Ενοικίαση σπιτιού: Τι να προσέξετε

Όσα πρέπει να έχετε κατά νου σαν βγείτε στον πηγαιμό για να βρείτε το σπίτι που θα φιλοξενήσει τα επόμενα χρόνια της ζωής σας.
Ενοικίαση σπιτιού: Τι να προσέξετε
Βγήκατε στον πηγαιμό για να βρείτε το καινούριο σας σπίτι κι έχετε ήδη πελαγώσει; Συνιστούμε ψυχραιμία. Μπορεί η διαδικασία να είναι αγχογόνα, στο τέλος, όμως, θα έχετε το ιδανικό σκηνικό στο οποίο θα εκτυλίσσεται μεγάλο μέρος της ζωής σας για τα επόμενα χρόνια, έτσι ακριβώς όπως το θέλετε. Σημειώστε, λοιπόν, μερικά από τα “SOS” της ενοικίασης σπιτιού, και επιστρέψτε στις αγγελίες σας –αφού πρώτα ρίξετε μια ματιά στις ενδεικτικές τιμές ενοικίων ανά περιοχή, για να ξέρετε αν το διαμέρισμα που κοιτάζετε είναι ευκαιρία ή όχι.

Πού είναι το σπίτι;
Πρώτο και βασικότερο κριτήριο είναι η περιοχή. Πόσο κοντά είναι το σπίτι στη δουλειά, στη σχολή ή στις περιοχές που κινείστε; Ένα σπίτι σε απομακρυσμένη περιοχή που έχει, ας πούμε, 50€ χαμηλότερο ενοίκιο, δεν συμφέρει τόσο όσο νομίζετε –αυτά τα 50€ το μήνα, ίσως και παραπάνω, θα τα δίνετε σε έξοδα μετακίνησης, τις ημέρες που θα θέλετε να γυρίσετε σπίτι μετά τα Μεσάνυχτα, ή που θα είστε πολύ κουρασμένοι για να περιμένετε 40 λεπτά το λεωφορείο.

Πώς είναι η γειτονιά;
Κάντε μια-δυο αναγνωριστικές βόλτες στη γειτονιά γύρω από το σπίτι που σκέφτεστε να νοικιάσετε, αφενός για να βεβαιωθείτε ότι σας αρέσει και τη νιώθετε ασφαλή, και αφετέρου για να τσεκάρετε αν έχει τα βασικά σε απόσταση περπατήματος. Τα βασικά μπορεί να είναι διαφορετικά για τον καθένα (για κάποιους βασικό είναι το καλό σουβλατζίδικο, για άλλους το laundry επειδή δεν έχουν ακόμα πλυντήριο στο σπίτι) αλλά αντικειμενικά ένα σούπερ μάρκετ και ένα περίπτερο/ψιλικατζίδικο κοντά στο σπίτι το χρειαζόμαστε όλοι.

Πόσα θα είναι τα κοινόχρηστα;
Ρίξτε μια ματιά στον πίνακα των κοινοχρήστων, που αναρτάται πάντα στο ισόγειο της πολυκατοικίας, για να έχετε μια γενική εικόνα για τα κοινόχρηστα. Μην χαρείτε αν τα δείτε εντυπωσιακά χαμηλά: τα τελευταία χρόνια αυτό σημαίνει πως η πολυκατοικία δεν έχει θέρμανση, πράγμα που μεταφράζεται σε τσιμπημένο λογαριασμό ΔΕΗ για να ζεστάνετε κάπως το διαμέρισμά σας τον χειμώνα. Καλύτερα 30€ κοινόχρηστα, παρά 100€ το μήνα για το ηλεκτρικό σας καλοριφεράκι –που ναι μεν θα το ανάβετε όποτε θέλετε εσείς, αλλά σε κάθε περίπτωση θα είναι πολύ πιο κοστοβόρο.

Σε τι κατάσταση είναι το σπίτι;
Με την πρώτη ματιά σας φαίνεται καθαρό, αξίζει όμως τον κόπο να βάλετε την ντροπή στην άκρη και να ελέγξετε τα εξής: Την καλή λειτουργία των υδραυλικών, ανοίγοντας τις βρύσες για να τσεκάρετε την πίεση και την καθαριότητα του νερού. Την ύπαρξη μούχλας ή υγρασίας στους τοίχους, περνώντας το χέρι σας πάνω από τα σοβατεπί, χαμηλά στον τοίχο, και ρίχνοντας μια ματιά στα ταβάνια. Σε περίπτωση που το σπίτι διαθέτει δικές του ηλεκτρικές συσκευές (air condition, για παράδειγμα) βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν σωστά, ανοίγοντάς τις. Συμπεριλαμβάνονται στην τιμή του ενοικίου, επομένως δεν αξίζει να πληρώνετε για κάτι που δεν λειτουργεί.

Πώς είναι το φως;
Επισκεφθείτε το σπίτι πρωί ή μεσημέρι, γιατί ως γνωστόν… ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο (στο σκοτάδι οι φθορές και τα μικροπροβλήματα κρύβονται εύκολα) αλλά και για να διαπιστώσετε αν έχει αρκετό φυσικό φως. Είναι ένα από τα σημαντικότερα «ατού» ενός σπιτιού, ακόμα και το φως της μέρας σας βρίσκει σπίτι μόνο δύο μέρες την εβδομάδα.

Πόσο εύκολο είναι το παρκάρισμα;
Οδηγήστε μέχρι τη γειτονιά την ώρα που κανονικά θα επιστρέφατε στο σπίτι σας από τη δουλειά/ την σχολή/ τις βόλτες σας, και δοκιμάστε να παρκάρετε όσο πιο κοντά στο υποψήφιο σπίτι σας γίνεται, για να διαπιστώσετε πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι το παρκάρισμα. Υπάρχουν γειτονιές που έχουν πρόβλημα το πρωί, και άλλες που την ημέρα ερημώνουν και το βράδυ πήζουν.

Πώς είναι το μπάνιο;
Μπορεί να σκέφτεστε ότι εφόσον όλα τα άλλα είναι τέλεια, δεν πειράζει αν δεν έχετε το βασιλικό μπάνιο των ονείρων σας. Επειδή όμως στο μπάνιο περνάμε πολύ περισσότερη ώρα απ’ όση συνειδητοποιούμε, είναι βασικό να υπάρχει τουλάχιστον μπανιέρα ή ντουζιέρα (ο μη διαχωρισμένος χώρος στο πάτωμα του μπάνιου δεν είναι τόσο σπάνιος όσο φαντάζεστε οι πρωτάρηδες στην ενοικίαση σπιτιών) και επαρκής χώρος για να ακουμπάτε σαμπουάν, αφρόλουτρα και λοιπά είδη περιποίησης, ειδικά οι κυρίες της παρέας.

Τι θα γίνει με την εγγύηση;
Ο νόμος δεν σας υποχρεώνει, αλλά έχει επικρατήσει σαν συνήθεια να καταβάλλεται στον ιδιοκτήτη εγγύηση ενός ή δύο ενοικίων κατά τη μίσθωση, για την περίπτωση που χρειαστούν επισκευές αφότου αφήσετε το σπίτι που νοικιάζετε. Φροντίστε όμως να καταστήσετε σαφές αν αυτή η εγγύηση θα συμψηφιστεί με το τελευταίο ενοίκιό σας πριν φύγετε και πώς ορίζει ο ιδιοκτήτης τις φθορές που θα τον αναγκάσουν να χρησιμοποιήσει την εγγύηση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v