Τι να κάνεις για να μπει καλά η νέα χρονιά

Θέλεις η νέα χρονιά να σου φέρει έρωτα; Δουλειά; Λεφτά; Να τι πρέπει να κάνεις την Παραμονή, σύμφωνα τουλάχιστον με τις παραδόσεις. Δεν ξέρεις ποτέ…
Τι να κάνεις για να μπει καλά η νέα χρονιά
Ταξιδολάτρεις, οι λατινοαμερικάνοι συμβουλεύουν να βάλετε μια άδεια βαλίτσα δίπλα στην πόρτα πριν την αλλαγή, να τη βρει εκεί ο καινούριος χρόνος και να γεμίσει ταξίδια (η χρονιά, όχι η βαλίτσα).

Για όσους εύχονται σταθερότητα στη δουλειά, πάλι, οι Αργεντίνοι λένε ο νέος χρόνος να σας βρει να τρώτε φασόλια.

Το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού μας ημισφαιρίου συμφωνεί πως ό,τι σε βρει να κάνεις ο νέος χρόνος, αυτό θα κάνεις συχνότερα κατά τη διάρκειά του.

Οι Κινέζοι λένε την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς να σκουπίσεις το σπίτι, συγκεντρώνοντας ό,τι είναι να μαζέψεις με το φαράσι στο κέντρο του σπιτιού (αντί για την άκρη ενός δωματίου) και να αδειάσεις το φαράσι από την πίσω πόρτα, και όχι από την μπροστινή –αλλιώς θα διώξεις μαζί με τα κατάλοιπα της προηγούμενης χρονιάς και την καλοτυχία που μπορεί να έχει μαζευτεί στο σπίτι.

Για να αποκτήσεις δύναμη –ψυχική ή/και σωματική– για τη νέα χρονιά, οι Εσθονοί λένε ότι πρέπει να φας από 7 έως 12 γεύματα την Παραμονή.

Στη Βραζιλία, πάλι, επιμένουν πως για να ξεκινήσεις τη νέα χρονιά ανανεωμένος, πρέπει να ρίξεις στη θάλασσα ένα λευκό λουλούδι για τη Γιεμαγιά, την θεά του ωκεανού.

Για να κρατήσεις μακριά τα κακά πνεύματα, στις Φιλιππίνες λένε ότι πρέπει στην αλλαγή του χρόνου να κάνεις πολλή φασαρία. Σκέψου ό,τι συμβαίνει στην αλλαγή του χρόνου σχεδόν σε κάθε ελληνικό σπίτι, συν το να χτυπήσεις, ας πούμε, κανα-δυο κατσαρολικά μεταξύ τους.

Οι Ιταλοί λένε πως αν η νέα χρονιά δεν θέλεις να σου φέρει τίποτα άλλο πέρα από έρωτα και πάθος, το κόλπο είναι ένα και απλό: Η αλλαγή του χρόνου πρέπει να σε βρει να φοράς κόκκινα εσώρουχα –όχι απαραίτητα σκέτα, μπορείς και κάτω από τα ρούχα σου.

Τίποτα, ούτε καν σκουπίδι, δεν βγαίνει από το σπίτι από την αλλαγή του χρόνου μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου, λένε οι Κινέζοι –αλλιώς θα χάνεις πράγματα όλο τον χρόνο. Αν πρέπει να πάρεις φαγητό, ποτό ή οτιδήποτε άλλο μαζί σου, για να το πας κάπου αλλού, άφησέ το έξω από την πόρτα (ή στο αυτοκίνητο) πριν τα Μεσάνυχτα.

Στην Αμερική, τέλος, λένε πως η αλλαγή του χρόνου πρέπει να σε βρει με λεφτά στην τσέπη, για να διασφαλίσεις πως θα έχεις λεφτά όλο τον χρόνο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v