Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε μαξιλάρι;

Αν δεν μπορείς να καταλάβεις πότε χρειάζεται αλλαγή το μαξιλάρι σου, τότε φώναξέ μας για να λύσουμε κι αυτό το μυστήριο.

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε μαξιλάρι;

Αν κατά μέσο όρο κοιμόμαστε οκτώ ώρες την ημέρα, συνολικά περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας – δεκαετίες ολόκληρες δηλαδή – πάνω σε ένα μαξιλάρι. Το θέμα φυσικά δεν είναι αυτό, αφού μάλλον γνώριζες τη μαθηματική αλήθεια που αποκαλύπτει η παραπάνω πρόταση. Το θέμα είναι ότι το ένα τρίτο της ζωής μας επηρεάζει άμεσα και τα υπόλοιπα δύο, αφού η ποιότητα του ύπνου είναι αυτή που δρα αναζωογονητικά στον εαυτό μας, βελτιώνοντας με τη σειρά της την ποιότητα και την ευεξία της ζωής μας. Για την ποιότητα του ύπνου φυσικά ευθύνεται κατά μεγάλο βαθμό τόσο το στρώμα όσο και το μαξιλάρι που χρησιμοποιούμε.

Παρότι σε ό,τι αφορά το στρώμα είμαστε συνήθως πιο προσεκτικοί, δεν συμβαίνει δυστυχώς το ίδιο και με την επιλογή μαξιλαριού αφού τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουμε καν πότε χρειάζεται να το αλλάξουμε. Αν έχεις βρεθεί στην ίδια περίοδο κάνε ένα κρακ στον πιασμένο αυχένα σου και διάβασε προσεκτικά σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να αλλαχτεί το μαξιλάρι σου.

Αν καμπουριάζεις στον ύπνο σου κλάφ' τα Χαράλαμπε

Όταν κοιμάσαι, το μαξιλάρι πρέπει να στηρίζει το κεφάλι και τον αυχένα, ώστε να κοιμάσαι σε μια ουδέτερη στάση, χωρίς να καμπουριάζεις. Αν το μαξιλάρι σου δεν στηρίζει πια τον λαιμό σου, μάλλον ήρθε η ώρα να το αποχαιρετήσεις, αντικαθιστώντας το.

Πόσο κρατάει ένα κοινό μαξιλάρι;

Οι ειδικοί μαξιλαρολόγοι αναφέρουν σε σχετικές έρευνες τους, ότι η μέση διάρκεια ζωής ενός κοινού μαξιλαριού του εμπορίου είναι περίπου δύο χρόνια. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η παραπάνω διάρκεια ζωής συνοδεύει κάθε τύπο μαξιλαριού. Για παράδειγμα τα μαξιλάρια με λατέξ, αφρολέξ ή memory foam (που παίρνουν το σχήμα του σώματός και του κεφαλιού) έχουν αισθητά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (2-3 χρόνια ζωής περισσότερα).

Φοβού τις εξοχές, τις «σακούλες» και τα «γρομπαλάκια»

Αν παρατηρήσεις οποιαδήποτε παραμόρφωση στο εσωτερικό του μαξιλαριού (και τους πολλούς κόμπους καλούς δεν τους λες) τότε μάλλον έχει έρθει η ώρα του.

Οι λεκέδες και η έντονη μυρωδιά δείχνουν τον δρόμο προς τον κάδο σκουπιδιών

Αν οι λεκέδες από ιδρώτα δεν φεύγουν με τίποτα από το μαξιλάρι ή αντίστοιχα η μυρωδιά του είναι έντονη και δύσοσμη τότε χρειάζεται επειγόντως αλλαγή.

Ο πόνος λέει συνήθως την αλήθεια

Αν ξυπνάς πιασμέν@ και πονάς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τότε πρέπει να καταλάβεις ότι το μαξιλάρι σου δεν κάνει πια για σένα και πρέπει να προχωρήσεις σε αλλαγή του.

Το πούπουλο θέλει τίναγμα

Για να επιμηκύνεις κάπως τη «ζωή» ενός πουπουλένιου μαξιλαριού θα πρέπει να το τινάζεις προσεκτικά καθημερινά, γιατί σε διαφορετική περίπτωση ο ύπνος σου κι οι αλλεργίες σου θα γίνουν αβίωτες.

Αν το πλένω θα κρατήσει περισσότερο;

Όχι δεν θα κρατήσει περισσότερο, ωστόσο για την καλύτερη υγιεινήία του μαξιλαριού σου είναι σημαντικό να ακολουθείς πιστά τους κανόνες πλύσης που ισχύουν ανάλογα με το υλικό του. Αν λοιπόν το μαξιλάρι σου μπορεί να μπει στο πλυντήριο, τότε καλό είναι να το πλένεις κάθε έξι μήνες, δίνοντας περίσσια προσοχή στο στέγνωμά του, το οποίο αν δεν είναι καλό μπορεί να καταστρέψει το μαξιλάρι σου.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v