Photo Gallery: Δέκα ψυχοτρόπα φυτά

Από τα παραισθησιογόνα μανιτάρια μέχρι την ινδική κάνναβη, γνωρίστε δέκα ψυχοτρόπα φυτά και τις «παρενέργειες» τους.
Photo Gallery: Δέκα ψυχοτρόπα φυτά
Από τους αρχαίους Αζτέκους μέχρι τους χίπηδες του Woodstock, τα ψυχοτρόπα φυτά χρησιμοποιήθηκαν – και χρησιμοποιούνται – σε διαφορετικές κουλτούρες εδώ και αιώνες εξυπηρετώντας μια σειρά «απαιτήσεων», από τελετές σαμάνων μέχρι… κατ’ οίκον αναψυχή.

Δείτε δέκα από αυτά τα φυτά, μαζί με τις παρενέργειές τους στην Photo Gallery.

Ayahuasca: Αυτό το φυτό από τη Νότια Αμερική χρησιμοποιήθηκε από τους ιθαγενείς του Αμαζονίου στο Περού για την παρασκευή ενός ψυχοτρόπου ποτού. Το ποτό αυτό λέγεται πως βοηθούσε στο να έρθει ο χρήστης πιο κοντά στο Σύμπαν και το πραγματικό νόημα της ζωής.

Ινδική Κάνναβη: Χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την παρασκευή ελαίων, νήματος, για ιατρικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς. Η απαγόρευσή της έχει βοηθήσει στο να γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή ναρκωτικά παγκοσμίως.


Peyote: Ένας μικρός κάκτος που φύεται στο Τέξας και το Μεξικό και περιέχει μεσκαλίνη (παραισθησιογόνος ουσία). Οι ιθαγενείς της Αμερικής το χρησιμοποιούσαν για πνευματικούς σκοπούς για χιλιάδες χρόνια, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται στον διαλογισμό.


Salvia divinorum: Μεγαλώνει σε κάποια μέρη του Μεξικού, και χρησιμοποιούνταν από τους σαμάνους για την επίτευξη παράλληλων «καταστάσεων» συνείδησης. Είναι νόμιμη τόσο στην Αγγλία όσο και στις ΗΠΑ.


Datura stramonium: Γνωστό και ως «παγίδα του Διαβόλου», αυτό το φυτό καλλιεργείται σε όλον τον κόσμο, αποτελεί ισχυρό παραισθησιογόνο και χρησιμοποιείται ως παυσίπονο, αλλά και ως μέρος της θεραπείας για το άσθμα.


Khat: Το φυτό αυτό περιέχει ένα διεγερτικό παρόμοιο με την αμφεταμίνη, το οποίο προκαλεί αίσθημα ευφορίας. Μεγαλώνει στην Αφρική και χρησιμοποιείται ευρέως στην Σομαλία και την Υεμένη. Το 2014 απαγορεύτηκε στην Αγγλία.


Amanita muscaria: Τα γνωστά «μαγικά μανιτάρια», είναι μεν δηλητηριώδη, αλλά σε ελεγχόμενες δόσεις δρουν ως ισχυρά παραισθησιογόνα. Τα συμπτώματα ποικίλουν, από υπνηλία και ευφορία μέχρι παραλλαγμένες καταστάσεις συνείδησης.


Opium poppy: Το φυτό αυτό περιέχει μορφίνη, και χρησιμοποιείται για αναψυχή σε παγκόσμια κλίμακα εδώ και αρκετούς αιώνες. Η χημική του επεξεργασία δίνει την ηρωίνη και κάποια νόμιμα παυσίπονα, όπως η μορφίνη.


Blue agave: Φύεται στο Μεξικό και αποτελεί το βασικό συστατικό της τεκίλας. Θεωρείτο ιερό φυτό από τους Αζτέκους, οι οποίοι το έδιναν στα θύματα των θυσιών πριν τους ξεριζώσουν την καρδιά.


Καφές: Μεγαλώνει κυρίως στις περιοχές του ισημερινού, και περιέχει καφεΐνη, ένα ήπιο διεγερτικό. Περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνει σε καθημερινή βάση καφέ.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v