτε να προμηθευτείτε ένα κενό βαρελάκι στην τιμή των 10 ευρώ. Ο μηχανισμός σερβιρίσματος (η ειδική κάνουλα) στοιχίζει 50 ευρώ, ενώ θα χρειαστείτε και ένα σετ από αμπούλες διοξειδίου του άνθρακα και τάπα για το βαρελάκι. Όλα τα παραπάνω μαζί θα κοστίσουν περίπου 65 ευρώ, ενώ στην συνέχεια έχετε την δυνατότητα να γεμίσετε το καινούριο σας βαρελάκι –και να το ξαναγεμίσετε όσες φορές θέλετε- με βαρελίσια μπύρα χύμα. Στην Beernbeer θα βρείτε φρέσκια βαρελίσια Hofbrau Monchen, ξανθιά lager, dunkel ή weisse στην τιμή των 5 ευρώ ανά λίτρο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v