Ενοικίαση σπιτιού: Πόσο θα μου κοστίσει η μίσθωση;

Ψάχνετε σπίτι προς ενοικίαση; Όσα πρέπει να ξέρετε για τις μισθώσεις και τις τάσεις της στεγαστικής αγοράς στην Αττική αυτήν την περίοδο.
Ενοικίαση σπιτιού: Πόσο θα μου κοστίσει η μίσθωση;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η κρίση έχει επηρεάσει έντονα την αγορά και την ενοικίαση ακινήτων στην Ελλάδα, προς όφελος των υποψήφιων ενοικιαστών και προς… ταλαιπωρία των ιδιοκτητών οι οποίοι δεν μπορούν με τίποτα να «ξεφορτωθούν» σπίτια με μεγάλη αντικειμενική αξία.

«Σε σχέση με πέρυσι οι μισθώσεις έχουν ακόμα μεγαλύτερη ζήτηση. Πλέον ο κόσμος δεν αγοράζει, αλλά φροντίζει να καλύψει τις ανάγκες του μέσα από τη μίσθωση», αναφέρει ο κ. Θανάσης Ζηρογιάννης, ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου, τονίζοντας ότι η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας αποτρέπει πλέον την πλειοψηφία των υποψήφιων αγοραστών από το να προχωρήσουν σε σύναψη συμβολαίου.

Ενδεικτικά, για ένα σπίτι αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ ως 1% της αξίας του υπολογίζεται στα 300-400 ευρώ ανά χρόνο. Αν το ακίνητο είναι μεγαλύτερο, τότε το «τσεκούρι» αυξάνεται. Φυσικά για τους… έχοντες, αυτή η περίοδος είναι ό,τι πρέπει για να αγοράσουν ακίνητα που θα ήταν απλησίαστα σε διαφορετικές συνθήκες σε τιμές ευκαιρίας. Έτσι ένα ακίνητο αξίας 200.000 ευρώ, πλέον έχει εμπορική αξία από 80.000 έως 120.000 ευρώ.

Όσον αφορά την ενοικίαση, η αγορά έχει σταθεροποιηθεί, ενώ το προφίλ των ενοικιαστών έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.  «Η κατάσταση παρουσιάζει μια σταθερότητα. Σε κάποιες περιοχές μάλιστα έχει αυξητικές τάσεις. Οι ενοικιαστές  φέτος ενδιαφέρονται για ποιοτικά ακίνητα, με σύγχρονες προδιαγραφές, καλές μονώσεις. Ζητούν ηλιακό θερμοσίφωνα, χαμηλά κοινόχρηστα και προτιμούν γι’ αυτό τις μονοκατοικίες», προσθέτει ο κ. Ζηρογιάννης.

Γι’ αυτούς τους λόγους, τα σπίτια που νοικιάζονται είναι μάξιμουμ 10ετίας – στη χειρότερη 15ετίας- απόρροια της αδυναμίας των ιδιοκτητών τους να τα πουλήσουν. «Οι ιδιοκτήτες καταφεύγουν στην μίσθωση αυτών, κι έτσι στην αγορά μπαίνουν καινούργια διαμερίσματα προς ενοικίαση», αναφέρει.

Αρκετά συχνό φαινόμενο στην αγορά, σύμφωνα με τον κ. Ζηρογιάννη, είναι οι λεγόμενοι «μετακινούμενοι» μισθωτές. Μισθωτές δηλαδή που έχουν υποστεί έξωση από το προηγούμενο σπίτι που νοίκιαζαν, είτε επειδή γιατί ήταν κακοπληρωτές είτε λόγω οικονομικής κατάστασης είτε λόγω… άποψης. Οι δεύτεροι μάλιστα έχουν κάνει «επάγγελμα» τα φέσια.

Η κρίση οδήγησε και αρκετές οικογένειες να συμβιβαστούν με λιγότερα τετραγωνικά. «Έχουν γίνει μειώσεις στα προς ζήτηση τετραγωνικά. Μπορεί, για παράδειγμα, οι στεγαστικές ανάγκες για μια τετραμελή οικογένεια να είναι 120 τετραγωνικά, όμως πολλές φορές θα βολευτούν στα 80 ή ακόμα και στα 60 για οικονομικούς λόγους, επιτυγχάνοντας έτσι χαμηλότερο μίσθωμα και λιγότερα κοινόχρηστα», υποστηρίζει ο κ. Ζηρογιάννης.

