Προλήψεις: 12 άτομα κουνιούνται από την θέση τους

Μαύρες γάτες, γούρια, σκάλες, ταμπέλες, ανοικτά ψαλίδια και κουκουβάγιες. Δώδεκα άτομα κουνιούνται από την θέση τους, σταυρώνουν δάχτυλα, χτυπούν ξύλο και μιλούν στο In2life για τις προσωπικές προλήψεις τους.
Προλήψεις: 12 άτομα κουνιούνται από την θέση τους
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Προσοχή: Το παρακάτω άρθρο είναι γεμάτο δεισιδαιμονίες και προλήψεις. Αν είστε προληπτικοί, καλύτερα να χτυπήσετε ξύλο, να σταυρώσετε τα δάχτυλά σας, να κουνηθείτε από την θέση σας και να φτύσετε τον κόρφο σας πριν συνεχίσετε την ανάγνωση.

Ποιος μπορεί να ορκιστεί πως δεν πέρασε, έστω και στιγμιαία, από το μυαλό του η σκέψη περί επτά χρόνων γρουσουζιάς την τελευταία φορά που έσπασε έναν καθρέφτη ή πανικοβλήθηκε στην εικόνα μιας μαύρης γάτας στον δρόμο; Ποιός μπορεί να πει με σιγουριά ότι δεν αισθάνθηκε περίεργα περνώντας κάτω από μια σκάλα ή ταμπέλα; Όσο τρελές ή οπισθοδρομικές και αν μοιάζουν, οι προλήψεις είναι βαθιά ριζωμένες στην καθημερινότητα του ελληνικού λαού... από πάππου προς πάππου, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό.

Το πως προέκυψαν οι μαζικές αυτές φοβίες αναλύσαμε σε προηγούμενο άρθρο. Αυτή τη φορά, δίνουμε τον λόγο σε δεκατρείς… παρά έναν καθημερινούς ανθρώπους και τους ζητούμε να μοιραστούν μαζί μας τις προλήψεις τους.

Σοφία, 24 χρονών, αθλήτρια: "Πριν από κάθε αγώνα που παίζω τρώω πάντα μακαρόνια με τυρί, κάνω ντουζ και πάντα φοράω την βέρα του μπαμπά μου σαν κολιέ. Στο γυμναστήριο, θεωρώ γρουσουζιά να κάνω μονό αριθμό επαναλήψεων και εννοείται ποτέ δεν κάνω 13. Δεν πάω ποτέ να δώσω εξετάσεις στην σχολή, αν δεν φοράω τα σκουλαρίκια- κρίκους μου. Δεν αφήνω ντουλάπια ανοιχτά, ενώ όποτε δω σαμιαμίδι παίζω Τζόκερ και όποτε μπει στο σπίτι ένα έντομο που λέγεται μουσαφείρης περιμένω πάντα επισκέπτη. Επίσης, δεν τσουγκρίζω ποτέ ποτήρι με νερό η καφέ. Όταν πάω σε κάποιον που είναι κακεντρεχής φοράω ανάποδα την μπλούζα μου. Δεν πατάω τα διαχωριστικά από τα πλακάκια, ενώ αν είναι να φάω κρέας ψωμί και πατάτες θα μοιράσω την κάθε μπουκιά μου ισόποσα ώστε στο τέλος να μου μείνει ένα κομμάτι κρέας, μια πατάτα και ένα κομμάτι ψωμί. Στα σκαλιά ξεκινάω πάντα με το αριστερό και το θεωρώ γρουσουζιά να καταλήξω με το αριστερό και θεωρώ γούρι να φοράω ασορτί βρακί με τα ρούχα μου".

Αντώνης, 38 χρονών, γραφίστας: "Δεν αφήνω ποτέ ανοικτό ψαλίδι στο σπίτι και συνηθίζω να φοράω το βρακί μου ανάποδα για τύχη. Δεν δίνω ποτέ, ούτε παίρνω μαχαίρι ή κοπίδι και δεν κόβω ποτέ τα νύχια μου Δευτέρα, Τετάρτη ή Παρασκευή, γιατί είναι γρουσουζιά. Άμα ποτέ σπάσει καθρέφτης στο σπίτι είναι σίγουρο ότι θα φρικάρω, είχε συμβεί σε έναν φίλο και τον έκανα να πιστέψει ότι για τα επόμενα επτά χρόνια τίποτα δεν θα του πάει καλά. Κάθε φορά που βλέπω νεκροφόρα στον δρόμο φτύνω τον κόρφο μου, ενώ αν δω παπά πιάνω τα @@ μου. Αν ο παπάς γελάει κιόλας, τότε είναι ακόμα μεγαλύτερη γρουσουζιά. Αν με τρώει η μύτη μου, χτυπάω τρεις φορές το χέρι μου για να μην παίξω ξύλο, κατά προτίμηση αυτό με το οποίο την έξυσα. Επίσης, δεν μπαίνω ποτέ με ανοιχτή ομπρέλα το σπίτι, μάλιστα έχω τσακωθεί δεκάδες φορές με άτομα που το κάνουν. Αν ακούσω κουκουβάγια το βράδυ, λέω “να φας το κεφάλι σου” γιατί είναι σημάδι ότι κάποιος θα πεθάνει, το ίδιο και με το αν κλαίει σκύλος. Δύο φορές είχε γαυγίσει ο σκύλος μου παλαιότερα και μέσα σε μια εβδομάδα πέθαναν και οι δύο παππούδες μου".