Οι τιμές ανά περιοχή

Μεσοσταθμικά, για ένα σπίτι στην Αγία Παρασκευή 10ετίας, 100 τετραγωνικά με πάρκινγκ και αποθήκη, σε όροφο με 2 έως 3 δωμάτια μισθώνεται με 500-600 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με το πόσο κοντά ή όχι βρίσκεται σε σταθμό του Μετρό. Το Χαλάνδρι κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με την Αγία Παρασκευή, με τις τιμές να αυξάνονται όσο πλησιάζουμε προς το σταθμό του Μετρό.

Σε περιοχές με σπίτια μεγάλης παλαιότητας, οι τιμές πέφτουν αρκετά. Στα Εξάρχεια για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να βρει σπίτι 20ετίας με 1,5 ευρώ το τετραγωνικό έως δύο ή τρία ευρώ. Στους Αμπελόκηπους, ένα σπίτι 15ετίας μισθώνεται με 4-5 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ στο Κολωνάκι υπάρχουν κατά κύριο λόγο παλιά σπίτια, σε τιμές που έχουν πέσει αρκετά. Ενδεικτικά, ένα καλό διαμέρισμα σε όροφο 100 τετραγωνικών, ανακαινισμένο, μισθώνεται στα 5-6 ευρώ το τετραγωνικό. Αν είναι παλαιότερο, η τιμή πέφτει στα 3-4 ευρώ.

Στην Κηφισιά, μεγάλα ακίνητα (100+ τετραγωνικά), μισθώνονται με 6-7 ευρώ, κόστος που μειώνεται όσο αυξάνονται τα τετραγωνικά και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 4-5 ευρώ το τετραγωνικό.

Στην Παλλήνη και τον Γέρακα, ακίνητα 15ετίας μισθώνονται με 4-5 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ στον Πειραιά, το κόστος εξαρτάται από τη θέση. «Κομμάτια» χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως για επί παραδείγματι οι εργατικές κατοικίες στην Κοκκινιά, προσφέρονται σε άκρως οικονομικές τιμές 1-2 ευρώ το τετραγωνικό. Αντίθετα, αν προχωρήσουμε προς Πασαλιμάνι ή Φρεαττύδα, οι τιμές ανεβαίνουν στα 6-7 ευρώ, για ένα διαμέρισμα σε όροφο με θέα θάλασσα και 4-5, χωρίς.

Μεγάλη ζήτηση, σύμφωνα με τον κ. Ζηρογιάννη, έχουν περιοχές κοντά στην Ακρόπολη, όπως το Θησείο, τα Πετράλωνα και το Κουκάκι. Τα διαμερίσματα εκεί είναι περιζήτητα, αρκετά από αυτά ανακαινισμένα ολικώς, ενώ οι τιμές τους αγγίζουν ακόμα και 9 ευρώ το τετραγωνικό.

Στις «φοιτητικές» περιοχές του Αιγάλεω και του Ζωγράφου, μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπάρχει για μικρά διαμερίσματα 30-40 τετραγωνικών, τα οποία νοικιάζονται αρκετά εύκολα. Ένα διαμέρισμα 50 τετραγωνικών, για παράδειγμα, νοικιάζεται στα 300 ευρώ, δηλαδή 5-6 ευρώ το μέτρο, ίσως και παραπάνω αν είναι κοντά στα Πανεπιστήμια.

Τέλος, όπως αναφέρει ο κ. Ζηρογιάννης, σούπερ τιμές αυτήν την περίοδο βρίσκει κάποιος που θέλει να νοικιάσει βίλλες. Οι τιμές τους έχουν πέσει ακόμα και στο 50% σε σχέση με πέρυσι, έτσι ενδεικτικά μια βίλλα 500 τετραγωνικών, σε κτήμα τριών στρεμμάτων και με θέα θάλασσα στον Νέο Βουτζά, η οποία προ ολίγων χρόνων θα μισθωνόταν και με 3.000 ευρώ, φέτος μισθώνεται με 1.500 ευρώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v