Μυρτώ, 30 χρονών, αρχιτέκτονας: "Δεν περνάω ποτέ κάτω από ταμπέλες και δεν δίνω ποτέ χέρι με χέρι ψαλίδι ή μαχαίρι, ακόμα και το σαπούνι θα πρέπει αν το αφήσω κάπου για να το πάρουν. Όταν δω ψόφια γάτα στον δρόμο, τραβάω τα μαλλιά μου μέχρι να δω καρέκλα. Το ελεφαντάκι στο κινητό μου το προσέχω πως και τι γιατί είναι οιωνός καλών ειδήσεων".

Εύη, 28 χρονών, ιδιωτική υπάλληλος: "Δεν κοιμάμαι ποτέ από την πλευρά της δύσης, γιατί στα νεκροταφεία οι τάφοι βλέπουν προς την δύση και λένε ότι οι ζωντανοί κοιμούνται προς την ανατολή. Εάν δω νεκρό ζώο στον δρόμο (γάτα, σκύλο κλπ.) τραβάω τρεις φορές μια τούφα από τα μαλλιά μου για να σπάσει η γρουσουζιά".

Έλενα, 30 χρονών, ιδιωτική υπάλληλος: "Πριν βγω από τη ντουζιέρα, και ενώ έχω ξεπλυθεί εντελώς, ξεπλένω πάντα με νερό για ακόμα μία φορά τα πόδια μου. 'Έχω ένα κόλλημα ότι θα έχουν μείνει σαπουνάδες από τον πάτο της ντουζιέρας στις πατούσες που κάτι κακό θα μου κάνουν".

Τάνια, 30 χρονών, δημοσιογράφος: "Δεν μετράω ποτέ αντίστροφα - ξέρεις, το γνωστό "τόσες και σήμερα" - για οτιδήποτε. Ενώ κατά τα άλλα δεν πιστεύω στην "γρουσουζιά" και κοροϊδεύω όλες τις προλήψεις του κόσμου (και ειδικά του φίλου μου, που φοβάται τις μαύρες γάτες, τους σπασμένους καθρέφτες, τα ανοιχτά ψαλίδια, τις ομπρέλες μέσα στο σπίτι και ό,τι άλλη πρόληψη υπάρχει) αυτό το θεωρώ κάτι σαν κατάρα. Από τότε που ήμουν 14 και χάσαμε τον πατέρα του καλύτερου μου φίλου το τελευταίο βράδυ του "τόσες και σήμερα". Φαντάζομαι ότι ο παιδικός εγκέφαλος πρέπει να εκλογικεύσει κάπως τον θάνατο, και πιάνεται από μια χαζομάρα. Το παράξενο είναι ότι από τότε μου έμεινε".

Γιώργος, 23 χρονών, λογιστής: "Μικρός, για μια περίοδο, και για άγνωστο λόγο, είχα τρελό κόλλημα με τον αριθμό 4. Έκανα τα πάντα τέσσερις φορές, γιατί αλλιώς κάτι δεν θα γινόταν σωστά. Θυμάμαι χαρακτηριστικά να παρακολουθώ αγώνα μπάσκετ, κι αν τύχαινε να κλείσω τα μάτια μια φορά, έπρεπε να τα κλείσω άλλες τρεις, για να συμπληρωθεί ο "κύκλος των 4". Διαφορετικά προφανώς, δεν θα έμπαινε η βολή. Ήμουν τότε πεπεισμένος πως ο Ολυμπιακός πήρε την Ευρωλίγκα το '97, εν μέρει και χάρη στην δική μου βοήθεια - ο Ρίβερς μου χρωστούσε μεγάλη χάρη".

Βιολέττα, 48 χρονών, συνταξιούχος: “Πέρα από τις κλασικές προλήψεις, του τύπου χτυπάω ξύλο, φτύνω τον κόρφο μου ή τα παιδιά μου, λέω από μέσα μου «Σκόρδα-π....-στο-μ....-μου-και-μαλλιά-στην κεφαλή-μου» όταν βλέπω καμιά κακόγλωσση, έχω κάποιες πολύ προσωπικές προλήψεις, πράγματα που πρέπει να τα κάνω με συγκεκριμένο τρόπο για «να πάνε όλα καλά». Μεγάλη μούρλα με τις διάφορες γραμμές, τις γραμμές στο δρόμο, τα πλακάκια στο σπίτι, τις ρωγμές κλπ… Κάποιες πρέπει να τις πατάω, κάποιες να μην τις πατάω, το βράδυ αφήνω τις παντόφλες έτσι ώστε να ακουμπάνε σε γωνία του χαλακίου και τέτοια σαδομαχιστικά. Κάτι ανάλογο με πράγματα που ακουμπάω: την κουπαστή στη σκάλα, τα κουμπιά του ασανσέρ. Κάνω διάφορα καραγκιοζιλίκια, ότι πρέπει να ακουμπήσω και τα 5 δάχτυλα ή τα 3 δάχτυλα, ή 3 φορές με κάθε δάχτυλο, αναλόγως με το τι θα μου κάτσει ότι «πρέπει» να κάνω. Συνήθως πάντως παίζω με το 3… Τρία πλακάκια να πατήσω συνεχόμενα, τρεις φορές να αγγίξω…".

Βάλια, 36 χρονών, υπάλληλος σούπερ μάρκετ: "Εγώ όποτε ακούω ή βλέπω κάτι που θεωρώ «κακό» ή και όταν μου συμβαίνει κάποιο μεγάλο «καλό» κοιτάω τον ουρανό για να «καταπιεί» ο ουρανός την αρνητική ενέργεια ή το κακό το μάτι. Βλέπω την νύφη μου την κακόγλωσση, σιγά μην την κοιτάξω – κοιτάω τον ουρανό να πάρει το κακό της μάτι. Την συναδέλφισσα την στρίγγλα; Το ίδιο. Επιπλέον, κοιτάω τον ουρανό κάθε πρωί που ξυπνάω σε Ανατολή, Δύση, Βορρά, Νότο και το ίδιο την νύχτα πριν κοιμηθώ".

Κυριάκος, 38 χρονών, εισοδηματίας: "Όταν παίζει μπάσκετ ο Ολυμπιακός αν και άθεος βάζω την μάνα μου να ανάψει το καντήλι και φτιάχνω το σαλόνι όπως ακριβώς ήταν στο προηγούμενο νικηφόρο ματς: τα τασάκια αυστηρά στην ίδια θέση, το κηροπήγιο το ίδιο, ακόμα και τον αναπτήρα τον βάζω στην ίδια τσέπη όταν πάω γήπεδο και φοράω τα ίδια ρούχα με τον προηγούμενο νικηφόρο αγώνα. Επίσης, αν τύχει και χάνω στα χαρτιά σε συνεχόμενες παρτίδες, για να διώξω από πάνω μου την γρουσουζιά, πάω στην τουαλέτα και καίω μια τρίχα από τα @@ μου".

Θανάσης, 35 χρονών, υπάλληλος video club: "Δεν βλέπω ποτέ γυναίκα πριν πάω για ψάρεμα με ψαροτούφεκο, όχι μόνο είναι γρουσουζιά για να μην πιάσεις ψάρι, αλλά μπορεί να πάθεις και κακό. Όταν βουρτσίζω τα δόντια μου τα ξεπλένω τέσσερεις, φορές και πριν ανοίξω το φως σε ένα δωμάτιο ανοιγοκλείνω τον διακόπτη πρώτα τέσσερεις φορές. Επίσης, φροντίζω να μασάω πάντα ίσο αριθμό μπουκιών από την δεξιά και ίσες από την αριστερή μέρα για να έχω καλοτυχία κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ θεωρώ μεγάλη γκαντεμιά να γυρίζει αριστερόστροφα το τσιγάρο".

Στεφανία, 37 χρονών, δημόσια υπάλληλος: “Θέλω πάντα η ένταση στο ραδιόφωνο να είναι σε ζυγό αριθμό και ανάλογα με την ημερομηνία, αν είναι ζυγή η μονή, πατάω στις γραμμές από τα πλακάκια του πεζοδρομίου (ζυγή) και στα κενά από τα πλακάκια (μονή). Επίσης, δεν λιμάρω τα νύχια μου το βράδυ γιατί είναι γρουσουζιά, δεν αφήνω τις παντόφλες ή τα παπούτσια μου στραβά γιατί κάποιος θα πάθει κακό και ποτέ δεν βάζω νερό κρατώντας το μπουκάλι από την αριστερή πλευρά του ποτηριού γιατί φέρνει αρρώστια”.

Εσάς ποιές είναι οι προσωπικές σας προλήψεις; Κουνηθείτε από την θέση σας και μοιραστείτε τις στα σχόλια παρακάτω.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v